Avukat Tevfik İmamoğlu, düğünde takılan ziynet eşyalarının hukuken kadının kişisel malı sayıldığını belirterek, bu ziynetlerin bozdurulup yapılan harcamaların daha sonra kadın tarafından geri istenebileceğini söyledi.
Düğünde takılan takıların mülkiyetine ilişkin Yargıtay uygulamalarının değiştiğine dikkat çeken İmamoğlu, şunları kaydetti:
“Uzun süredir Yargıtay’ın içtihatlarına göre düğünde takılan altın ve ziynet eşyaları kadına ait sayılıyordu. Ancak Yargıtay son günlerde içtihat değiştirdi. Düğünde kadına takılan takılar yine kadının; fakat cinsiyete özgü, yani erkeğe özgü olan eşyalar erkeğe ait kabul ediliyor. Burada nakit para, altın, Cumhuriyet altını gibi cinsiyete özgü sayılmayacak eşyalarda ise ortak mülkiyet konusu gündeme gelebiliyor. Yine de çoğu durumda kadına takılan altınlar kadının kişisel malı sayılıyor.”
Ziynetlerin bozdurularak yapılan harcamalara ilişkin de açıklamalarda bulunan İmamoğlu, şunları ifade etti:
“Kural olarak altınlar kime aitse, o altınlarla alınan eşya, otomobil, ev gibi varlıklar da o kişinin kişisel malı sayılır. Kadına ait ziynet eşyaları bozdurularak ortak ihtiyaçlar karşılanmışsa, kadın bu harcamaların bedelini karşı taraftan talep edebiliyor. Genellikle boşanma aşamasında karşımıza çıkan bu durumlarda evlilik birliği içinde yapılan harcamalar müşterektir. Fakat düğünde kadına takılan ziynet eşyalarının bozdurulup yapılan masrafların iadesi kadın tarafından istenebiliyor. Bu nedenle evlilik birliği içerisinde harcama yapılırken bu hususların göz önünde bulundurulması gerektiğini vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum.”




