EKONOMİ

Kırmızı biber fiyatları çok yüksek

Abone Ol

Ahmet Kadir GÜNGÖR Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; İsot fiyatları yüksek, biz de çıkartacağız nasip olursa baktığımız zaman gecenin 12"sin de çiğ köfte yapmak da lüks hale geldi gibi, isot pahalı oldu ve gittikçe de pahalı olacak. Belki ucuzlar derdik eskiden bekleyelim derdik ama şimdi bekledikçe yükseliyor fiyatı. İnsanlar bekleyecek daha da yükselecek çünkü artık hiçbir şeyin kıymeti kalmadı artık buna alışacağız ama fiyatlar biraz daha düşse insanlar biraz daha bu sürece alışsalar iyi olur. Çünkü ani yükselişler çok oluyor ve bizler bunaltıyor gerçekten.dedi.

Aziz KULAK Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Can alıcı bir konu bizim için çünkü isot bizim olmazsa olmazımız, bu konuda gerçekten üzgünüm ama yükselen fiyatlarla ilgili ben vatandaşlarımıza, esnaflarımıza, üreticimize hiçbir şey söylemiyorum, onlar da haklılar. İsot bizim olmazsa olmazımız bu konuda üzülüyoruz ama bir isot tarlası kolay yetişmiyor gübresidir, suyudur, yakıtıdır, işçiliğidir, yeridir. Gerçekten hiç istemesek de maalesef kabulleniyoruz, ben geçen yıl 600 – 700 kilo isot alıp 35 – 40 kilo arası pul biber elde etmiştim, bu yıl maalesef onu yapamayacağım. Allah yardımcımız olsun bu konuda özellikle isot konusunda, bakın diğer konuların hepsini halledebiliriz ama isot olmazsa olmazımız olduğu için Allah yardımcımız olsun diyorum.dedi.

Çerkez KORKMAZ Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Urfa"da yetişen bibere biz isot diyoruz, Türkiye"nin ve dünyanın her yerinde yetişen biber, biberdir ama bizim ki isottur. Farklı bir biber türüdür dünya da eşine rastlanmayan, başka yere ekince yetişmeyen bir çeşit biber çeşididir biz ona isot diyoruz. İsotta keza fıstık gibi işçiliği pahalı, toplama pahalı, ulaşımı pahalı, üretici ne yapsın? Halk da alamıyor, halk da yiyemiyor tabi bu sadece Türkiye"de bulunan bir sorun değil, bizim yanımıza Avrupa"dan insanlar geliyor. Onlarla konuşunca soruyoruz Avrupa"da geçim nasıl diye, onlar da biz daha önce ki yıllar da bir markete gidip bin Euro harcadığımız zaman evimizin geçimini mükemmel bir şekilde sağlayabiliyorduk. Bin euroya aldığımız ürünlerin aynısını şuan almaya kalkıyoruz marketlerden 1800 Euro oldu diyor. Eskiden ben hanımımla çalışıyordum, ikimiz 2"şer bin Euro alıyorduk, 4 bin Euro hanemize giriyordu. Eskiden hanımın parasından biz vazgeçiyorduk, kira, yemek, ihtiyaçlar karşılıyordu diğerinin maaşını saklıyorduk ama şimdi benim maaşımla sadece market geçimimi yapabiliyorum sadece. Ev kirası, ısınma, elektrik, su vs. hiç para biriktiremiyoruz ha Avrupa"da yaşamışım ha Türkiye"de yaşamışım. Avrupa"da yaşayan insanlar eskiden rahat yaşardı, para biriktirirlerdi ve gelirdi burada ev alırdı ama şuan mümkün değil diyor. Biz hep Türkiye diyoruz, hayat pahalı diyoruz ama ya Avrupa rahat mı? Oralarda da her şey ateş pahası, ekonomik kriz dünyanın başında ki bir felakettir, yetkililerden ricamız marketlerde ki gayri fiyat yükseltmelerinin önüne geçseler çok iyi olur. Devletimiz tarım kredi kooperatiflerini açmış oradan millet gidip alışveriş yapıyor, etin fiyatı ucuzlamış 80 – 90 lira parça et, orada da devamlı bulunmuyor, yetiştiremiyor devletimiz. Urfa"nın her köşesine devlet kooperatifleri açılsa, her mahallede ki insanlar faydalansa hiç olmazsa büyük marketler de kendilerine çeki düzen vermiş olurlar. Onlar da uyum sağlamak için kredi kooperatifleri ile aynı fiyata inmek zorunda kalır, o zaman biraz rahatlarız.

Derviş KANAT Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Ben turizm işletmeciliğindeyim, bize gelen müşterileri de şaşırmışız hangi pul biberciye götürelim de hangisi uygundur hangisi pahalıdır diye. Geçen hafta götürdüğümüz ve 70 liraya aldığımız adamın yanına bu hafta gidiyoruz 150 lira diyor. Adama soruyoruz, pul biber neden bu kadar zam geliyor dolar yükseliyor diyor bana, sanki pul biberi dolarla yapıyor adam ya da biberi sen dolarla mı çekiyorsun. Bu konuda denetim yapmaları lazım, başta belediyenin bu konuya el atması lazım, denetimlerin sıkı olması lazım çünkü fiyatları belediye yükseltmiyor, halk kendi arasında yükseltiyor artık, her şeyi dolara bağlamışlar böyle olmaz.

