SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?
Ben Kenan ERİCEK, bu dükkânın işletmecisi ve sahibiyim, bu meslek deden babamıza ve ondan da bize geçti ve bizde devam ettirmekteyiz, 4 kuşaktır burada çalışıyoruz.
MALZEMELERİ NEREDEN NASIL GETİRTİYORSUNUZ?
Sütü kendi çiftliğimizde beslediğimizden ineklerden alıyoruz, derler ya el değmeden işte öyle, el değiyor ama süt katkısız bir şekilde buraya geliyor dondurmayı, künefeyi ve baklavayı biz burada imalat ediyoruz, müşterimize her anlamda servis ediyoruz.
KÜNEFE NASIL YAPILIYOR VE MALZEMELRİ NELERDİR?
Künefe hamuru var, hamur tabi buraya gelene kadar baya bir işlemden geçiyor, biz onu ince olarak robotta çekip, tepsiye döşeyip pişiriyoruz, tabi burada bir emek var zaten bir işin içinde emek varsa lezzette vardır. Bu işlemler sabah yapılıyor, tabi öğlen de yapılıyor ama bizde yoğunluk sabahları oluyor, hem künefede hem dondurmada hem de baklava da ustalarımız titizlikle bu işlemleri yapıyorlar, künefenin pekmezi var, şerbeti var, ustalığı var. Tepsiye döşedikten sonra hamurunu atıyoruz, arasına peynir, fıstık ve artık neler ilave edebileceğimiz varsa ilave edip pişiriyoruz.
KÜNEFE NEREDE PİŞİRİLİRSE DAHA LEZZETLİ OLUR?
Közde daha lezzetli olur gerçekten, ben ona yetişmedim ama közde yapılan künefe çok daha lezzetli olur, onun özelliği de közde kendi deminde yavaşça pişip lezzetli olmasıdır. Biz de bunu ara sıra bağ evine gittiğimiz zaman yapıyoruz ama sürekliliği yok ve mekânlarda yapılabilecek bir şey değil, mekânlarda biraz hassas bir durum oluşuyor. Dumandan dolayı özellikle pişiren ustanın zehirlenme var diye onu tercih etmiyoruz, tüp de pişirmeye çalışıyoruz.
SİZDE NE TÜR KÜNEFE ÇEŞİTLERİ VAR?
Künefe var, hasır var, cennet çamuru var, cennet deryası var ve katmerimiz var bizim ürünlerimiz 5 – 6 kalemden oluşuyor.
KÜNEFENİN FAYDALARI NELERDİR?
Sadece künefe ile sınırlandırmayız ve tatlı zaten bir enerji deposudur, içinde fıstık var ve protein değeri %70’in üzerinde, zira şeker e öyle, hamur zaten bizin hammaddemiz dikkat ederseniz bizim kültürümüzde hamur işleri fazlasıyla var.
KÜNEFE NEDEN ÖZEL BİR TATLIDIR?
Künefe gerçekten emek isteyen ve zahmet isteyen bir tatlı, bunu çok güzel bir şekilde yapıp müşterilerimize verirsek zaten notunu da sayın müşterilerimiz verir.
KÜNEFE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Temiz yerlerden, bilinen yerlerden almalıyız bir de insanın ayağı nereye alışmışsa o dükkanda iyi de olsa kötü de olsa o insan oradan alışveriş yapıyor ama bilinen yerlerden alınmasını tavsiye ederim.
HİJYEN KONUSUNDA NASIL ÖNLEM ALIYORSUNUZ?
Bu konuda tarım bakanlığı, sağlık bakanlığı ve belediyeler sürekli aylık olarak bizi denetliyorlar, bizim sertifika ve belgelerimiz var zaten bu konuda biz de çok hassasız. Zira burası bilinen bir mekân ve bilinen bir lezzet olduğu için bu konuda çok hassasızdır, hem imalatımız olsun hem de pişirme alanımız olsun bu konuda çok dikkatli davranıyoruz. Neticede insanlara bir gıda sunuyoruz ve sunduğumuz gıdayı insanlar tüketiyor, bu konuda en başta biz hassas olursak zaten müşteriye daha iyi hizmet veririz.
İNSANLARIN KÜNEFEYE İLGİLERİ NASIL?
Gerçekten de güzel özellikle de kışın daha güzel çünkü kışın bizim Şanlıurfa’da sıra gecesi olur, etkinlikler olur insanlar gelip alırlar, hiçbir şey olmazsa da bakarsınız ki 3 – 5 arkadaş parkta oturmuşlar künefe yiyorlar, sokakta bile o lezzeti alabilirsiniz, köşe başında sadece künefe için değil ciğerde insanları yerken görebilirsiniz. Künefe gerçekten güzel bir tatlı, bilinen bir tatlı, revaç bir tatlı ve künefeyi yerine yiyin diyorum.
