AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı’nın “İlki Şanlıurfa’da gerçekleşecek Dünya Neolitik Kongresi ve Şanlıurfa’daki arkeolojik kazılarda keşifler” konusunda TBMM Genel Kurul’da bir konuşma yaptı.
Yazmacı konuşmasında; Tarihin sıfır noktası olarak kabul edilen, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfamızda, büyük keşifler ve çalışmalar dünya tarihini değiştirecek nitelikte ilerliyor.
Tarihi zenginliklerle dolu, her yanında ayrı bir değer bulunan Şanlıurfamızda bu günlerde farklı bir heyecan yaşıyoruz.
Bu yıl ilk kez düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi’ne Şanlı Şehrimiz ev sahipliği yapacak.
Bu kongre, Neolitik döneme dair sahip olduğumuz bilgi birikimini dünya genelinde bilim insanlarıyla paylaşmak ve insanlık tarihine dair yeni keşifleri tartışmak için eşsiz fırsatlar sunuyor.
Yapılan çalışmalarla Türkiye, bilhassa Şanlıurfa, dünya arkeolojisinin önde gelen paydaşlarından biri haline gelmiş, bu alanda küresel bir merkez konumuna ulaşmıştır.
Şanlıurfa, sadece Türkiye için değil, tüm dünya için tarihsel olarak büyük bir öneme sahiptir.
Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe Çakmaktepe, Sayburç, ve diğer kazı alanlarıyla, Neolitik dönemin anlaşılmasında kritik bir rol üstlenmiştir.
Bu kongrenin Şanlıurfamızdadüzenlenmesi, bölgemizin sahip olduğu eşsiz tarihi zenginliğin bir sonucudur.
1963 yılında İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ‘Güneydoğu Anadolu Tarih Öncesi Araştırmaları’ ile başlayan süreç, bugün çok daha geniş kapsamlı bir projeye dönüşmüştür.
O zamandan beri yürütülen kazılar ve araştırmalar, arkeologları çok önemli keşiflere ulaştırmıştır.
Göbeklitepe, bu keşiflerin en çarpıcı örneğidir.
Ancak 2019 yılında başlayan Karahantepe kazıları, Neolitik dönemin sadece Göbeklitepe ile sınırlı olmadığını, bölgenin genelinde büyük bir kültürel ve sosyal gelişimin yaşandığını gözler önüne sermiştir.
Kazılarda elde edilen bulgular bilim ve tarih dünyasını heyecanlandırmaya devam ediyor.
İnsanlık tarihine ışık tutan 12 tepeden biri olan Karahantepe'de Neolitik Dönemin beslenme alışkanlıklarına ilişkin önemli bulgulara ulaşıldı.
Kazılarda, tarihi 12 bin yıl öncesine kadar dayanan öğütme taşları, el taşları, bitki kalıntıları ve farklı hayvan türlerine ait kemik parçalarına rastlandı.
Viranşehir ilçemizde yürütülen Sefertepe Kazı Alanında da gömüt geleneği ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Bulunan insan kafatası, dönemin ölü gömme geleneğine ilişkin detaylara ulaşılmasını sağladı.
Göbeklitepe ile birlikte birçok önemli yerleşim, Neolitik dönemin merkezi olan kentimizin önemini bir kez daha teyit etmiştir.
Bu bağlamda, 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından başlatılan Taş Tepeler Projesi, çok sayıda ulusal ve uluslararası bilim insanını bir araya getirmiştir.
Proje kapsamında 10’dan fazla arkeolojik kazı alanı ve yüzey araştırması yapılmış, Şanlıurfa bölgesi Neolitik dönemin merkezi olarak kabul edilmiştir.
Bu proje, sadece Neolitik döneme ışık tutmakla kalmayıp, Türkiye’nin tarihsel önemini dünya genelinde bir kez daha öne çıkarmaktadır.
Kentimizin tarih açısından bu denli önemli bir yapıya sahip olması sonucunda 4-8 Kasım tarihlerinde ilk kez gerçekleştirilecek Dünya Neolitik Kongresi’nin Şanlıurfa’da yapılmasına karar verildi.
Dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını bir araya getirecek kongrede,61 ülkeden 775 katılımcı Neolitik döneme dair önemli bulguları ve keşifleri tartışacak.
Kongrenin odak noktası, Neolitik toplumların gelişim dinamikleri, yerleşik yaşama geçişleri, toplumsal dönüşümleri ve doğa ile olan ilişkileri olacak.
Bölgenin sahip olduğu arkeolojik ve tarihsel zenginlik, Türkiye’nin dünya kültür mirası açısından ne kadar önemli bir ülke olduğunu bir kez daha gözler önüne serecektir.
Şanlıurfa, sadece Türkiye için değil, tüm insanlık için bir hazinedir.
Bu zengin mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak en önemli sorumluluğumuzdur.
Bu vesileyle tarihingün yüzüne çıkarılması için gerekli kamulaştırılmaların yapılması hususunda kentimizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.
Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Şanlıurfa Valimiz Hasan Şıldak, Kazı BaşkanımızProf. Dr. Necmi Karul, Kazı Bilimsel Danışmanımız Doç. Dr. Emre Güldoğan ile Taş Tepeler projesine büyük destek veren Türk Hava Yolları yönetim kurulu nezdinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Tarih boyunca ismi değişse de varlığını bin yıllar öncesinden beri kesintisiz sürdüren Şanlıurfamız, sadece ülkemize değil, dünya tarihine de yön vermeye devam edecek.
ŞANLIURFA GAZETESİ