Şanlıurfa"nın Harran ilçesi Selalmaz köyünde ve Şanlıurfa"nın Akçakale ilçesi Arıcan köyünde mısır tarlalarında anız yakan iki şahıs jandarma ekiplerince tespit edilerek haklarında yasal işlem yapılmak üzere Akçakale ve Harran Kaymakamlığına bildirildi.

 

Şanlıurfa"nın Harran ilçesi Selalmaz köyünde, önceki gün, saat:18.00 sıralarında A.D.(1968) isimli şahsın kendisine ait 215 dönümlük hasatı yapılmış mısır tarlasında anız yaktığı jandarma ekiplerince tespit edildi. Şahıs hakkında tanzim edilen tutanak Harran Kaymakamlığına gönderildi.

Şanlıurfa"nın Akçakale ilçesi Arıcan köyünde önceki gün, saat : 15.00 sıralarında  M.B(1983) kendisine ait 60 dönümlük hasatı yapılmış mısır tarlasında anız yaktığı tespit edildi.Şahıs hakkında tanzim edilen tutanak gereği için Akçakale Kaymakamlığına gönderildi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yıl içresinde yaptığı yazılı açıklamalarla çiftçileri anız yakmama konusunda uyarmıştı. Ancak tüm uyarılara rağmen Uyarılara rağmen anız yangınları devam ediyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri,  vatandaşlarımız hasatlarını yaptıktan sonra toprağın daha kolay işlenebilmesi tohum yatağının hazırlanabilmesi için ikinci ürün ekilmesi ekilişlerine bir alışkanlık haline getirdikleri anız yakma olayları hepimizin malumudur. Ancak anız yakıldığında toprağın organik madde kaynağı olan sapların yakılması organik madde kaybına neden olmaktadır ayrıca toprakta bulunana bir çok faydalı böcek ve mikro organizmaların yok olmasına neden olmakta buda toprağın verimliliğini düşürmektedir diyen tarım il müdürü Keskin, ancak tüm uyarılara rağmen çiftçilerimiz halen anız yakmaya devam etmektedirler önemli olan cezanın uygulanması değil önemli olan anızların yakılmaması ve toprağın verimliliğinin düşürülmemesidir dedi.
Yurdumuzda hububat hasadından sonra verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısı olmayan yıllarda, hububat alanlarının yaklaşık %30 unun anızı yakılmaktadır. Anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız olarak yok edilmesinin sebebi; böcek ve diğer zararlılar ile çeşitli hastalıkların azaltılması, toprak işlemede kolaylık sağlaması ve daha yüksek verim beklentisidir. Bazı yararlar beklenerek anız yakmanın olumlu etkileri yanında pek çok olumsuz etkileri de bulunmaktadır.
Hava kirliliğine sebep olması ve karayolunda görüşün azalmasıyla trafik kazalarına sebep olmasının yanı sıra; anız yangınları komşu tarlalardaki ürünlere ve meyve bahçelerine, telefon direklerine, yerleşim yerlerine, ormanlara ve pek çok yaban hayvanına zarar vermektedir. Anız yangınıyla yüzey toprağının organik maddesi yok edilmiş olur. Toprak için çok önemli olan organik maddenin; yağış sularının emilmesini ve tutulmasını sağlamak, kümeleşmeyi temin ederek erozyonla taşınmayı önlemek, toprağın havalanmasını sağlamak gibi önemli fonksiyonları vardır.  Anızın yakılması sırasında toprağın 1-3 cm.lik üst katmanının ısısı 50-750 Cye kadar çıkmakta, bu sebeple mikroorganizmaların %70 i zarar görmektedir. Halbuki topraktaki mikroorganizmaların faaliyeti sonucu organik madde parçalanır, ayrışır ve humus haline dönüşür. Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediği anlaşılmıştır. Bu nedenle modern tarımda anız yakmaya yer yoktur. Ülkemizde 1993 yılından beri anız yakılması yasaklanmıştır. Denilmişti(Haber Yusuf Güler)

Editör: Yusuf Güler