Casun; Tarım arazilerine ev yapmak doğru bir şey değil, herkes tarlanın içerisinde ev yaparsa ileri de ne olur? Bu defa tarım arazileri kalmaz bu yüzden ben bunu yanlış buluyorum.
Direkçi; Dünya da bir gıda sorunu var, bizim ilimiz Şanlıurfa’da tarım şehri, toprağın değerini bilmemiz gerekiyor, betonlaşmaya karşı önlemler almamız gerekiyor.
Uçar, Karaköprü ilçesinde olsun betonlaşmaya karşıyım. Biz gerçekten betonlaşmaya karşıyız, Şanlıurfa halkı da bunu istemiyor. Çiftçilerimizin mazot pahalılığından dolayı, gübre pahalılığından dolayı başka işlere yönelik bazı şeyler yapıyorlar bu da ister istemez tarımı etkiledi.
Demir, Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Aslında yanlış bir politika, tarım arazisine ev olmaz şuan da dünya genelinde gıda sıkıntısı var, bu yüzden tarımın daha el verişli olması için, daha büyük toprakların ekilmesi için betonlaşma bu yüzden yanlış bir harekettir.
Bahçe, Viranşehir yol üzeri, Mardin’e giderken o yolda çok güzel tarım arazileri var neden konutlar yapılsın? Devletimiz bu kadar masraf edip kanal getirdi, su getirdi. Örneğin Kısas yolu üzeri, oraya da su getirildi masraf yapıldı fakat baktığımız zaman yine konut yapıldı.
Gökmen, Bu konu bizim şuan da yapılan evlerin özellikle ekili alanlar da yapılan evlerin önüne geçilmesinin tek çözümü belediyelerimizin şehir planlamalarından, şehri açmalarından geçer.
Mancı, Konuklu tarafında tarım arazilerine evler yapılıyor, Sırrın tarafında tarım arazilerine evler yapılıyor, adamlar 8 metre, 9 metre felhan çıkıyor.
Divittar, Bence bu konu çok büyük bir yanlış, aslında devletimizin, bizim tepelerimiz var, dağlarımız var bomboş duruyor bu şekil araziler var.
TARIM ARAZİLERİNE YAPILAN KONUTLARI URFALILAR DOĞRU BULMUYOR.
Ali CASUN Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Tarım arazilerine ev yapmak doğru bir şey değil, herkes tarlanın içerisinde ev yaparsa ileri de ne olur? Bu defa tarım arazileri kalmaz bu yüzden ben bunu yanlış buluyorum. Yapanlar da biliyor bu işi, yanlış bir iş bu yüzden yapmamaları lazım. Şehrin dağlık yerlerinde olsa daha iyi olur benim fikrim bu yönde. Yetkililerin bu işe el atmaları lazım yoksa herkes bir şeyler yapmaya çalışırsa bunun sonu nereye gider? dedi.
Mustafa DİREKÇİ Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Dünya da bir gıda sorunu var, bizim ilimiz Şanlıurfa’da tarım şehri, toprağın değerini bilmemiz gerekiyor, betonlaşmaya karşı önlemler almamız gerekiyor. Özellikle Harran ovasın da ova statüsünde olan bir yer, burada yetkililerimizin betonlaşmaya karşı bir önlem alması gerekiyor. Bir karış toprak bile bizim için çok değerli, önümüzde ki günler de bunun değerini daha çok anlayacağız. Çünkü dünya da bir gıda krizi yaklaşmaktadır.dedi.
Yaşar UÇAR Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Ben bir esnaf olarak betonlaşmaya karışıyım, Şanlıurfa’da daha çok yeşil alanın olması gerekir, ben bir vatandaş olarak Sırrın mahallesinde olsun, Karaköprü ilçesinde olsun betonlaşmaya karşıyım. Biz gerçekten betonlaşmaya karşıyız, Şanlıurfa halkı da bunu istemiyor. Çiftçilerimizin mazot pahalılığından dolayı, gübre pahalılığından dolayı başka işlere yönelik bazı şeyler yapıyorlar bu da ister istemez tarımı etkiledi. Bir kilo biber hal pazarında 15 lira, üretim kısıtlanmış, çiftçilerimiz üretim yapamıyor mazottan dolayı, gübreden dolayı gider fazla olunca ister istemez üretim azaldı. Şanlıurfa halkı biliyorsunuz ki isot, domates salçası, biber salçası yapıyor üretim olmayınca hem pahalılık oluştu hem de üretim seviyesi düştü, fiyatlar pahalı. Hal pazarına gidiyorsun, 1 kilo domatesi soruyorsun adam sana toptan diyor ki 4 lira, 4 buçuk lira ama benim evime gelene kadar, suyu çıkana kadar 6 lirayı buluyor. O zaman domates salçasının 1 kilo kurumuşu bana 80 – 90 liraya mal olmuş oluyor, pul biberi 150 liraya toptan satıyorlar, yeni mahsule bakıyorsun 200 liraya satıyorlar peki bu halk ne yapsın? Ben buradan yetkililere sesleniyorum, üreticilerimize, çiftçilerimize bazı konular da biraz yardımcı olsunlar ve biz de halk olarak biraz rahatlayalım. Ben evime geçen yıl 10 kilo salça koyuyordum, bu yıl 5 kilo koyuyorum. Geçen yıl 12 kilo pul biber evime koymuştum, bu yıl ben evime 4 kilo pul biber koyabildim hatta evimin damın da pul biber de kurutmamışım. Yetkililerin bu konu ile ilgilenmesini, gerekeni yapmalarını büyüklerimden saygılarımla arz ederim, bu konunun üstüne eğilim yaparlarsa gerçekten çok güzel şeyler olacaktır.dedi.
