Alışkan; Şanlıurfa"da camcılık aşağı çarşıda ki tenekecilerin camcılığa geçmesi ile başladı, büyüklerimiz o zamanlar tenekeci pazarında sağdan soldan görerek birleştiler, Şanlıurfa"ya cam getirdiler ve sağ olsunlar bu işi geliştirdiler. Şanlıurfa"da camcılık konusunda o zamanlardan bugüne kadar baya bir gelişme oldu.

Suriyeliler gitsinler diyorlar ama Suriyeliler olmazsa biz esnaflar olarak birbirimizi yiyeceğiz çünkü ben onun elemanını çalıyorum o benim elemanımı çalıyor. Burada sorun verdiğimiz ücret değil benim anlamadığım bizim milletimiz rahata mı alışmış? Biraz daha lüks hayat mı istiyorlar?

Bu sorun ancak eğitim ile çözülebilir, örneğin meslek dallarına yönelik bölümler açılabilir ayrıca 4+4 eğitim sisteminin de bizim çırak bulamamamıza etkisi çok oldu. Okul okuyan bir insan bu sistemden dolayı belli bir yaşa geldikten sonra benim yanıma gelip çıraklık edemez, demek istediğim alt yapı yok durumda ve büyük sıkıntılar yaşıyoruz bu soruna bir el atılsa çok iyi olur.

Mesleğimiz biraz riskli çünkü işimiz gereği camla ilgilendiğimiz için bazen cam patlıyor, kırılıyor ve sağımız solumuz kesiliyor. Bu meslekte çalışanlar zarar görebiliyorlar, hayatlarından olabiliyorlar ayrıca bu sorunlarımıza rağmen biz aldığımız parayı hak etmiyoruz, demem o ki esnafımız daha iyisine layık ama maalesef ki bunun karşılığını alamıyoruz

SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?

Ben Mehmet Remzi Alışkan 1965 Şanlıurfa doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum ve makine teknikeri olarak hayata başladım, camcılık kısmetmiş 1994"ten bu yana camcılık yapmaktayım ve bu işin her aşamasını gördüm. Şuan Şanlıurfa"da PVC, ahşap, korkuluk, dükkân cephe camları, cam kapılar, cam dekorasyonu ve ayna dekorasyonu yapıyorum. Bu işin toptancılığını da yaptım ama şuan perakende olarak dükkânı işletiyorum.

MESLEĞİNİZ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

Şanlıurfa"da camcılık aşağı çarşıda ki tenekecilerin camcılığa geçmesi ile başladı, büyüklerimiz o zamanlar tenekeci pazarında sağdan soldan görerek birleştiler, Şanlıurfa"ya cam getirdiler ve sağ olsunlar bu işi geliştirdiler. Şanlıurfa"da camcılık konusunda o zamanlardan bugüne kadar baya bir gelişme oldu, öncesinde büyükler küçük ebatta cam getiriyorlardı ama şimdi büyük ebatta camlar geliyor, büyük ebatta ki camın işlenmesi daha zor ancak buradaki arkadaşlar son teknolojiyi kullanarak bunu başarabiliyorlar. Camcılığa şuan da büyük bir rağbet var ama bu konuda bizim şikâyetlerimiz var, esnaf olarak ticaret konusunda bizlerde zayıflık var, yanımızda çalışan elemanlar kısa süre sonra ben neden ustamın derdini çekiyorum diyerek işi bırakıyorlar ve kendim bu işi yaparım diyorlar. Tabi ki açmış oldukları dükkânlar da vergi, elektrik yok ve bu şartlar altında kayıt dışı elemanlarla ucuza mal ediyorlar, onun için piyasamız karışıyor ve bu durumdan muzdaribiz. Şanlıurfa"da müşterilerimiz kalite aramayıp ucuza bakıyorlar, demek istediğim örneğin bu adam dürüsttür, işi temizdir ve bu işi yapabilir diye maalesef düşünmüyorlar. Şuan bu durumdayız.

TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ SİZE NASIL ETKİ ETTİ?

Ben bir makine teknikeri olarak teknolojiyi tabi ki işlerimde kullanmak isterim ve zamanında kullandım da zaten, haliyle Şanlıurfa"ya biraz fazla geldi sanki bunun da çok zararını gördüm, aslında bakarsanız insanları tembelleştiriyor, fiziki olarak çalışmamızı engelliyor ve ömrü kısaltıyor, muhakkak ki teknolojinin gelişmesinin de işlerimizin gelişmesine katkıları vardır.

MESLEĞİNİZDE ÇIRAK BULABİLİYORMUSUNUZ?

