RÖPORTAJ

Şanlıurfa merkeze küçük bir sanayi şart

Abone Ol

Çifter; Aracımızın zamanında bakımını yaparsak aracın masrafı az olur ve araç sahiplerine de faydası olur ama zamanı geçtikten sonra 3 liraya masraf yapacaklarına 15 liraya masraf yapmış olurlar. Maalesef insanlarımız araç ne zaman çalışmazsa o zaman araçlarını bakıma götürüyorlar ve 3 – 5 katı daha fazla masraf yapıyorlar.

Maalesef yeni nesil çok yetişmiyor, ne varsa eski ustalarımızda var çünkü eskiden genelde çocuklar hem okula giderlerdi hem de işe giderlerdi ama şimdi sanayi biraz uzaklaştığı için yeni yetişen nesil çok az. Şanlıurfa gittikçe büyüyor fakat sadece büyük bir sanayinin olması bir sorundur, merkezde küçük bir sanayimiz yok, örneğin bir insanın aracının sigortası attı ve bir sigortanın değeri 2 – 3 lira ve o insan sadece bir sigorta için 10 kilometre yol gitmek zorunda kalıyor.

Şanlıurfa merkeze küçük bir sanayi şart. Büyükşehir belediyesi, Eyyübiye veya Haliliye belediyesi de olur lütfen merkeze küçük bir sanayi sitesi yapılsın çünkü Şanlıurfa artık büyüdü, şuan sanayide bir dükkân almaya kalksak 1 – 2 milyon liradan bahsediyorlar, bir dükkân kirası 100 – 200 bin lira ve bu ne oluyor halka yansıyor.

SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

 Nurettin ÇİFTER, Şanlıurfa"da oto tamiri ve yedek parçacısıyım ve yaklaşık 30 yıldır sanayideyim, 13 yıldan beri kendi işyerimi işletiyorum, sedan tarzı araçların yedek parçalarını temin edip satıyoruz ve insanlarımıza bu şekilde hizmet ediyoruz.

KIŞ AYINDA ARAÇLARA NASIL BAKIM YAPILMALIDIR?

Şanlıurfa"da kış ayına girildiğinde genelde insanların ilk akılına gelen antifrizdir ama antifriz sadece arabanın bir ihtiyacıdır, öncelikle lastikleri kontrol etmeliyiz ve yaşadığımız bölgede kar yağışı fazla olmadığı için kar lastiği takmamıza gerek yok ama lastikleri muhakkak kontrol etmeliyiz çünkü maalesef insanlarımız artık hayatlarını ucuz görüyorlar ki lastik taktıramıyorlar. Küçük bir yağmur yağışında ve ıslak zeminde frene bastıkları zaman kazaya sebebiyet veriyorlar, kışın yapılması gereken şeylerden birisi de araçların yağlarının değiştirilmesidir. Motor yağı, şanzıman yağı, silecek suyu, silecek suyuna bağlı hortumları ve cam sileceklerini kontrol etmeliler, bunun yanında önemli olan bir şey daha var ve bu insanlarımızın hiç aklına gelmiyor, pedal üzerindeki lastikler kontrol edilmelidir çünkü ayakkabımız ıslak olduğu zaman pedala basınca ayağımız kayabilir ve kazaya sebebiyet verebiliriz. Kalorifer hortumlarını kontrol etmeliyiz ve kalorifer hortumlarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmeliyiz çünkü kalorifer hortumları, kalorifer motoru çalışmadığı esnada cam buharlaşır ve hal böyle olunca da sürücü dışarıyı göremez buda kazaya sebebiyet veren hatalardan birisidir.

KIŞ AYLARI İÇİN AKÜ HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

  Akü için en güvendiğimiz oto elektrikçilere başvurmalıyız, akünün şarjını kontrol ettirmeliyiz çünkü kış aylarında motor soğuk olduğundan dolayı sabahları marşa basıldığı zaman birinci, ikinci marştan sonra eğer araç çalışmazsa ve üçüncü marşta da aynısı olursa araç çalışmayacaktır demektir. Hal böyle olunca da aracı ittirmek zorunda kalacağız, araç itildiği zaman da zarar görür, örneğin itildiği zaman sibop kesme riski vardır ondan sonra motora zararı vardır ve sürücünün zamanını alır. O yüzden en oto elektrikçiye gitmeli şarjı kontrol etmeliyiz, eğer aküde sorun varsa aküyü değiştirmeliyiz, akünün suyunu ve akünün şarjını kontrol ettirmemiz yeterlidir.

KIŞIN 4 TEKERLEKTEN ÇEKİŞ KONTROLÜ YAPILMALIMIDIR?

Bizim genelde araçlarımız ön çekişlidir ve bu çekişler de debriyajla alakalıdır, baskı balatayı kontrol ettirirsek daha iyi olur, ayrıca fren balatalarını ve fren disklerini de kontrol ettirmemiz gerekir.

KIŞIN LPG"Lİ ARAÇ KULLANAN İNSANLAR NE YAPMALILAR?

LPG olan araçlar kışın genelde çok sorun çıkarır çünkü kışın tüp donduğu için araçları çalıştırmakta zorluk çekiyoruz, bunun için de en yakın gaz sistemlerini döşeyen esnafımıza başvurmalıyız. Orada ki tüp beynini kontrol ettirmeli ve tüp kesicilerin kontrolünü yaptırmalıyız, ayrıca temizliği gerekiyorsa temizliğini kesicinin değişmesi gerekiyorsa kesicileri değiştirmeliyiz, sabah aracı çalıştırırken tekte çalıştırmamız mümkün olacaktır.

ARACIMIZDA KIŞ AYLARI İÇİN NE TÜR MALZEMELER BULUNDURMALIYIZ?

Kış aylarında genelde takviye kablosu, çekme halatı bulundurmalıyız, birde düşük model araçlar da genelde kış aylarında distribütör kapakları, buji kapakları sorun çıkarırlar ve bu malzemeler araçta bulundurulursa araç sahibi için daha iyi olacaktır. Tabi kış ayına girdiğimiz zaman insanların gidip ateşleme sistemlerini de kontrol ettirmeleri lazım, onları değiştirmeleri lazım çünkü buji, buji kabloları temizlenmediği zaman oksitlenme nedeniyle ateşleme sisteminde sorun çıkarır ve hal böyle olunca araç hem yakıt olarak fazla yakar hem de araç çalışırken titreme yapıp sağlıklı çalışmaz. Maalesef insanlarımız genelde bu tür şeylere gerek duymuyorlar ve araba nereye kadar gider orada durursa ondan sonra araçlarını kontrole götürüyorlar.  

KIŞIN EL FRENİ ÇEKİLİR Mİ?

Kışın el frenini çekmemeliyiz çünkü gece eğer don olursa sabah aracı çalıştırırken el freni takılı kaldığı anda araç çalışmaz, araç çalışmadığı için de kazaya sebebiyet verir, balatalara zarar verir aracın arka tarafında kampanya dediğimiz sisteme zarar verme imkânı da çoktur. Bu yüzden çekmemelerini tavsiye ederim arabayı birinci viteste bıraksınlar, ayrıca araçlar da takoz bulundurulursa daha iyi olur çünkü akşam araba park edildiği zaman takozu lastiğin arkasına koymalıyız ki araç dursun. Ama el frenini don olduğu zaman çekersek aracın tekerlekleri el fren halatının donmasından dolayı takılı kalır ve o da büyük bir sorundur.

