KÜLTÜR SANAT

Tarihin ve Sanatın Buluşma Noktası: Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki üçüncü durağı olan Şanlıurfa’da festival coşkusu tüm hızıyla devam ediyor. Kentin dört bir yanında gerçekleştirilen kültürel ve sanatsal etkinlikler, hem yerli halktan hem de ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Abone Ol

Tarihin Sıfır Noktasında Sıfır Atık Defilesi

Kazancı Bedih Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar Bölümü tarafından Şanlıurfa Müzesi Göbeklitepe Replika Alanı’nda düzenlenen “Tarihin Sıfır Noktasında Sıfır Atık Defilesi” ile çevre bilincine dikkat çekildi. Atık kâğıtlar, çöp poşetleri, plastik atıklar, kumaş parçaları, pamuk çuvalı, doğal rölyef ve başak gibi malzemelerle hazırlanan kostümler, tarihin merkezinde çevreye duyarlı bir moda anlayışını yansıttı.

Kültürel Miras Sahneye Taşındı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen “Geleneksel Sıra Gecesi” ile Şanlıurfa’nın kültürel değerleri tanıtılırken izleyicilere unutulmaz bir gece yaşatıldı. Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Bahçesi’nde sahne alan Grup Mevlana ise seslendirdiği ilahilerle izleyicilere manevi bir atmosfer sundu.Mehmet Akif İnan Konferans ve Sergi Salonu’nda, Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ile Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği ve Sıra Gecesi Topluluğu sahne aldı. Umut Akyürek ve Ahmet Baran’ın eşsiz yorumları müzikseverleri adeta büyüledi.

Kazancı Bedih Güzel Sanatlar Lisesi’nin “İki Mızrap Bir Ses” konseri ise tarihi Reji Kilisesi’nde gerçekleşti. Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen konser, tarihi atmosferde sanatseverlerle buluştu.

Söyleşilerle Bilgi ve Duygu Dolu Anlar

Sunucu Işıl Açıkkar ile Aile ve Evlilik Danışmanı - Yazar Serhat Yabancı, “Mutlu Eşler, Mutlu Aile” başlıklı söyleşiyle Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Bahçesi’nde sıcak bir sohbete imza attı.

Somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarını bir araya getiren “Yaşayan Miras Çalıştayı ve Söyleşisi” ise Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Etkinlikte, kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli başlıklar ele alındı.

Yazar Yağız Gönüler de “Kendinin Yorgunu” adlı söyleşisiyle Şanlıurfa İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda edebiyatseverlerle bir araya geldi. Gönüler, etkinlik sonrası okurları için kitaplarını imzaladı.

Çocuklar Arkeopark’ta Eğlenerek Öğreniyor

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Arkeopark alanında kurulan “Çocuk Köyü”, minik misafirlerini ağırlamayı sürdürdü. Çocuklar, birbirinden renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, tiyatrolar ve oyun alanlarıyla dolu bir gün geçirdi.

Festivalin üçüncü gününde çocuklar, geleneksel sahne sanatlarından “Karagöz Gölge Oyunu” ile tanıştı. Ayrıca, “Kazı Eğitimi - Sikke Basımı” etkinliğiyle arkeolojiye dair temel bilgi ve beceriler kazandılar.

Sokaklarda Sanat Rüzgârı Esti

Festival kapsamında, Piazza AVM içerisine yerleştirilen piyanolarda gençler “Sen de Çal” projesiyle yeteneklerini sergiledi. “Sen de Söyle” kabininde ise Şanlıurfa’nın yeni yıldızı olabilmek için yarışmalar düzenlendi.

Eyyübiye Millet Bahçesi, Şair Nabi Kültür Merkezi Dijital Sinema Salonu Bahçesi ve Divanyolu Caddesi önünde kurulan Sokak Sahnesi'nde genç müzisyenler performanslarını izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor.