GÜNDEM

GÜVENLİKÇİLER'İN CANINI SIKACAK HABER

Abone Ol

 Sayıları 200 bin kişiye yaklaşan özel güvenlikçiler için 5 yılda bir yapılan eğitim ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu kaldırılıyor. TBMM İçişleri Komisyonunda ele alınan ve alt komisyona sevkedilen kanun teklifi yasalaşırsa, bir bölümü silahlı olan özel güvenlikçiler, işe girdikten sonra yeniden eğitimden geçirilmeyecek. Haklarında tekrar güvenlik soruşturması yapılmayacak ve sağlık raporu da almayacaklar.

Bu durum da stresli bir görev alanı olan özel güvenlikçiler için tehlike oluşturacak. Özel güvenlik görevlileri 5 yılda bir yeniden eğitimden geçiriliyor ve psikiyatrik bir hastalık veya kişilik bozukluğu, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, nörolojik rahatsızlığı, gece veya renk körlüğü, işitme kaybı, kas veya iskelet sisteminde hareket kısıtlığı olmadığı konusunda doktor raporu alıyorlar.

554 BİN KİŞİNİN SERTİFİKASI VAR

TBMM İçişleri Komisyonu üyelerine bilgi veren Özel Güvenlik Daire Başkan Yardımcısı Harun Bozkurt, Türkiye'de şimdiye kadar 930 bin kişinin özel güvenlik sınavına girdiğini, bunlardan 554 bin kişinin sertifika aldığını, şu an 197 bin 498 kişinin sektörde çalıştığını söyledi. Bozkurt, Türkiye'de bin 124 özel güvenlik şirketi ile 684 özel güvenlik eğitim kurumu bulunduğunu açıkladı.

Türkiye"deki sertifikalı özel güvenlikçi sayısı polis gücünü de katladı. Holdingler, şirketler, siteler, okullar, birbiri ardına özel güvenlikçilerin müşterileri arasına katılıyor. Türkiye"de Özel Güvenlik Hizmetleri"ne ilişkin 2004"te çıkan yasa ile birlikte, çok sayıda şirket kuruldu. Özel güvenlikçi olmak için İçişleri Bakanlığı"nın düzenlediği özel güvenlik sınavını başarmak gerekiyor. Adaylara 120 saat ders veriliyor. 90 saat müfredat, 30 saat silah eğitimi yapılıyor. Lise mezunu olmayanlar, silah kullanamıyor.

ÜNLÜLER SEKTÖRDE

MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal, İstanbul eski Valisi Erol Çakır, MİT eski İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş, İnterpol eski Daire Başkanı Yusuf Dalda, Emekli Emniyet müdürleri Murat Yetimoğlu, ve Nihat Kubuş gibi isimler de özel güvenlik sektöründe hizmet veriyor. Özel güvenlik elemanları, koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini arama, eşyaları x-ray cihazından geçirme, olay yerini ve delilleri koruma amaçlı yakalama yapabiliyor. Yetkilerini sadece görevli oldukları sürece ve görev alanlarında kullanabiliyor, silahlarını görev alanı dışına çıkaramıyorlar. (Gazeteport)

Editör:Şefik ERSÖZ