Para piyasaları uzmanı Yıldırımtürk uyardı: “Danışmadan yatırım yapmayın”

Para piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Dünya Bülteni"ne özel bazı açıklamalarda bulundu. Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ile Türkiye ekonomisini konuşarak 2011 Türkiye ekonomisi üzerine öngörülerini aldık. Altın ve dövizde neler olacak, küçük yatırımcı parasını nereye yatırsın, bu soruların cevaplarını söyleşimizde bulacaksınız…

Türkiyede halka açılmayı nasıl yorumluyorsunuz halka açılsın ama peki halkımız bu konuda bilinçli mi? Yani peki, spekülasyonları ne yapacağız

Türkiye"de şirketlerin Borsaya açılması onları bilanço yönünden daha şeffaf hale getirirken kayıt dışılığını da terbiye edecektir. Şirketlerin borsaya açılması, daha ucuz kredi bulması anlamına gelecektir. Sermeye Piyasası Kurulu(SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası(İMKB)"nin yeni aldığı kararlar özellikle küçük yatırımcıyı koruyucu nitelikte kararlar. Bunların olumlu yansımaları gelecek aylarda görülecektir. Ancak, İMKB"de tahtası işleme kapatılan hisselere bir an önce açılarak veya küçük yatırımcının mağduriyetini giderici radikal kararlar alınmasına çok büyük ihtiyaç olduğu düşüncesindeyim.

Yatırımcı neye dikkat etsin?

Halk 2001 krizi sonrası yaşadığı sürü politikasıyla yaptığı yatırımlar için büyük bedeller ödedi. On yıllarda sorgulayarak yatırım yapma konusunda büyük ilerleme var. Bu gerekçe ile halka arzlarda ve İMKB"de yapacağı yatırımlarda uzmanlara danışarak araştırarak yatırım yapmaya başladığından, paradan para kazanmanın daha da zorlaşacağı 2011 yılında İMKB"ye daha fazla ilgi duyacağı ve buradaki yatırımlarını da daha uzun vadeli yapacağı düşüncesindeyim. Borsa"da maniplasyon yapanlar yakından izlenerek gerekli uyarılar daha hızlı yapılarak küçük yatırımcı korunmaya başlandı. Spekülatörler eskisi kadar vur-kaç yapmaları zorlaştı.

ALTINA YATIRIM RİSKLİ

Yatırım araçları konusunda neler söylenebilir, şu anda birçok yatırım araçları var ama bilinmiyor ya da İslami olup olmadığı konusunda şüpheler var dolayısıyla duyarlı yatırımcılar bildik yatırıma yöneliyorlar. Bu konuda neler tavsiye edersiniz?

Mütedeyyin olan yatırımcıların portföy yatırımı yapmaları Merkez Bankasının son faiz indirim yaparak ekonomiyi soğutmak istemesi sonrası daha da zorlaştı. Katlım banklarının kâr  payları da düşecek. Döviz yatırım aracı olmaktan çıktı. Altının 2011 yılında da aynı hızda yükseleceğini söylemek zor. Altın fiyatı son iki yıldan beri Amerikalı büyük yatırım bankalarının kurduğu altın fonlarınca yönetiliyor. Fon yatırımlarında vade daha kısa, yatırım zemini daha kaygan, yani spekülatif işlemler oldukça fazla, uluslar arası piyasa oyuncuları fizikî talepte yoksun olan altın fiyatını alıcı getirmeye yönelik fon işlemleriyle istedikleri fiyata yükseltebiliyorlar. Bu nedenle altın yatırımı kısa vade için riskli olabilir. Altın yatırımı net olmamak üzere belki 3-5 yıllık vadede kârlı olabilir.Ancak, altın yatırımı doğru zamanda, doğru fiyattan yapılırsa daha kısa vadede kârlı olacaktır. Doğru zaman, Amerika"da faiz artırımlarına başlanması veya Çin"in gelecek aylarda faiz artırması halinde oluşabilir. Doğru fiyat da bunun arkasından gelecektir.

Küçük yatırımcının ne yapmasını tavsiye ediyorsunuz?

Küçük yatırımcının yatırım alanları sınırlı olsa da üretimi ve ticareti faaliyeti islamî kurallara  aykırı olmayan hisselere uzmanlara danışarak yatırım yapıldığında bir yıllık sürede beklentilerin üzerinde kâr sağlanabilir.

Ben sözü yine altına getirmek istiyorum… Altının yükselişinden altın satanlarda şikâyetçi, işin aslı nedir sizce?

