Şanlıurfa Merkez Payamlı muhtarlığına bağlı Tülharabası köyü ve Hacali köyünde iki aile arasında 25 yıldır süren kan davası, aşiretin illeri gelenlerinin aracılık etmesi sonucu birlikte yenilen barış yemeğiyle son buldu
Payamlı muhtarlığına bağlı Tülharabası köyü ve Hacali köyünde 25 yıldır birbirlerine karışı husumetli olan KAYA ailesi ve ARSLAN aileleri, Şanlıurfa"nın ileri gelen ailelerinden İbrahim GÜNBEGİ, Şeyh Hüseyin UÇAR, Cemal GÜNBEGİ, Kemal AKALTUN, H.Mehmet DEMİRKOL, Feyyad ALTUNDAĞ"ın katkı ve arabuluculuğu yapması üzerine kan davası barışla noktalandı.
Barış yemeğinde dualar okunduktan sonra hep birlikte barış yemeği yenilerek, taraflar kucaklaşıp barıştı.
Emekli Müftüsü İbrahim İSLAMOĞLU yaptığı konuşmada ; "İnsanlar kırgınlıkla kavgayla bir yere varamaz. Aranızdaki husumeti ve kırgınlığı hem kendinizin hem de çocuklarınızın geleceği için bir an önce bitirmenize sevindim. Zaman zaman bu tip olaylar yaşanıyor. Ama iyi olan bir şey var ki mutlaka akli selim kişiler devreye giriyor. Bazen gecikmeli olarak bazen de hemen devreye giriyor. Netice de barışı sağlanmamış hiçbir kan davası aşağı yukarı kalmıyor. Yöremizde büyük problemli kan davaları var uzun yıllar devam etmiş insanların ölümü ile sonuçlanmış. Ama sonuçta barış sağlanmış. Eğer bölgede bir sorun teşkil ederse barış hemen devreye girmeli barış hemen sağlanmalı. Hangi kan davası olursa olsun hiçbir cana kıyılmadan insanların başına bir şey gelmeden barışı sağlayabilmeliyiz. Bu barışta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yöremizin akli selim insanları hatırı sayılır insanları, kanaat önderleri, din adamları, aile büyükleri bir araya gelerek barışı tesis etmişler. bizim kültürümüz sevgiyi barışı dostluğu emreden bir kültürdür.
Yunus Emre"nin çok güzel bir sözü var.” Dövene elsiz, sövene dilsiz, gönül koyana gönülsüz ol.” Yörede böyle duygular içinde yaşayan çok insanlar var. O insanlar devreye giriyor ve sorunları kapatıyorlar. Sorun çıkması kötü fakat insanların devreye girip hemen ortadan kaldırmaları çok güzel. Kanayan yarayı dindirmek çok güzel. Dinimizin de emrettiği kültürümüzün de emrettiği ve peygamberimizin 1500 sene önce veda hutbesinde bu kan davasını bitirmiş ve yasaklamıştır. Sahip olduğumuz değerler ne olursa olsun hepsi bize barışı emrediyor. Dostluğu kardeşliği ve sevgiyi emrediyor. Bu günde böyle güzel bir gündeyiz. İki taraftan aile büyüklerine teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sonuçta burada Allah huzurunda söz verdik bu barışın daim olması için. “şeklinde konuştu. Öncelikle her iki aileyi bu onurlu davranışları nedeniyle kutluyorum. Ailelerin bu barışın olmasındaki katkısı çok büyüktür.
Payamlı muhtarlığına bağlı Tülharabası köyü ve Hacali köyü sorulduğu sırada herkes kan davalı köy olarak adını biliyordu. 25 yıllık kırgınlığın ardından el sıkışarak barışı seçtiler ve herkesi kan davalarından vazgeçip barışmaya çağırdılar. '"Artık bu köyün imajının değişmesinden dolayı barışa katkı sunan ailelere teşekkür ediyoruz."" dediler…(UrfaHA)