ESKİ URFA VALİSİ

VALİ YE BİR SİTEM DAHA

Abone Ol

Türk Ocakları Şanlıurfa Şube Başkanı Cemil Demir Vali"nin desteği “Git ne yapıyorsan yap o kadar”

Şanlıurfa Belediye Başkanı ve Bağımsız Belediye Başkan Adayı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba"ya seçmenlerin desteği her geçen gün daha da artıyor. Rutin olarak sürdürülen gaziler kapsamında Türk Ocakları Şanlıurfa Şubesini ziyaret etti. Şube Başkanı Cemil Demir ve Yönetim Kurulu üyeleri ile sohbet etti ve sorunlarını dinledi.

Türk Ocakları Şanlıurfa Şubesi Başkanı Cemil Demir ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sıkıntılarını anlattı. Cemil Demir ; daha önce Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezinde idik. Sayın Valimiz bizi oradan çıkardı ve bizden yana tavrı yok. Yakın zamanda öğrenci ve vatandaşlara yönelik bir konferanslar dizisi yapmak istedik. Bazı şeyler yanlış lanse ediliyor. Bazı eksiklikler var.Dini konularla ilgili diyanet yetkilileri ile görüştüm.Konferans versin. Her gün ve her zaman olabilecek şeyler.Her kurum kendi açısından konferans versin dedik  Sayın Vali ise bu teklifimize ne yapıyorsun yap dedi. Hiçbir desteği yok.Ne yapıyorsan yap o kadar.Bu bulunduğumuz katta Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği ve Üniversiteli Kadınlar Derneği var.Bu Dernekler 2001 yılından beri ücretsiz oturuyor. Bizde ücret alıyorlar. Dedi.

Türk Ocağı resmen 25 Mart 1912'de kurulmuştur. Fakat onun kuruluşuna ilişkin çalışmalar 1911 yılında başlayıp gelişmiştir. Bu bakımdan onu 90 yıllık bir "gönüllüler kurumu" olarak niteleyebiliriz.
Türk Ocağı'nın kuruluşu da öteki derneklerden farklı olmuştur. O üç-beş kişinin bir araya gelerek oluşturduğu sıradan bir kuruluş değildir. Bir gençlik girişimin somutlaştırdığı bir oluşumdur.
1922'de "Milli mücadele" zaferlerle sonuçlanınca Türk Ocağı'nın çalışmaları yeniden canlanır. Kapatılan şubeler yeniden açılır ve Mustafa Kemal Paşa'nın desteği ile bunlara bir çok yenileri katılır. Cumhuriyetin ilanından sonra başlatılan inkılapların başlıca destekçisi ve yayıcısı Türk Ocakları olur. Bu dönemde açılan Ocakların sayısı, 1928 yılı başında 141'e ulaşmıştır. Özellikle, bu dönemde Ankara'ya taşınmış olan Genel Merkez'de birçok bilimsel ve sosyal toplantılar, kültürel etkinlikler düzenlenirken çok sayıda da eser yayınlanır. Şubeler de kendi imkanları çerçevesine halk okulları, dispanserler, başka sosyal kuruluşlar kurarak topluma yararlı olmağa çalışırlar.
Türk Ocaklarının günümüze kadar gelen ikinci varlık dönemi, 18 yıllık bir aradan sonra, 1949 yılında başlamıştır. 1931 yılındaki kapatılış sırasında Ocağın üst yöneticileri olan Hamdullah Suphi Tanrıöver, Dr. Hasan Ferit Cansever, Burhanettin Develioğlu, Ahmet Mazhar Akifoğlu, Dr. Fethi Erden, Ragıp Nurettin Ege, Tevfik Noyan, Cevat Mustafa Emecan ve Cemil Behçet'in kurucu olarak gösterildiği bir Türk Ocakları Yasası ile, Türk Ocağının 10 Mayıs 1949'da, İstanbul'da yeniden açılması sağlanmıştır.

Türk Ocakları,  Bakanlar Kurulu"nun 15.05.1954 tarih ve 4/3055 sayılı kararı ile “Amme menfaatine hadim (Kamu Yararına Çalışır) cemiyet” olarak kabul edildi.(UrfaHA)