KIŞ AYLARINDA ARACIMIZI ÇALIŞTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Yaz kış fark etmez aracı çalıştırdığımız gibi gaza basmamalıyız, rol antede 3 – 5 dakika o aracın çalışır halde bırakılıp ısınması gerekir, şayet ayağımız gazda takılı kalırsa ve arabanın klepej motorunun kilitlemesine sebebiyet verir, bu da ayrı bir sorun ama maalesef insanlarımız araçlarını çalıştırdıkları gibi gaza basıyorlar, bu yanlıştır. Aracı çalıştırdıktan sonra olduğu yerde en az 3 – 5 dakika çalışır halde kalması gerekir ve sonra kullanılmaya başlamalıyız, çalıştırdığımız gibi aracı kullanmaya başlarsak aracın belki yağ kaçağı vardır ve buda araca çok büyük zarar verir.

ARAÇ BAKIMLARI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Aslında bakım konusunda araç sahibi aracının haftada bir yağını ve suyunu kontrol etmesi gerekir, örneğin kaputu açıp yağ çubuğunu çıkarmalı ve yağ seviyesini kontrol etmelidir, aracın kilometresine göre de yağı değiştirmelidir. Maalesef toplumumuz da sürekli antifrizin değiştirilmesi söyleniyor çünkü antifrizi sürekli kullanmadığımız zaman aracın radyatörü, kalorifer petekleri ve silindir blok dediğimiz su karışımı olduğu zaman pasa meyil verir paslanır ve çürür. Antifrizde yağ oranı olduğu için pas olayı olmaz, bizim insanlarımız maalesef yazın su koyarlar kışın da antifriz koyarlar, böyle olunca da kışın antifriz konulduğunda kalorifer peteği, radyatör ve kalorifer hortumları patlar.

AYDINLATMALAR VE FARLAR HAKKINDA NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?

İnsanlarımız maalesef far camları çizildiği zaman götürüp zımpara vurduruyorlar ama bu sorundur çünkü far camları ne kadar çizik ve kirli olursa gece görüşü daha çok azalır, hal böyle olunca da aracın kazaya sebebiyet verme oranı daha çoktur.

SON OLARAK BURADAN İNSANLARA ARAÇ HAKKINDA NELER SÖYLMEK İSTERSİNİZ?

Aracımızın zamanında bakımını yaparsak aracın masrafı az olur ve araç sahiplerine de faydası olur ama zamanı geçtikten sonra 3 liraya masraf yapacaklarına 15 liraya masraf yapmış olurlar. Maalesef insanlarımız araç ne zaman çalışmazsa o zaman araçlarını bakıma götürüyorlar ve 3 – 5 katı daha fazla masraf yapıyorlar.

ŞANLIURFA OTO TAMİRİ SEKTÖRÜNDE NE DURUMDA?

Maalesef yeni nesil çok yetişmiyor, ne varsa eski ustalarımızda var çünkü eskiden genelde çocuklar hem okula giderlerdi hem de işe giderlerdi ama şimdi sanayi biraz uzaklaştığı için yeni yetişen nesil çok az. Şanlıurfa gittikçe büyüyor fakat sadece büyük bir sanayinin olması bir sorundur, merkezde küçük bir sanayimiz yok, örneğin bir insanın aracının sigortası attı ve bir sigortanın değeri 2 – 3 lira ve o insan sadece bir sigorta için 10 kilometre yol gitmek zorunda kalıyor. Bu da hem trafiğe zarar hem de araç sahibine maddi olarak zarar veriyor ayrıca yolda kaza yapma riski de fazla, buradan yetkililere sesleniyorum Şanlıurfa merkeze küçük bir sanayi şart. Büyükşehir belediyesi, Eyyübiye veya Haliliye belediyesi de olur lütfen merkeze küçük bir sanayi sitesi yapılsın çünkü Şanlıurfa artık büyüdü, şuan sanayide bir dükkân almaya kalksak 1 – 2 milyon liradan bahsediyorlar, bir dükkân kirası 100 – 200 bin lira ve bu ne oluyor halka yansıyor. Bir usta dükkânı 100 bin liraya kiralarsa ne yapacak? Bunu müşteriye yansıtacak ve buda hepimize bir zarardır, dilerim ki inşallah yetkililer sesimizi duyar ve Şanlıurfa merkezde küçük bir sanayi yaparlar.