Muhittin DEMİR Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Aslında yanlış bir politika, tarım arazisine ev olmaz şuan da dünya genelinde gıda sıkıntısı var, bu yüzden tarımın daha el verişli olması için, daha büyük toprakların ekilmesi için betonlaşma bu yüzden yanlış bir harekettir.dedi.
Âdem BAHÇE Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Viranşehir yol üzeri, Mardin’e giderken o yolda çok güzel tarım arazileri var neden konutlar yapılsın? Devletimiz bu kadar masraf edip kanal getirdi, su getirdi. Örneğin Kısas yolu üzeri, oraya da su getirildi masraf yapıldı fakat baktığımız zaman yine konut yapıldı. Örneğin konutları Eyyübiye tarafına verse, üniversite tarafında o kadar boş yer varken, Organize sanayi tarafı varken oralara konut için olsa bence daha güzel olur. GAP Projesi için o kadar masraf yapılmışken neden tarım arazilerine ev yapılsın, GAP Projesi büyük bir proje, neden arazi tarlalarına konut yapılmasın. Arazi tarlalarının yerine başka yerlere versinler dağlara versinler, üniversite tarafına versinler, organize tarafına versinler böyle olursa bence daha güzel olur.dedi.
İsa GÖKMEN Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ;Bu konu bizim şuan da yapılan evlerin özellikle ekili alanlar da yapılan evlerin önüne geçilmesinin tek çözümü belediyelerimizin şehir planlamalarından, şehri açmalarından geçer. Aksi takdir de insanlar kendi tarlalarında bağ, bahçe yapıp geçer ama bizim temel konumuz şu, gerçek bir belediyecilik anlayışıyla şehir planlaması yaparak bu işin önüne geçilebilir. Tarım arazisi, dünyanın en önemli sorunu şudur; ekonomi. Ve dünyanın ekonomik krizden çıkabilmesinin tek yolu da tarlalarımız da ekeceğimiz ürünlerden geçer. Bunun için de her metre karesi çok değerli olan tarlalarımız da betonlaşma değil üretim yaparak, kooperatifleşme modellerine geçerek ülkemizi ekonomik krizden de çıkarabiliriz, bu yüzden de tarlalarımızın kıymetini çok iyi bilmeliyiz.dedi.
Enver MANCI Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Konuklu tarafında tarım arazilerine evler yapılıyor, Sırrın tarafında tarım arazilerine evler yapılıyor, adamlar 8 metre, 9 metre felhan çıkıyor. Konuklu tarafında ki evler kaymaya başladı, evler de kaymalar oluşuyor. Sen tarımın içinde, tarımın göbeğinde olan yerlere imar vermişsin, bağ evlerinde 2 kat, 3 kat imar yapılmış bunlar önemli değil. Önemli olan tarım arazilerin de imar verilmemesi, 6 kat, 7 kat, 8 kat imar verilmiş, köyler şehir yapılmış. Tarım arazisinde merkez olan yerlere imar verilmiş ama kimse bu konuda her hangi bir çaba göstermiyor.dedi.
İbrahim YARMAÇ Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Tarım arazilerinin hepsini bina yaptılar, kayalık, dağlık taraflar ise olduğu gibi duruyor, Urfa’da tarım arazisi kalmadı. Viranşehir yolu öyle, Akçakale yolu öyle, Diyarbakır yolu öyle sadece Gaziantep yoluna yapılmadı oralar hep dağlık, taşlıktır. Ormana kadar tarla diye bir şey kalmamış, fıstık ağaçları, bağlar hep gitti çünkü imar veriyorlar.
