Düğün sezonunun başlaması ve Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Türkiye genelinde altın piyasası yeniden hareketlendi. Gram ve çeyrek altına olan talep artarken, gözler bir yandan da ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikasına çevrilmiş durumda.
Altının ons fiyatı, 2024'ün son çeyreğinden itibaren jeopolitik riskler ve enflasyon beklentileriyle yükselme eğilimine girmişti. Ancak 2025’in ilk yarısında FED’in "faiz indirimine acele etmeyeceğiz" açıklamaları, bu yükselişin hızını kesti. Şu anda ons altın, 3 bin 310 ile 3 bin 350 dolar aralığında dalgalanıyor. Bu seviyelerin yukarı yönlü kırılıp kırılmayacağı, küresel altın piyasalarının yönü açısından kritik önem taşıyor.
Türkiye’de ise yaz aylarının gelişiyle birlikte fiziki altın talebinde belirgin bir artış yaşanıyor. Özellikle gram ve çeyrek altına olan ilgi dikkat çekerken, hem kuyumcularda hem de çevrim içi platformlarda yoğunluk gözleniyor.
Altın piyasasındaki bu hareketliliği değerlendiren Demaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cumhur Kitiş, altının Türk halkı için geleneksel ve güvenli bir yatırım aracı olduğuna dikkat çekti. Kitiş, "Yeni evlenecekler, ev kuranlar, borç kapatanlar ve yatırımcılar hepsinin kesişim noktası bu yaz yine altın olacak. Küresel belirsizlikler, Ortadoğu’daki gelişmeler ve yüksek enflasyon, gram altına ilgiyi canlı tutuyor," dedi.
Kitiş, özellikle bir ve beş gram altınlara olan talebin arttığını vurguladı. Orta gelir grubunun bu ürünleri hem hediye hem yatırım olarak tercih ettiğini belirten Kitiş, "Kuyumcular ve e-ticaret siteleri yoğun bir dönem yaşıyor. FED’in faiz politikası ons fiyatını etkileyebilir, ancak iç piyasada düğün sezonu ve kültürel alışkanlıklar nedeniyle altına olan talep güçlü kalacaktır," ifadelerini kullandı.
Döviz kurundaki kademeli artışın da gram altın fiyatlarını içeride desteklediğine dikkat çeken Kitiş, fiziki talebin yaz aylarında altını diğer yatırım araçlarından ayrıştırdığını belirtti. Kitiş, “Altın bu yaz da hem geleneksel hem kazanca odaklı yatırım arayanların gözdesi olacak gibi görünüyor,” dedi.