Mehmet Emin GÜNGÖR Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Biberi Pazar da 10 liraya satıyorlar belki uygundur çünkü bunu yapanın içerisinde emeği var fakat bunu alıp dama serdiğin zaman en uygun şekliyle 150 liraya mal olacak. Bir köfte yediğin zaman 80 – 100 liralık içerisine biber koyman lazım ki 5 – 6 kişi yesin biraz masraflı oluyor. Tabi salçası var, tuzu var, diğer baharatlar var, çiğ köfte tabi yiyeceğiz ama inşallah hayırlı bir satış olur. Ben eken kişiye de acıyorum tabi adam da masraf ediyor, pandemi sürecinden dolayı geçen yıllar da belki satamadılar. İnşallah ben diyorum ki tabi baktığımız zaman pandemi süreci de eskiye göre azalıyor, refaha kavuşuruz inşallah.

Mehmet YEŞİL Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Geçen seneye nazaran mevsimin bu vaktinde yaş biber henüz işlenmemiş, sama serilmemiş, kurutulmamış biberin kilosu 2 lira civarlarında seyrediyordu ama şuan maalesef henüz çıkmamış. En kısıtlı şekilde toptancılar sebze halinde komisyoncular bunun çok az bir üretim olduğunu söyleyerek malın fahiş fiyata yükselmesine sebep olmaktadır. Şuan tabaklık biber bile 12 – 13 liraya toptan vatandaşlara ulaşmaktadır, bununda önlemini Tarım Bakanlığının bir an evvel çözüme kavuşturulmasını yetkililerden talep ediyoruz.dedi.

Mustafa YEŞİLKAYA Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Biz bu yıl biber de çıkartamadık maalesef, her yıl 10 – 15 kilo kuru biber kaldırıyorduk ama bu sene onu da yapamadık ancak çarşıda yeriz. Eğer sezon sonuna doğru biber ucuz olursa fakir fukara alır yoksa bu fiyatlarla alıp da kurutamayız. Zalimliktir, 1 kilo biber 15 lira daha 10 kilo da vereceği 1 kilodur eder 150 lira, 50 lira da kar koysa üstüne 200 liraya satması lazım. Hatta 10 kilo da değil 8 – 9 kilo bir veriyor, kilosunun 200 lira, 250 lira olması lazım.

Müslüm FALAY Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Biber bu yıl gerçekten de çok kötü, şuan da Pazar da 13 – 15 lira vatandaş nasıl biber çıkartacak? Geçen yıl 2 buçuk – 3 liraya aldığımız biber bu yıl 10 lira, 15 lira ve artı olarak biber de tat da yok. Şuan da tahminen reçel 100 lira oldu, kuru biberi de 200 liradan aşağı alamazsın, biber 5 lira olsa çok iyi olur. Yazıktır, fakir fukara biber çıkartsın, zaten elimiz de bir o kalmış ama bakalım inşallah iyi olacak.dedi.

Zeynel Abidin CATIN Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Geçen yıl yaş, hal de, tarla da üreticinin yaptığı yaş biber 3 liradan başladı, 2 liraya düştü, 1 buçuk liraya düştü şuan da 9 lira, 10 lira, 11 lira, 12 lira, 14 lira arasında değişiyor. Geçen yıl biber ekimi yüzde 70 oranları iken bu sene yüzde 15 sularında, şuan biberin birinci ağız dediğimiz birinci evre bitti. Birinci evre bittiği gibi şuan maalesef evler de, iş yerlerinde daha sunum olarak piyasaya çıkmadı. Çünkü üretim yok, bu yıl ekim de yok, biberin kilosu bugün 11 – 12 lira, siz halde aldınız imalatçısınız, bunu imal ediyorsunuz, eviniz de yapmıyorsunuz. Bunu aldınız, temizlediniz, işçi tuttunuz, yaptınız ortalama üzerinize 14 liraya oturdu, 12 – 13 kilo da 1 kilo verdiği zaman sizin üzerinize 150 – 160 lira oturacak peki kaç liraya satacaksınız? İş yerinizde ki gider meblağlar belli, yaptığınız iş belli onu da katarsanız 170 liraya üstünüze oturdu, 200 liraya satmanız lazım ki kazanabilesiniz, evinizi geçindirebilesiniz. Ama vatandaşımız 200 liraya veya dışarıdan gelen yabancı bunu 200 liraya alabilir mi? Maalesef bu bir soru etkendir, bunu iyice kavramak lazım. Paramız değer kaybettiği için ürünler yüksek geliyor, maalesef paramızın değeri yok, keşke bundan birkaç yıl önce Türk lirasını kaldırıp yerine altın kuruna geçmiş olsaydık da bu sorunları yaşamamış olsaydık.dedi.