Bugün

ŞANLIURFA'DA KADAYIF ÜRETİMİ (KÜNEFE)

Kara, Künefe için kullandığımız tüm malzemeleri Şanlıurfa’dan temin ediyoruz, dışarıya gitmiyoruz A’dan Z’ye künefe malzemelerinin hepsini kendi memleketimizden karşılıyoruz.

16 Kasım 2022 - 19:05

Kara, Künefe için kullandığımız tüm malzemeleri Şanlıurfa’dan temin ediyoruz, dışarıya gitmiyoruz A’dan Z’ye künefe malzemelerinin hepsini kendi memleketimizden karşılıyoruz.
 
SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Ahmet Kara, Şanlıurfa Karaköprü’de künefeci ustasıyım, Sado künefe de görev yapıyorum ve 15 yıldır bu mesleğin içerisindeyim.
MESLEĞE NASIL BAŞLADINIZ?
Ağabeyim vesile oldu, kendisinin künefe dükkânı vardı yanına giderek, gelerek bende heveslendim bu işi öğrenmeliyim dedim bu şekilde 15 yıldır bu meslekteyim. Şükürler olsun pişman da değilim, Şanlıurfa halkı için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz.
SİZCE LEZZETLİ BİR KÜNEFE NASIL OLMALI?
Öncelikle taze peynir olması şart ve Urfa peyniri olacak, künefe telinin de yine aynı şekilde günlük ve taze olması ve tereyağının orijinal tereyağı olmasıyla lezzetli bir künefe elde edilebilir.
ŞANLIURFA HALKININ KÜNEFEYE RAĞBETİ NASIL?
Şanlıurfa halkının künefeye ilgisi gerçekten de çok yüksek tabi bununla doğru orantılı olarak satışlarımız da yüksek ve bizden künefe alan müşterilerimizden de güzel tepkiler alıyoruz. Şanlıurfa halkı için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz ki Şanlıurfa halkına daha güzel, kaliteli ve lezzetli künefe sunalım diye tabi halkımız da sağ olsunlar bu çabalarımızın karşılığını bize teşekkürleriyle sunuyorlar.
SİZİ DİĞER KÜNEFECİLERDEN AYIRAN ÖZELLİK NEDİR?
Tek kelime ile söylemek gerekirse en büyük farkımız orijinal malzeme kullanmamızdır. Biz Şanlıurfa halkına daha lezzetli bir künefe sunmak için şekeriyle, yağıyla, künefe teliyle ve her şeyiyle orijinal ve kaliteli malzeme kullanıyoruz.
BİR KÜNEFENİN KALİTELİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Tabi ilk olarak künefe yapımı için kullanılan malzemenin kaliteli olması çok önemlidir daha sonra künefenin pişim aşaması çok önemlidir, ne çok fazla pişecek ne de az sürede pişecek, o pişirme süresini iyi ayarlamak lazım. Daha sonra yediğimiz zaman anlarız, o künefenin lezzetini alabilmemiz için yememiz lazım çünkü künefe de ilk lokma her zaman çok önemlidir. Bir söz vardır yiyen bilir diye bu da böyle bir şeydir.
PANDEMİ SÜRECİ SİZİ NASIL ETKİLEDİ?
Tabi diğer tüm sektörü etkilediği gibi, diğer esnafları etkilediği gibi bizi de etkiledi, pandemi sürecinden önce günlük satışlarımız günlük 150 – 200 arası değişirken şuan 60 – 70’lere düştük. Özellikle hafta sonu ve akşamları sokağa çıkma yasakları başta olmak üzere gelen yasaklar bizi ciddi şekilde etkiledi. Bildiğiniz gibi iş yerlerin de oturma izni de yasaklandı tabi böyle olsunca biz işletme sahipleri de masa müşterilerimize gelip paket yaptırıp evlerine götürmelerini tavsiye ediyoruz.
KÜNEFE İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELERİ NEREDEN GETİRİYORSUNUZ?
Künefe için kullandığımız tüm malzemeleri Şanlıurfa’dan temin ediyoruz, dışarıya gitmiyoruz A’dan Z’ye künefe malzemelerinin hepsini kendi memleketimizden karşılıyoruz. Kendi topraklarımızın, kendi memleketimizin ürünleri her zaman kaliteli ve güzel ürünler olduğu için tüm ürünlerimizi Şanlıurfa’dan temin ediyoruz ama tabi çok şükür künefe için gerekli olan tüm malzemeler de Şanlıurfa’da var. Peynirimiz, Siverek peyniri onun haricin de kadayıf teli olsun, yağ olsun hepsini buradan temiz ediyoruz.
MÜŞTERİLER KÜNEFE YEDİKTEN SONRA YORUMLASI NE OLUYOR?
Genel de beğendiklerini dile getirip teşekkür ile karşılık veriyorlar, günlük 1 tepsi alan müşterilerimiz misafirleri olunca bunu 2 – 3 tepsiye de çıkartıyorlar ve yedikten sonra memnun kaldıklarını dile getirmeleri tabi bizleri de memnun ediyor.
ESKİ URFALILAR TATLIYI DAHA İYİ BİLİRDİ BU KONUDA NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?
Evet, bizim büyüklerimiz, atalarımız, dedelerimiz kişi başına 1 tepsi künefe yerlermiş ama şuan da 5 tane gencin önüne 1 tepsi indiriyorsun yarısını zorla bitiriyorlar. Bu tabi bizim işimize de sekte ediyor her ne kadar da olsa eskilerin yerini hiç kimse tutamaz. Her ne kadar da olsa o zaman ki lezzet ile şimdi ki lezzet de bir değil tabi o zaman ki ürünler daha doğal, hormonsuz ve lezzetliydi. Nasıl ki o zaman ki fiyatlarla şuan ki fiyatlar bir değil aynı şekil de o zaman ki lezzet ile şuan ki lezzet de bir değil.
SEKTÖREL SORUNLARINIZ NELERDİR?
Sadece bizim sektörün değil tüm esnafın şikâyetleri var özellikle malzemelerin fiyatları çok yüksek, eleman maaşları yerinde sayıyor. Biz işletme sahipleri olarak tabii ki eleman maaşlarını yükseltmek isteriz, biz de fazla para kazanmak isteriz ama yüksek şekilde yağ fiyatları olsun, peynir fiyatları olsun ve kullandığımız diğer ürünlerin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı şuan için para kazanma şansımız yok sadece çarkımız dönüyor, dükkânımızı çeviriyoruz.
YETKİLİLERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Yetkililerden tek ricamız fiyatlara el atsınlar, halkın içine çıksınlar, esnafla konuşsunlar, 2 gün de bir gelen zamlar esnafı çok kötü şekilde etkiliyor. Müşteri gelip bizden künefe almak zorunda değil, vatandaş bugün künefe yemese de olur ama biz o künefe malzemesini almak zorundayız, bu konuda bizim mecburiyetimiz var.
BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
BEN TEŞEKKÜR EDERİM.

(Kaynak Şanlıurfa Gazetesi)