Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ŞUTSO) organize ettiği inşaat sektörü toplantısı ŞUTSO Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ŞUTSO) organize ettiği inşaat sektörü toplantısı ŞUTSO Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Programa, konuşan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Karaköprü Belediye Başkanı Av.Nihat Çiftçi,Karaköprü Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mızrak,Karaköprü İmar Müdürü Mehmet Fatih Güle ve kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan ŞUTSO Meclis Başkanı Serhat Karadağ vatandaşlarımızın depreme dayanıklı yapılar ve dirençli şehirlerde yaşamalarını, ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımızın bu konuda gerekli tedbirleri alma çabasında olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
Bölge illeri olarak 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli büyük bir deprem yaşadık. Denildiği gibi, yaşadığımız ülke ve bölge illeri olarak bizim için gerçekten de “Asrın Felâketi”ydi. On binlerce binamız yıkıldı, alt ve üst yapılarımız kullanılamaz hale geldi. Hâlâ yaralarımızı sarmaya, maddi ve manevi zararlarımızı telafi etmeye çalışıyoruz. Deprem sonrasında 13 Şubat 2024 tarihinde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin inşaat sektörüne etkilerinin ele alındığı Bölgesel İnşaat Sektörü Toplantısı düzenlenmiştir. Panel ve ardından soru-cevap şeklinde gerçekleşen toplantıya Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Antakya, Osmaniye Elazığ ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcisi, TOBB Sektör Meclisleri temsilcisi, Kamu Kurum ve Kuruluşları ve STK temsilcileri, Bölgenin inşaat sektörü temsilcileri ve ilgililer katıldı. Küresel ekonomik dalgalanmaların etkisiyle malzeme fiyatlarında dalgalanmalar yaşanmaktadır, Tedarik zinciri sorunları, malzeme arzındaki belirsizlikleri ve malzeme temini sürecini artırmaktadır, Konut fiyatlarındaki artışlar nedeniyle özellikle dar gelirli vatandaşların konut alabilmeleri gün geçtikçe daha da zorlaşmaktadır. İnşaat sektörü ağırlıklı olarak daha uzun nakit dönüşüm döngüsü ile çalışmaktadır. Faiz oranlarının yükseldiği ve finansal koşulların sıkılaştığı ortamda sektör artan girdi maliyetleri ve finansman sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Ruhsat alınması aşamasında, müteahhit firmanın onlarca farklı otoriteden evrak temin etmesi, rapor yazdırması, olur alması, müteahhitlerin önüne ciddi bir bürokratik engel olarak çıkmaktadır.
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise İnşaat ve yapı sektörünün Ülkemizin ekonomisi açısından taşıdığı öneme vurgu yaparak şunları ifade etti:
“Asrın Felâketi” olarak yaşadığımız 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde 53 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken, 100 binden fazla insanımız da yaralandı. Kaybettiklerimizi ayrı ayrı rahmet ve minnetle anıyor, ailelerine, yakınlarına ve biz geride kalanlara sabırlar diliyorum. İnşaat sektörü, sadece binalar inşa eden bir alan olmanın ötesinde, ekonomimizin lokomotifi olarak değerlendirilmektedir. Sektörümüz, yaratmış olduğu istihdam, ülke genelinde farklı alanlara sağladığı katkılar ve alt sektörlerle olan bağlantısı sayesinde ekonomimizin en dinamik yapılarından biridir. Bilindiği üzere, inşaat sektörü, ülkemizin en büyük ekonomik dinamiklerinden biri. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya sağladığı katkının yanı sıra, yarattığı istihdam olanakları ile ulusal ekonomimizin artmasında büyük bir pay’a sahip olduğuna dikkat çekmek isterim. İlimiz Şanlıurfa da bu sektör, hem kentimizin büyümesi hem de yeni iş imkanları yaratılması bakımından kritik bir role sahip. Ancak, son dönemde yaşadığımız küresel ve yerel ekonomik zorluklar, özellikle inşaat sektörünü ciddi anlamda etkilemiştir.
Toplantıda 9 ana başlık altında ele alındı.Büyükşehir İmar Yönetmeliği, Mevcut Yapılaşma alanlarında alt yapı sorunları,Yapı Ruhsatı Süreci – Proje Onayı,Yapı Ruhsat harç ödeme noktası,Proje –belge işlemlerinin digital ortamda takibi,İnşaat Fesih seviyeleri,Kentsel Dönüşüm,Yerinde dönüşüm,Yolların durumu Konu başlıklarıyla ilgili görüşüldü.
ÖMER FARUK AYHAN