Bugünkü fiyat seviyesinden altına yatırım yapılmasını uygun bulmuyorum. Fizikî altın talebi hem bizde hem de dünyada oldukça düşük. Yatırım bankaları kurdukları altın fonlarına yeterince alıcı getiremediklerinden bir yıldan beri sürekli olarak altın fiyatları için yeni zirve seviyeleri telaffuz ederek yeni alıcılar getirmeye çalıştıkları görülüyor. Altın topraktan çıkarılmaya devam ederek mevcut altın fizikî olarak talep görmüyor. Çin"de enflasyon artışına karşı alınacak tedbirler arasında faiz artırımı ilk sırlarda bulunuyor. Bunun kısa sürede gerçekleşmesi halinde Çin para birim yuan değerleneceğinden USD doları da değeri artacaktır. Bu da Çin ihracatını dolayısıyla ihracatını ve hammadde alımını olumsuz etkileyeceğinden emtia, endüstriyel metal ve kıymetli metal fiyatları düşüş eğilimine girecektir. Bu gerekçelerle bu seviyelerden altına yatırım kısa ve orta vade için riskli olabilir.

KAPALIÇARŞI ÜVEY EVLAT OLMASIN

Kapalıçarşı"ya gelelim birazda Kapalıçarşı neden üvey evlat gibi oldu. Bizim hem borsamız, hem tarihi bir emanetimiz ama sanki son günlerde unutulmaya başlandı AVM"lerin bunda etkisi oldu da sanki... Kapalıçarşı"yı kapalı kutu olmaktan nasıl çıkartalım?

Kapalıçarşı, AVM"lerden ziyade Kapalıçarşı"ya ulaşan motorlu taşıt trafiğinin kapatılarak sadece tramvay ve yaya trafiğine bırakılmış olmasından olumsuz etkileniyor. Ayrıca, K.Çarşı"nın  yetkisiz ve basiretsiz bir dernekle yönetiliyor olası da olumsuz etkiliyor. Ayıca, tapu yapısındaki karmaşıklık, mülklerin ve kiraların yüksek olması Kapalıçarşı ruhu olumsuz etkiliyor. Kapalıçarşı"nın bugünkü kötü gidişini durdurmak için elini taşın altına koyanların sayısı iki elin parmaklarından daha az sayıda olması nedeniyle maalesef Kapalıçarşı her geçen gün İstanbul"un elinden her yönüyle kayıp gidiyor. Tek ümidimiz yakında Fatih Belediyesi"nin başlatacağı ve üç yıl süreceği belirtilen restorasyon çalışması ve sonrası oluşturulacak K.Çarşı yönetimi. Böyle giderse müze de olabilir.

2011"DE BÜYÜME DEVAM EDECEK

Tekrar ekonomiye dönelim ve dünya piyasalarına bir göz atarsak,  2011"de neler olacak ekonomide?

2011 Yılında dünya ekonomisinde bölge ve ülke bazlı tedirginlikler devam edecek görünüyor. Asya ülkeleri yanında, Çin Hindistan, Brezilya, Rusya"dan oluşan Briç ülkeleriyle anılmaya başlanan Türkiye 'nin de dahil olduğu ülkelerde ekonomindeki canlılık hız keserek devam edecek. ABD ve Euro bölgesinde ekonomik aktivite de canlanma olmaya başladığında yukarıda sıralanan gelişmekte olan ülke ekonomilerine de olumlu yansıyacak. ABD ve Euro bölgesindeki likiditenin artması gelişmekte olan ülkelerin sıcak paraya karşı tedbir almasını gerektirebilir. Hedge fonlar yasal zemine oturtulmadıkça gelişmiş ülke ekonomilerinde likiditenin daraltılması zor görünüyor.

Türkiye için öngörünüz nedir?

Türkiye ekonomisini seçim öncesi ve seçi sonrası olarak ikiye ayırmak gerekiyor. Seçim öncesinde MB Başkanlığına yapılacak yeni atamanın iyi yönetilmesi gerekiyor. Aksi taktire dört sene önce yaşanan olumsuzluklar beklenmedik riskleri ve kırılganlıkları beraberinde getirebilir. Seçim sonrasında mevcut hükümetin göreve devam etmesi bekleniyor. MB"nin son aldığı bir dizi karar hükümet ve finans sektöründen destek alması halinde seçim sonrası Türkiye"nin notu yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseltilebilir. Bu taktirde bugüne kadar Türkiye"ye hiç gelmemiş olan büyük yatırım fonlarının doğrudan ve portföy yatırımı olarak Türkiye"ye gelmesiyle yılın üçüncü ve dördüncü çeyreği makro ekonomik göstergeler açısından oldukça yüz güldürücü ve iyimserliği artırıcı yönde olabilir.   

TİCARET KANUNU BİRAN ÖNCE ÇIKARILMALI

Hükümete dönük tavsiyeleriniz nelerdir?

Hükümet seçim ekonomisi uygulamayacağını sık sık tekrarlıyor. Bu konudaki kararlılığını yılın ilk yarısında sürdürmesi gerekiyor.Ve şu hususların altını çizerek yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum:

Bugüne kadar çıkarılamamış Ticaret Kanunu ve onu tamamlayıcı kanunların bir an önce yasallaşması gerekiyor.

Mali Kural çıkarılamamış olsa da bütçe disiplininden taviz verilmemesi gerekiyor.