İsa SÜTPAK Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Özellikle Şanlıurfa’da bu sorun gerçekten çok yaygın, Şanlıurfa’da tarım arazisi pek önemsenmiyor, kafasına esen istediği yerde ev yapabiliyor bunun denetimi yok. Örneğin biz Bursa’da arazi de ev yaptık, barınak tarzında bir şey yaptık buna rağmen belediye bizi mahkemeye verdi, mevcut konteynır yıktı ve mahkeme süreci devam ediyor. Sırf tarım arazisine izinsiz konteynır tarzında barınak yaptığımızdan dolayı ama Şanlıurfa’da maalesef bu yok, kafasına esen yapıyor.dedi.
Kemal KARABULUT Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Bence bağ evleri yapmakla tarım arazileri bitmez, tarım arazilerine binalar dikiyoruz tabi nüfusumuz giderek büyüyor. Yabancı kesimler de artık Urfa’ya geliyor, savaştan dolayı ülkemize gelenler var, bundan dolayı, yabancı uyrukluların da çok olmasından dolayı ister istemez bir konut ihtiyacı açığa çıkıyor. Bağ evlerinin daha çok çarpık kentleşme ile alakalı olduğunu düşünüyorum.dedi.
Mahmut ASRAK Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada; Güllü bağ olsun, Badıllı köyünün oralar olsun sırf yeşillik, fıstıklıktır ama şimdi hepsi bina olmuş ne fıstık kalmış, ne incir kalmış. Biz konut yapılmasını istemiyoruz, tarım arazilerimizi bırakalım da ekili kalsın ama maalesef konut yapıyorlar.dedi.
Mehmet Erdal MELİK Şanlıurfa gazetesine yaptığı açıklamada , Maşuk tarafında fıstık ağaçları var, Açık su tarafında var, belki arsa sahipleri bana kızacak ama ben genel olarak düşünüyorum. Ben Harran tarafındanım ve ben Harran’da da ev yapılmasına karşıyım, 50 – 100 yıllık ağaçların sökülerek yerlerine ev yapılması bana göre bir intihardır. Bunun sorumluluğu vardır, belediye bence buralara imar vermemesi lazım, Karaköprü ilçesinden Suruç ilçesine kadar hazine yerleri var, kırsal alanlarımız var oraları değerlendirsinler. Yazık değil mi Maşuk tarafı olsun, havaalanı tarafı olsun bana göre bir katliamdır, 100 yıl da dedelerimizin, babalarımızın ektiği ağaçları biz bir günde yok ediyoruz.dedi.
Mehmet Zeki DİVİTTAR Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada; Bence bu konu çok büyük bir yanlış, aslında devletimizin, bizim tepelerimiz var, dağlarımız var bomboş duruyor bu şekil araziler var. Tarım arazilerine konut yapılması uygun değil, çünkü tüm tarım arazilerine bizlerin ihtiyacı olacaktır bu yüzden ben yanlış buluyorum, ileri de bu yüzden çok büyük sıkıntılar yaşayacağımızdan eminim.dedi.
Mustafa ÇELİK Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Tarım arazilerinin imara açılmaması gerektiğini düşünüyorum baktığımız zaman özellikle Şanlıurfa tarım bölgesi zengin olan bir şehir, tarım şehri tarıma daha fazla önem verirsek mevcutta ki problemlerin ortadan kalkması için bize daha çok yardımcı olacağını düşünüyorum.dedi.
Ömer Faruk CANBEYLİ Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Mutlaka biz tarım arazilerine imar vermememiz lazım, dağlık yerlere imar vermemiz lazım, verimsiz topraklara imar vermemiz lazım. Mesire evleri diyelim biz onlara, yazlık evler de diyebiliriz, vatandaş kendi evinde serinlemek için bir ev yapmışsa bu konuda belediyenin yapacağı pek bir şey yok. Genel olarak belediyenin kaya, dağlık arazilere, Gaziantep yönüne imar vermesi lazım, belediyenin Konuklu tarafına imar vermemesi lazım. Konuklu tarafında açılan imarın sonucu belli, Konukluda 5 metre kazdığınız zaman yerden su çıkıyor. Allah göstermesin en ufak bir deprem de o bölgede ki evlerin çökeceği tahmin ediliyor uzmanlarca. Ben tarım arazilerine konut yapılmasına kesinlikle karşıyım, ben kendi arazilerin de insanların yazlık yapmasına da karşıyım ama bunda belediyenin fazla yapabileceği bir şey yok, bu konuda belediyeyi suçlayamayız.dedi.