Bugün

ŞANLIURFA'DA KEMİK TARAK ÜRETİMİ

16 Kasım 2022 - 19:09

Mahmut Çaycı Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada  ;  lakabım tarakçızade, 1979 Şanlıurfa doğumluyum. Bu sanat 40 – 50 yıldır Güney doğu bölgesinde yapılmıyordu, valiliğimiz de ŞURKAV öncülüğünde kurs açıldı, kursun amacı ise bu sanatın Urfa halkına kazandırmak. Bende önceden annemin kullandığı, anneannemin kullandığı tarağı bilmezdim. Çünkü unutulmaya yüz tutmuş, somut olmuş bir sanattır. Bu sanat benim için bir dönüm noktası oldu, ben terzilik yapıyordum daha sonra Rızvaniye külliyesi kurulunca bende Sabri Kürkçüoğlu ile Şurkav müdürü Şükrü Üzümcü’ye söyledim, burada kemik tarak eksik ben yaparım dedim onlar da sağ olsunlar tamam deyip yardımcı oldular. Sanatımı burada icra etmeye başladıktan sonra Kültür bakanlığına bağlandım, her sene Malazgirt 1071’e giderim, Sivas’a, İstanbul’a, Ankara’ya, Antalya’ya çoğu şehirlere giderim, bu sene de Almanya ve Hollanda’ya gidecektim fakat korona virüsten dolayı 2021’e ertelendi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve eşi Sayın Emine Erdoğan’a her yıl tarak gönderirim, kendilerinin özel tarakçısıyım kemik tarak olarak. 2 ay önce Malazgirt 1071’e gelmişlerdi kendileri beni de çağırdılar, orada kendileriyle sohbetimiz oldu, hatta Sayın Cumhurbaşkanımız bana ‘annemin taraklarını halen saklıyorum’ dedi.  Daha sonra Bozova Halk Eğitim’de kurs vermeye başladım, Ankara fuarı Urfa tanıtım günlerinde Bozova halk eğitim müdürü Mehmet hocamla tanıştık, yanıma gelip bu sanat neden biz de olmasın dedi ve gerçekten Bozova halk eğitim tıpkı Şurkav gibi bize sahip çıktı, şuan Bozova halk eğitim de kursum var.
Ayda 300-400 tarak üretiliyor
Mahmut Çaycı ; Öncelikle boynuz alıp ateşte yandırırım sonra preslerim daha sonra çarka vururum ondan sonra bize nasıl boy verir? Saplı mı sapsız mı çıkar? Ona göre işleriz, ortalama bir ayda 300 – 400 adet tarak üretiyoruz. Avrupa’dan İrlanda, Danimarka, Fransa, Rusya, Amerika, İsveç, İran bu ülkelerde ki gurbetçilerimiz alıyor, bu ülkelere gönderiyorum, Türkiye’nin ise dört bir yanına gönderiyorum. İnsanlar sağlık açısından alıyor bu yüzden rağbet var, kemik tarak süs eşyası değildir, benim bir sözüm vardır: Her şeyi her yerde bulabilirsin ama bazı değerlerimiz vardır bulamazsın ve kemik tarakta o değerlerimizden bir tanesidir. İnternette cam gibi parlayanlar var satılıyor onlar ithal yani Çin malı peki gerçeğini nasıl ayırt edebiliriz derseniz şöyledir, kemik tarağın özünde hafif bir koku olur, o koku olmazsa sahtedir. Örneğin, domatesi kokladığınız zaman kokusu gelir veya bir ormana gittiğiniz zaman çam ağaçlarının kokusu vardır böyle düşünelim.
Kemik tarak saçta elektriklenme yapmaz
Mahmut Çaycı ; Kemik tarak saçta elektriklenme yapmaz, kepek yapmaz, saçı yormaz. insanın saçında egzama Plastik taraktan kaynaklanır, plastik tarak insan vücudunda alerji yapar önce saç kaşınır sonra kepek olur sonra yara olur. Doktora git, istediğin doğal ürünü kullan, istediğin şampuanı kullan ne yaparsan yap plastik tarağı bırakmadığın sürece geçmez. Beyinde kılcal damarlar vardır, o damarlara masaj yapmadığın sürece hastalanmaya meyillisindir sen, dışarıda ki elektrik kablolarını düşünelim iki kablo bir birine değdiği zaman kablo kopar, saçta elektriklenme olursa saç kırılır, kemik tarak tırnağımızla aynıdır, kullanıldığı zaman beyne masaj yapar, kan dolaşımını hızlandırır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Hadis-i Şerif’leri var: Hz Ali söylüyor, kemik tarak kullanmaya bakın. Şuan da Türkiye genelinde 4 – 5 tane usta kaldı, bir tanesi Sivas’ta ama artık yapmıyor, bir tane yaşlı amca var İstanbul’da o da pek yapmıyor, benim ustam çalışmaz o bıçak sapı yapar Türkiye’de en genç ve en aktif olan benim, benden sonra da öğrencilerim olacak inşallah. Bozova halk eğitimin bu konuda bana çok destekleri var, ben en büyük desteği Şurkav ve Bozova halk eğitimden aldım ve bu sanatı icra ediyorum.
Şanlıurfa halkı bana destek vermiyor
Mahmut Çaycı ; Şanlıurfa halkı bana destek vermiyorlar, plastik taraklar, kremler, şampuanlar böyle düşünmeyin bunlar para dolabıdır, elin Avrupalısının ürettiği şampuanlar bizim kendi ellerimizle yaptığımız kemik taraklarımızdan daha mı kıymetli, daha mı güven veriyor sizlere, onlara dünyanın parasını veriyorsunuz. Dedi.