Demokratik açılım, AB üyeliği ve Kıbrıs sorunun çözümü gibi konuların para piyasalarında tedirginlik oluşturmadan akılcı yönetilemeye devam edilmesi gerekiyor.

İstanbul"un finans merkezi olması fikri rahmetli Turgut Özal"ın fikri diye biliyorum. Bu fikrin bir an evvel gerçekleştirilmesinden yanayım. ABD"de Almanya"da olduğu gibi Başkent ülkenin bürokratik yönünü temsil ederken, New York, Frankfurt, Hamburg şehirleri gibi İstanbul"da ülkenin finans yönünü temsil etmelidir diye düşünüyorum. Bu çerçevede Şubat ayına görev süresi dolacak olan MB Başkanı Durmuş Yılmaz"ın yerine MB"yi İstanbul"a taşıyacak bir kişinin MB Başkanı olarak atanacağını düşünüyorum. Muhtemelen halen Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Erdem Başçı"nın Başkan olma olasılığını yüksek olduğunu düşünüyorum.

İstihdama  dönük önerileriniz nelerdir?

Özel sektörün istihdamının artırması için özendirici teşviklere devam edilmesi yanında özel sektörle diyalog içinde okul sanayi işbirliği içinde kısa sürede meslek edindirme eğitimlerine ağırlık verilesi gerekiyor. Ayrıca, küçük ve orta ölçekli işletmelere KOSGEB desteği verilmesi artarak devam edilmeli. Faizler düşerken, bankaların asli görevlerini yerine getireceği ortamlar daha da iyileştirerek, yatırımların artırılması yeni istihdam alanları açılarak en azından işsizliği artması önlenmeye çalışılmalıdır.

2011 için şimdiden neler söylenebilir? 2011"de ekonomi nasıl olacak sizce?

MB"nın son faiz indirim kararı ekonominin ateşini bir miat düşürebilir. Çekirdek enflasyonda yüzde 4 hedefine yaklaşıldıkça iç piyasada mal ve hizmet sektöründe canlılık hız kesebilir. MB"nın enflasyonu düşürücü, fiyat istikrarını koruyucu görevine bir de finansal istikrarı da ilave etmesiyle ekonomideki büyüme 2010"a göre daha düşük ve stabil olabilir. Faizlerde düşüş sürebilir. Döviz fiyatları parite paralelinde oluşurken, sepet kurda fiyat oynaklığı beklenmemelidir. Gıda da mevsimsel fiyat hareketleri olsa da çekirdek enflasyon üzerindeki etkisi kısa vadeli ve sınırlı olacaktır. Gıda sektöründeki agresif fiyat hareketlerin önüne geçme için seçim öncesi veya sonrası gerekli olan hal yasasının bir an evvel kanunlaşması gerekmektedir.       

Mehmet Ali Yıldırımtürk kimdir?

1949 yılında Denizli"de doğdu. ilk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. 1968 yılında istanbul-yıldız teknik yüksek okulu elektrik bölümüne kaydoldu. 1974 yılında yıldız devlet mimarlık ve mühendislik akademisinden elektrik mühendisi olarak mezun oldu. Asker görevini milli savunma bakanlığı bütçe şubesinde deniz asteğmen olarak yaptı. Yüksek öğrenimi sırasında başladığı altın ve para piyasaları ile ilgili çalışmalarını, askerlik görevi sonrasında Kapalıçarşı"da ortak olarak başladığı sarraf ve kuyumcu mağazasında sürdürdü. 1997 yılında İstanbul- Kapalıçarşı"da “ Mehmet altın tic. ltd.şti ” isimli kendi şirketini kurdu. Halen burada ticari faaliyetlerini sürdürmektedir.para piyasalarına yönelik birikimlerini 2000 yılından itibaren “ www.goldpara.com ”isimli web sitesinde sanal ortamda hizmete açtı. bu Kapalıçarşı serbest döviz ve altın piyasasının tek aktif sitesidir.

Yıldırımtürk, 1999 yılından beri radyo ve tv kanallarında günlük piyasa yorumları ve zaman gazetesi ekonomi köşe yazarlığı yapmaktadır. ayrıca, kuyumculuk sektörüne ilişkin günlük olarak yayınlanan “ günlük altın ve döviz bülteni” nin de editörlüğünü yürütüyor. Mehmet Ali Yıldırımtürk"ün zaman gazetesinin 2001 yılı cep kitapları serisinden “ bizim wall street ” isimli, Kapalıçarşı serbest döviz ve altın piyasalarını anlattığı birde kitabı yayınlandı. çeşitli haftalık ve aylık ekonomi dergilerinde de köşe yazarlığı ve panellerde para piyasaları ile ilgili yorumlar yapan, orta derecede almanca ve İngilizce bilen Yıldırımtürk, evli ve bir çocuk babasıdır.(Fahri Sarrafoğlu / Dünya Bülteni / Haber Merkezi )

Editör: Yusuf Güler