SAĞLIK

Soğuk mikrobu öldürür mü?

Abone Ol

Soğuk, mikrobu öldürmüyor, gelişigüzel kullanılan Antibiyotikler gribi daha da ağırlaştırıyor, Alternatif Tıp yöntemleri ile grip daha hafif geçirilebilir, öksürüğü kesen şuruplar olduğu gibi, doktorunuzun yazdığı şuruplar ciğerlerdeki iltihabı söksün diye öksürüğünüzü daha da artırabilir. Soğuk algınlığı nedeni ile oluşacak halsizliği önlemek için bol bol su için. OSM Ortadoğu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mehmet Fırat cevapladı…
 
 
Yağışlı havaların gelmesi ile toplumdaki mikropların etkisiz hale geleceği yönünde bir beklentinin bulunduğunu söyleyen OSM Ortadoğu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mehmet Fırat, bu beklentiyi haklı çıkaracak bilimsel verilerin bulunmadığını belirtti. Birçok insanın gribi dinlenerek geçirdiğini bu süre içerisinde ağrıları hafifletmek için gelişigüzel antibiyotik aldığını dile getiren Fırat, doktor tavsiyesinin dışında kullanılan antibiyotiklerin gribi daha da ağırlaştıracağını söyledi. Kış aylarında insanların daha az susadığını hatırlatan Fırat, gribi yenmek ve vücutta oluşabilecek halsizliği önleyebilmek için bol bol su içilmesi gerektiğini söyledi.
 
Yağış olursa hava temizlenir, grip azalır gibi bir kanaat var…
Yani çok fazla katıldığım bir görüş değil aslında, etki edeceğini sanmıyorum. Belki şu anlamda etkisi var; insanlar biraz daha fazla evlerinde kalıyorlar, soğuk havaya biraz daha az maruz kalıyorlar, soğuk hava olduğu zaman belki biraz daha tedbir alıyorlar bu bakımdan belki dolaylı olarak vakalarda azalma olabilir.
 
Mikrop soğukta ölür mü?
 Yani tabi mikrobun yaşaması için farklı şartlar gerekebilir. Bu şartlar çok fazla değişmiyor diyebiliriz.
 
Gribe yakalanan kişi hekime gelmeden önce ne yapmalı?
Aslında bunu iki aşamada değerlendirmek lazım çünkü her insan gribe bir adaydır yani her insan gribe yakalanma riski vardır. Dolayısı ile hastalığa yakalanmadan önce, tedbir almak gerekir. Kapalı ortamlarda çok fazla durulmamalı, sigara içilmemeli, soğuğa çok fazla maruz kalınmamalı, dengeli beslenilmeli, uykuya dikkat edilmeli,  düzenli beslenilmelidir. Bu önlemler gribe yakalanma riskini azaltır.
 
Gribe yakalandıktan sonra ne yapılmalı?
Hafif vakalar için zaten insanlar hastanelere gelmiyor. Hastalığın geçmesi için bekliyorlar… Ağır vakalar için insanlar hastanelere geliyor. Gelmeleri de gerekir çünkü evde gelişi güzel antibiyotik kullanımı gribi daha da ağırlaştırabilir, direnç azaltabilir. Seconder enfeksiyon dediğimiz bakteri enfeksiyonu da olaya eklenebilir. Özellikle yaşlılar ve çocuklar bu konuda çok daha duyarlı olmalı. Gribe yakalandıktan sonra tabi ki doktorun verdiği tedaviye uygun bir şekilde devam etmek gerekir onun dışında beslenme alışkanlıkları, bol meyve yeme, özellikle kış aylarında ihmal ettiğimiz bol su içme gibi konularda duyarlı olunması gerekiyor. Bunun dışında, temiz hava alınmalı, kapalı ortamlarda fazla durulmamalı.
Gribin süresi ne kadardır?
Grip virüsten olan bir hastalıktır. Bu nedenle zatürree, bronşit gibi bakteriyel hastalıklarla karıştırmamak lazım. Viral bir enfeksiyon olduğu için uygun ve etkin bir tedavisi yoktur. Halk arasında eskiden beri görülen bir görüştür işte “Tedavi edilirse bir hafta, tedavi etmezse 7 günde geçer” diye… Tabi bu söz tamamen doğru değil ama şu var; grip virüslerle meydana gelen bir hastalık olduğu için diğer bakteriyel enfeksiyonlara göre etkin bir tedavisi yok.  Ama Allah"tan daha hafif geçiriliyor. Daha önce belki eylül ekim ayında grip aşısı yapılsaydı bu önlenmiş olacaktı. Geçirilen bir grip vakasında özellikle ağır durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı. Sadece viral bir hastalıktır deyip üzeri kapatılmamalıdır, bunun üzerinde farklı bakteri enfeksiyonları, fırsatçı enfeksiyonlar gelişebilir. En azından bunların antibiyotikle tedavisi olduğu için hastaların doktora gelmesi uygun olur, ama gribin etkisi vardır. Bir hafta ya da 5 gün sürebilir. Bu süreç kişiden kişiye ağır veya hafif olacak şekilde değişir.
 
Alternatif Tıp gribe çare olur mu?
Doğru etkisi vardır. Biraz daha semptomları azaltır, burun akıntısını azaltır, rahatlatır onun dışında virüslerle baş etmek anlamında da etkin bir yeri vardır. Özellikle bitki çaylarını biz de tavsiye ediyoruz. Kullanılabilir.
 
Doktor, öksürük şurubu verdiğinde öksürüğün kesileceğini mi yoksa artacağını mı anlamalıyız?
Şöyle bir şey var, eğer ki öncelikle bir akciğer enfeksiyonu varsa öncelikle bunu tedavi etmek gerekir. Öksürüğü kesmek çok doğru olmaz bu durumda çünkü öksürük vücudun savunma mekanizmasıdır, refleksidir akciğeri temizlemek için vücut öksürmeye ihtiyaç duyar eğer ki sekresyonlar koyu ise bunu sıvılaştırmak için daha kolay atılmasını sağlamak için mukolotik dediğimiz şurupları direk öksürük şuruplarını değil de mukolotik şurupları veririz, ama boğaz tahrişinden kaynaklanan, sinüzitten kaynaklanan ya da başka bir sebep olabilir akciğerde herhangi bir bulgu yokken öksürük gıcık öksürüğü dediğimiz öksürükler olursa insanı çok rahatsız edebilir. Bunlar için verilen ilaç öksürüğü keser, mukulotik şuruplar öksürüğü artırır.(Haber Yusuf Güler)