ŞANLIURFA BU SEKTÖRDE NE DURUMDA?
Gerçekten de çok iyi demem o ki yıllar geçtikçe kendini geliştiren firmalarımız var, kendini aşan firmalarımız da var ve gerçekten künefe denilince akla İlk Şanlıurfa geliyor, Birecik geliyor ve sonra Gaziantep geliyor, Hatay da geliyor. Hatay’ın künefesi bizimkinden farklıdır, peyniri güzeldir ama Hatay künefesi büyük tepside olur ve onun altında sürekli ateş vardır, peynir de o ateşi gördükçe erimeye mahkûmdur. Bizim künefemiz kıtır kıtırdır çünkü müşteri geldikten sonra biz pişiriyoruz.
KÜNEFENİN DIŞINDA NE TÜR TATLILAR SATIYORSUNUZ?
Katmerimiz var, cennet çamurumuz var, cennet deryamız var, hasırımız var, künefemiz var, şıllık tatlımız var, dondurmamız var ve bir o kadar da baklava çeşitlerimiz var.
KIŞIN DONDURMA YENİLİR Mİ?
Aslında dondurma 4 mevsim yenilen bir üründür, sadece hava soğuk olduğu zaman insanlarda hava soğuk aman dondurma yemeyelim algısı var, hâlbuki bademcik ameliyatından sonra dondurma yenilmesi tavsiye edilir demem o ki dondurma her mevsim yenilen bir üründür.
DONDURMA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Dondurmayı bilinen yerden almalısınız, ayağınızın gittiği yerden oradan alın ve bir lezzet damak zevkinize ulaşıyorsa oradan alın, bu her tatlı için geçerlidir.
DONDURMANIN ÇOCUKLARA FAYDASI NELERDİR?
Çocuklar için besleyici bir maddedir ve özellikle içinde salep var, dağ salebi dediğimiz bir ürün var ve ben onun faydalarını size saymakla bitiremem.
DONDURMA KALSİYUM İHTİYACINI KARŞILAR MI?
Kalsiyum, demir, B ve C vitamini ihtiyacını karşılar ve az önce de dediğim gibi salep kendi başına besleyici bir üründür.
DONDURMA ÇEŞİTLERİNİZ NELERDİR?
Bizde limonlu, çikolatalı, fıstıklı ve sade var şuanda.
DONDURMALARINIZ NE KADAR DOĞAL?
Ben kendi işyerimde kullandığım süt, salep ve şekerdir onun haricinde hiçbir şey kullanmıyorum, bazı firmalar var ve beyazlatıcı bile kullanıyorlar. Bazen müşterilerimiz dondurma alırken neden sizin sade dondurmanız sarımsı gibi derler, hani gerçekten de ben onlara şunu söylüyorum evde süt kaynattığımız zaman üzeri kaymak gibi olur sarımsı bir hal alır ve aslında o süttür, o sütün ana halidir. Bizim dondurmamız da aynı o şekildedir ve hiçbir katkı maddesi koymayız, içi kendi doğallığında kaynar, pişer ve müşteriye sunarız.
İNSANLARIN TATLIYA İLGİLERİ NASIL?
Güneydoğuda son yıllarda bu konuda baya kendimizi geliştirdik, hem turlar bakımından hem de sıra geceleri bakımından ilerledik, tabi çeşitlilik olunca bu bizim işimize de ister istemez yansıyor. Örneğin insanların amacı Balıklıgöl’ü görmek veya sıra gecesine gitmek o sırada yemek kültürümüzü araştırıyorlar ve konuya biz de dâhil oluyoruz, bu aslında güzel bir şey. Şanlıurfa’ya özgü bir tatlı var adı tuhaf olabilir şıllık tatlısı ama bir o kadar da rağbeti var.
MESLEĞİNİZE RAĞBET VAR MI?
Mesleğimize rağbet var ama o eski ustalar da yok çünkü mesleğimiz biraz yorucu bir meslek.
MESLEĞİNİZİ İLERLEYEN YILLARDA NEREDE NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
Kendi işletmem için konuşayım, demem o ki bedenim ve nefsim var oldukça ben bu mesleği sürdüreceğim, bu mesleğin gerçekten de zor olan yerleri de var, kolay olan yerleri de var ama bir işi severseniz her şey kolaylaşır, mesleğimi severek yapıyorum ve nereye kadar koşabilirsem en iyisini yapmaya çalışacağım.
SON OLARAK BURADAN İNSANLARA KÜNEFE HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Ekonomik nedenlerden dolayı insanlarımızın biraz alım güçleri zayıfladı ama şöyle bir şey de var künefe candır çünkü bir besin değeridir, tatlı tadında, damağında ve lezzetinde güzeldir. Künefede, bütün tatlılar da ve dondurmada da iddialıyızdır, halkımızı ve müşterilerimizi her daim bekleriz.
BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
ŞANLIURFA GAZETESİ