AK Parti Şanlıurfa İl Teşkilatı AR-GE birimi tarafından düzenlenen siyaset akademisi bu hafta Prof. Dr. Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu ve Danışman Derya Kum tarafından akademi katılımcılarına ders verdi.
Urfa City (Mozaik) AVM nikah salonunda yapılan akademi yaklaşık dört saat sürdü. İlk bölümde ders veren Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, “Türkiye"nin Toplumsal Yapısı” başlığında katılımcıları bilgilendirdi. Konya Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı olan Prof. Dr Abdullah Topçuoğlu; Osmanlı devletinin varoluşu ve yıkılışındaki sosyal olayları anlatarak günümüz Türkiye"sinin yaşadığı olayların benzerliğini ortaya koydu. Topçuoğlu; “Tarihi bilmeden toplumsal yapımızı çözmek imkansız” dedi.
Prof. Dr Abdullah Topçuoğlu çok önemli tarihi bir bilgi vererek; “Daha Osmanlı Devletinin olduğu yıllarda, “1880"lere doğru kurulan “Jöntürk” derneği binanın girişinde “Türkiye Türklerindir” yazılı sloganları asılıydı. Oysa o zaman Türkiye diye bir devlet ortada yok” dedi.
Prof. Dr Abdullah Topçuoğlu; Tarihi bilmeden bugünü anlamak zordur. Osmanlı devleti kurulurken “İnsanı yaşat ki, Devlet yaşasın” felsefesi vardı. Daha sonra 1402"deki Yıldırım Beyazıt ve Timur arasındaki savaştan sonra “Devleti yaşat ki insan mutlu olsun” felsefesine geçildi. Şimdi ise Türkiye"nin felsefesi “Güçlü Devlet, Güçlü Ordu” olmuş yani “insan” denen mahluk önemli değil” dedi.
Derin yapılanmanın kuruluşundan da bahseden Prof. Dr Abdullah Topçuoğlu, 2. Mahmut Döneminde yaşananları ve devlet yapısındaki değişikliği aktarır. Mustafa Reşit Paşa"ya dikkat çeken Topçuoğlu; O zaman yapılan anlaşmalara ve çıkan öğrenci isyanları ile günümüzdeki benzer olayların birbirlerine ne kadar benzediğini irdeledi.
Darbelerin planlı olduğu ve birileri tarafından yönetildiğini ifade eden Topçuoğlu; “Her darbe planlıdır ve darbenin ön hazırlığı vardır. Bundan dolayı darbe yapılınca büyük bir para iç edilir. Nitekim 28 Şubatta Türkiye"den resmi rakamlara göre 80 Milyar Dolar buhar olmuştur. Bu paralar bir kısmı organizatörlere bir kısmı da maşaların cebine girer” dedi.
Darbeye hazırlık sürecinde bir çok toplumsal olay çıktığını ifade eden Topçuoğlu; Örneğin Sultan Abdulaziz döneminde Selanik"te Hıristiyan mahallesinden bir Hıristiyan Müslüman mahallesine telaşla koşar ve bağırarak “Müslümanlar yetişin!... Müslüman oldum diye Hıristiyanlar beni linç edecek” der. Hıristiyan mahallesinde ise birileri bağırıyor “Ey Hıristiyanlar yetişin!... Müslümanlar bir Hıristiyan kaçırmış Müslüman olmazsa linç edecekler” diye. Çatışma çıkar binlerce kişi ölür ve darbeye giden yol hızlanır. Darbeler de taktik aynıdır” dedi. Prof. Topçuoğlu, Geçmişte yaşananları örnekleyerek Türkiye"nin toplumsal yapısını anlattı.
Verilen aradan sonra ikinci ders başladı. İkinci derste danışman Derya Kum “Sorun Çözme Teknikleri” başlıklı bir sunum yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik bölümü mezunu Derya Kum, katılımcılara arasında sorun çözme konusunda deneyler yaparak ve hazırladığı VTR"lerden örnekler vererek sorunlara pratik çözüm önerileri hakkında bilgi verdi.
Derya Kum; “İnsanın beyninde 60 Trilyon beyin hücresi var. Fakat yine hiç birimizin düşüncesi diğerine benzemez. Bu hücreleri kullanmamız lazım. Eğer kullanılmazsa, kullanılmayan bir organ gibi işlevini yitirir” dedi.
Siyasete meyilli olanların her zaman çok farklı düşüncedeki insanlarla karşılama olasılığından dolayı kapsayıcı fikirlere sahip olması gerektiğini de sözlerine ekledi.(Haber Yusuf Güler)
Darbelerin taktiği aynı
Bunlar da ilginizi çekebilir