Gayrimenkul Uzmanı Harun Tavlı, konuya açıklık getirerek, yürürlüğe giren kanun ile tarım arazilerine katma değer sağlanacağının altını çizdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılmayan tarım arazileri için harekete geçti. Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan, ancak üst üste 2 yıl boyunca işlenmeyen tarım arazileri, tarım işlerinde kullanılmak amacıyla kiraya verilecek. Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sezonluk kiraya verilecek tarım arazileri için il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından bir Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Kiraya verilecek arazilerin maddi değeri, o bölgedeki 3 tarım arazisi üzerinden hesaplanacak.
Alınan Kararla Tarım Alanlarında Katma Değer Sağlanacak
Kamuoyuna yansıyan "devletin tarım arazilerine el koyduğu" iddiasının tamamen bir algı yönetimi olduğunu belirten Emlak Danışmanı Harun Tavlı, şu açıklamalarda bulundu:
“Tarım arazilerine el konulması gibi bir durum söz konusu değil. Burada devletin, tarıma katma değer katma adına almış olduğu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilgili bir uygulama var. İşletilmeyen tarım arazileri, yani iki yıl boyunca hiçbir ekim ve biçim yapılmayan araziler devlet tarafından kiralanacak. Üstelik, öncelik bölgedeki yerleşik halka verilecek.
Köy muhtarlıkları ve tarım müdürlükleriyle organize bir şekilde, web sitesinden yayın yaparak, bu araziler köy halkına kiralanacak. Bu uygulama, tarıma ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Çünkü, köylerde yatırımcılar tarafından alınan araziler çoğu zaman izlenmiyor. Devlet bu tarlaları sahiplerine ulaşarak kiraya vermek istiyor.
Bu uygulama şeffaf ve son derece faydalıdır. Tarıma katkı sağlamak adına önemli bir adımdır. 30 Eylül ile 1 Ağustos arasındaki kiralama süreci, bu yıl itibarıyla uygulanacak. Tarla sahibine, bölgedeki 3 tarla üzerinden analiz yapılarak kira bedeli hesaplanacak. Tarım arazilerinin mutlaka işlenmesi ve tarıma katkı sağlanması gerekmektedir. Biz de bu uygulamayı destekliyoruz.”