Maalesef ki bu konuda çok sıkıntılarımız var, şuan insanlarımız bir ağızdan Suriyeliler gitsinler diyorlar ama Suriyeliler olmazsa biz esnaflar olarak birbirimizi yiyeceğiz çünkü ben onun elemanını çalıyorum o benim elemanımı çalıyor. Burada sorun verdiğimiz ücret değil benim anlamadığım bizim milletimiz rahata mı alışmış? Biraz daha lüks hayat mı istiyorlar? Bilemiyorum hem işlerimizi aksatıyorlar hem de ustamız kazanmasa da bize para versin diyorlar. Suriyeliler giderlerse biz çok sıkıntı yaşayacağız çünkü eleman yok, dediğim gibi eli az biraz iş tutan yanımızdan ayrılıp başka yerde dükkân açıyor, burada iyi kötü çalışıp 1 haftalık paralarını çıkarıyorlar ama biz perişan oluyoruz. Geçen yıllarda işlerim şimdikinden daha iyiydi ve İŞKUR"dan işçi talep ettim, aradan biraz zaman geçti takım elbiseli çantalı bir adam geldi bana ağabey beni İŞKUR gönderdi dedi ve ben hangi masada çalışacağım dedi, bende dedim benim burada oturacak masam yokken sen mi masada oturacaksın? Demek istediğim bu konuda Türkiye olarak sıkıntılarımız var, herkes devlet memuru olmak istiyor. Yetişen bir çocuk ileride ücret olarak 5 bin almayıp 4 bin alırsa, işi kavrarsa ve ustasına para kazandırırsa muhakkak ki usta o çırağa 6 – 7 bin verecektir ama bizimkiler daha en başta yüksek ücret istiyorlar. Bazı insanlar da burada çalışmayıp, meslek öğrenmeyip fabrikada ömür boyu başkalarına hizmet ediyorlar ama burada gelip çalışan ve bana para kazandıracak elemanın çıkmasını istemem, ona yapışırım ve gerekirse fazla para veririm ama insanlar bunu hesaplayamıyorlar ben 3 yıl sonra usta olacağım demiyorlar.

ÇIRAK SORUNUNA NASIL BİR ÇÖZÜM BULUNABİLİR?

Bu sorun ancak eğitim ile çözülebilir, örneğin meslek dallarına yönelik bölümler açılabilir ayrıca 4+4 eğitim sisteminin de bizim çırak bulamamamıza etkisi çok oldu. Okul okuyan bir insan bu sistemden dolayı belli bir yaşa geldikten sonra benim yanıma gelip çıraklık edemez, demek istediğim alt yapı yok durumda ve büyük sıkıntılar yaşıyoruz bu soruna bir el atılsa çok iyi olur.

MÜŞTERİLERDEN NE SIKLIKTA İŞ TEKLİFİ ALIYORSUNUZ?

Bizim işlerimiz biraz mevsimseldir özellikle de Şanlıurfa"da yaz mevsimlerinde durumu iyi olanlar tatile giderler, durumu kötü olanlar da dışarıya mevsimlik işçi olarak giderler, bunların yaşanmasından dolayı her yıl Şanlıurfa"da her sektörde olduğu gibi bizim işlerimizde de durgunluk oluyor. Kış mevsimlerinde de aşırı soğuk olunca çalışamıyoruz ondan durgunluk oluyor ama onun dışında çok şükür işlerimiz var çalışıyoruz. İşlerimiz var ancak Şanlıurfa"da ticaret konusunda biraz zayıfız, örneğin adamın biri yeni yetişmiş babasından 3 – 4 kuruş para almış ve dükkân açmış kirası düşük ama eleman yok kardeşini veya babasını çalıştırıyor. Vergisi yok, elektrik faturası yok ve makinesi yok eliyle camı kesip imalatını yapıyor onun için maliyeti düşük oluyor, müşteri de kaliteye bakmıyor maalesef ve bu yüzden sıkıntılarımız var, memleketini seven bir insan olarak diyorum maalesef bu büyük bir sorun ve biz para kazanmayı bilmiyoruz.

MESLEĞİNİZDE SORUNLAR YAŞIYORMUSUNUZ?

Mesleğimiz biraz riskli çünkü işimiz gereği camla ilgilendiğimiz için bazen cam patlıyor, kırılıyor ve sağımız solumuz kesiliyor. Bu meslekte çalışanlar zarar görebiliyorlar, hayatlarından olabiliyorlar ayrıca bu sorunlarımıza rağmen biz aldığımız parayı hak etmiyoruz, demem o ki esnafımız daha iyisine layık ama maalesef ki bunun karşılığını alamıyoruz, bu işin kaymağını firmalar yiyorlar ve tortusu bize kalıyor, hal böyle olunca hafta sonları nakit bulamayıp para sıkıntısı çekiyoruz. Bu aralar ham madde alımında sıkıntılar yaşıyoruz çünkü fiyatlar çok aşırı değişiyor tutarsızlık var, genel anlamda piyasa da sıkıntı var ama devletimiz bu sorunla karşı karşıyayken bizim rahat etmemiz doğru değil umarım bu sıkıntılarımız çözülür rahata kavuşuruz.

BİR CAM MONTAJ EDİLENE KADAR HANGİ SÜREÇLERDEN GEÇİYOR?

Öncelikle camı toptancıdan sipariş ediyoruz, cam tabaka halinde standart ölçülerde bize geliyor, ondan sonra camlar dükkâna geliyor burada muhafaza ediyoruz. Alınan ölçüye göre camın optimizasyonunu yapıyoruz örneğin hangi camdan ne kadar kesersem az file verir diye, sonrasında camları tezgâhta alınan ölçüye göre kesiyoruz. Ölçü çift cam ise ona göre kesiyoruz ve bunun yanında yalıtımı sağlayan ara malzemeler var onları da uyguladıktan sonra camı birleştirip kurumaya bırakıyoruz, kuruduktan sonra da götürüp montajını yapıyoruz.    

 MESLEĞİNİZE RAĞBET VAR MI?

Mesleğimiz bitmez çünkü her şey bugün cama dönüyor örneğin bazı binalar hiç duvar olmayacak şekilde sadece camdan yapılıyorlar ama maalesef ki Şanlıurfa daha bu projeyi yakalayamadı.   

BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

Ben teşekkür ederim.

Kaynak: ŞANLIURFA GAZETESİ