Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuk olduğu Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu. Fidan, İsrail’in savaşın başından itibaren önce Gazze'ye odaklandığını, ardından Lübnan'a yönelmeye başladığını belirterek, bu durumun bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırdığını söyledi. Fidan, Lübnan'daki patlamaların son günlerde yaşanan elektronik cihazlarla ilgili istihbarat operasyonlarıyla ilişkili olduğunu aktardı. Bu tür operasyonların istihbarat literatüründe "fırsat operasyonu" olarak adlandırıldığını ifade eden Fidan, özellikle İsrail'in Hizbullah’ın yapacağı teknik ve insan istihbaratı kaynaklı satın almaları önceden öğrenerek paravan şirketler aracılığıyla bu hedeflere müdahale ettiğini söyledi. Türkiye’nin Lübnan’a tıbbi destek sağlamaya hazır olduğunu belirten Bakan Fidan, Lübnan Başbakanı ile yaptığı görüşmede geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve Türkiye'nin her türlü yardıma açık olduğunu aktardı.
Türkiye’nin Filistin meselesine yönelik iki devletli çözüm konusundaki çabalarını artırdığını vurgulayan Fidan, bu bağlamda İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi ile birlikte yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen kararların Filistin’in uluslararası tanınması açısından kritik olduğunu ifade eden Fidan, 124 ülkenin Uluslararası Adalet Divanı'nın "İsrail işgal ettiği topraklardan bir yıl içerisinde çekilmelidir" kararını onayladığını hatırlattı. Fidan, bu durumun Filistin devletinin uluslararası platformda yeniden gündeme gelmesini sağladığını belirtti. Fidan, bölgedeki tırmanmanın sadece Filistinlilere değil, aynı zamanda İsrail’in geleceğine de zarar verdiğini dile getirerek, radikal bir yaklaşımın uzun vadede güvenlik tehditleri oluşturabileceğini vurguladı. Uluslararası toplumun bu duruma müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Fidan, aklıselim İsraillilerin de bu çılgınlığı durdurma iradesi göstermesi gerektiğini belirtti. Bakan Fidan, bölgedeki savaş riskinin yüksek olduğunu, çözüm için sürekli çaba gösterdiklerini ve diplomasi ile uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Fidan, "Riskler, bölgesel bir savaşın ötesine geçme potansiyeline sahip. Biz, bu süreci dikkatle takip ediyor ve çözüm yollarını sürekli arıyoruz" dedi.
"Siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi"
Siber güvenlikle ilgili Türkiye'de kurumlarda büyük bir farkındalık var olduğuna dikkat çeken Bakan Fidan, "Burada biliyorsunuz Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir genel müdürlüğümüz var aslında bu konuyla ilgilenen. Diğer taraftan Milli İstihbarat Teşkilatı siber güvenlikle ilgili konularda oldukça yetkin kabiliyetleri var. Emniyet Teşkilatımızda yetenek var. Şimdi esas itibarıyla müstakil bir siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi. Cumhurbaşkanımız Milli Güvenlik Kurulu'nda da yapılan tartışmalar neticesinde yani bunun artık olması gerektiği konusunda bir irade koydular. İnşallah çok yakın zamanda bunun hayata geçeceğini göreceğiz" diye konuştu.
Esad ile görüşme
Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğuna yönelik açıklamalarını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanımız bunun artık olmasına dair bir irade koydu" dedi.
Görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak devam ettiğini dile getiren Fidan, "İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Bizim özellikle 2017'den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessizlik ortamı var. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözümüne yönelik adımlar atılması gerektiğini düşündük" diye konuştu.
Rejim ve muhaliflerin savaşında iki tarafın kendi anlaşabilecekleri bir siyasal çerçeve görmek istediklerini söyleyen Fidan, "Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli" dedi. Fidan, “Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye’nin daha rahat çözeceğine inanıyorum” diye ekledi.
Suriyelilerin 3 milyondan fazlasının Türkiye'ye geldiğini ifade eden Fidan, "5 milyonu orada rejim kontrolü dışında yaşıyor. Biz orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha gelirdi. Orada kendilerini güvende hissetmiyorlar" ifadelerini kullandı.
SİYASET
Yayınlanma: 19 Eylül 2024 - 17:45
Dışişleri Bakanı Fidan: "Lübnan'daki patlamalar savaşın bir uzantısı"
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan'da meydana gelen patlamaların devam eden savaşın bir uzantısı olduğunu ve bu gelişmelerin İsrail’in bölgedeki stratejik hamleleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.
SİYASET
19 Eylül 2024 - 17:45
İlginizi Çekebilir