Şanlıurfalı vatandaşlar Şanlıurfa'nın eğitim alanında son sıralarda olması ile ilgili görüşlerini Şanlıurfa Gazetesine açıkladılar.
Halil KOZAOĞLU Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada; Bugün çıraklık yok durumda gençler yetişmiyor herkes diyor ki ben okul okuyayım masa başı iş bulayım maaşımı cebime koyayım öyle bir dünya yok, gençler üniversiteyi okuduktan sonra boşta kalıyorlar %80"i hep boşta, KPSS de kazananlar mülakat sınavlarında eleniyorlar bu neden kaynaklanıyor herkes kendi yandaşını işe alıyor torpil yapıyor.dedi.
Mehmet BALIKÇI Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Zaten Türkiye de eğitim sistemi yok Şanlıurfa da hiç yok her yıl sistem değişiyor çocuklar şaşırmış durumdalar ne yaptıklarını bilmiyorlar ve Şanlıurfa da eğitim sistemi belli sınıflarımız 50 – 60 kişilik ayrıca Şanlıurfa"nın bütün ilçelerinde merkez de dahil öğretmen yetersizliği var bu kadar kalabalık sınıflarda bir de yarısı kadar Suriyeliler var buda çok etkiliyor eğitimi, bizim çocuklara 2. sınıf muamelesi yapılıyor bunu okul müdürüne söyledim ama yapacakları bir şey yok. Eğitim de ilerleyebilmemiz için kalıcı ve devamlı bir sistemin gelmesi gerekiyor, her yıl sistem değişirse ne o ülke ne de o il başarılı olur. Eğitim de çok gerideyiz 6 ay da bir sistem değişiyor böyle olunca da daha çocuk eski sisteme alışamazken yeni sisteme alışmaya çalışıyor, biz zeki biz milletiz fakat önümüz kapalı.dedi.
Nazif TOPRAK Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Şanlıurfa da okuma kültürü olmadığı için kökümüzün tarım işçiliğinden geldiği için ve ailelerin kalabalık olmasından maddi durumdan okula gönderemiyorsun kitap alamıyorsun hep bu yüzden gerideyiz. Eğitim sistemimiz iyidir devletimiz bu konuda çok yardımcı oluyor insanlara ama Şanlıurfa çok kalabalık Yunanistan ile nüfus konusunda başa baş gidiyoruz böyle olunca da eğitimsiz insan çok oluyor.dedi.
Recai POLAT Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Okulların eksikliğinden kaynaklanıyordur bizim milletin çalışmamasındandır en iyisini kendileri için değil vatandaşlar için yapmaları gerekiyor, bir öğrenci Şanlıurfa ya geldiğinde kiralık ev bulamıyor kimse de yardımcı olmuyor. Ben okul okumadığım için tam olarak durumu bilmiyorum.dedi.
Yakup ÇALIŞKAN Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Maalesef ki son sıralardayız burada da insanlarımızın eğitime önem vermediğini görülüyor dikkat etmeliyiz ve çocuklarımızın nasıl yetiştiğine özen göstermeliyiz. Bu konu da bizi ekonomiye sürüklüyor örneğin bir genç burada işçi kalkıp Manisa"ya üzüm toplamaya gidiyor yani bu çocuk eğitimden geri kalıyor nasıl okusun tabi eğitim de son sıralarda oluruz bunun sebebi de yoksulluk ve cehalettir. Eğitim sisteminin de köklü olarak değişmesi lazım ben bu sistemi Şanlıurfa"ya yakıştıramıyorum Avrupa"yı diğer gelişmiş ülkeleri baz alarak bir eğitim modeli uygulanabilir, burada sınava dayalı bir sistem var örneğin bir kişi 8. sınıfı bitiriyor sınava giriyor ve başarılı olması öngörülüyor başarısız olursa normal bir lise"ye başarılı olursa farklı bir lise"ye gidiyordu şimdi o sistem kalktı artık eve en yakın hangi lise varsa ona gideceği söylendi sürekli değişim olması insanları kötü etkiliyor ayrıca insanları sınava dayalı çalıştırmak onları makineleştirmektir buda aklı çalıştırmayı engellemektir, örneğin bir çocuğun matematik merakı vardır ama siz ona zorla tarih dersini öğretiyorsunuzdur ve başarılı olmasını bekliyorsunuzdur bu böyle olmaz bir sağ beyincik vardır bir de sol beyincik vardır sol sayısala sağ da sözel konulara çalışır bunun ayrımı bile yapılmıyor her çocuk sistemin öğretilecek dediği dersleri anlamaya çalışıp sınavlara giriyor, öğrenci hangi dersi merak edip hevesleniyorsa o derse yönlendirilmeli ve bu ayıp bir şey de değil ben okul okurken öğretmenimiz sorardı ileride ne olmak istiyorsunuz diye arkadaşlarımdan biri öğretmen biri mühendis olacağım dedi bir arkadaşım da berber olacağım dedi şimdi baktığım zaman gördüm ki hedefine ulaşan arkadaşım berber olan arkadaşımdı çünkü o işini seviyordu ve hevesi vardı ve öğretmen, mühendis olmak isteyenlerde merak ve heves olmadı mı benim gibi oduncu pazarında hamallık yaparlar yani kişiye doğru yolu göstermek ve rehberlik etmek eğitimde çok önemli.dedi.
Ahmet KARAKAŞ Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Eskiden bir öğrenci takdir belgesi aldığı zaman parmakla gösterilirdi, teşekkür belgesi aldığı zaman parmakla gösterilirdi ve onun ne kadar başarılı bir öğrenci olduğunu herkes bilirdi. 1998 – 1999 dönemlerinde böyleydi, o öğrencilerin okul puanları da çok yüksekti üniversite zamanlarında, derece yaparlardı. Şimdi takdirlik, teşekkürlük öğrencilere bakıyorsun boş, takdir almış ama nasıl almış? Bence sadece zeki insanlara, hak eden insanlara verilmesi lazım, sadece o okul da okuduğu için, belli bir kademeye, belli bir seviyeye gelmesi için verilmesi lazım. Diğer konu, Milli Eğitim Bakanlığının okullarında ki görev yapan hocalarımızın öğrencilerimizle bire bir ilgilenmesi lazım. Baktığımız zaman sınıflar gerçekten çok kalabalık, Milli Eğitim Bakanlığı sınıf sayılarını arttırabilir, örneğin bir sınıfta 40 kişi ders göreceğine bir sınıfta 15 kişi ders görsün ve güzel şekilde görsün. Hoca onlarla ilgilenebilsin, 15 öğrenciye bir şeyler verebilsin, bu da bence okulların daha büyük yapı da olması, sınıfların fazla olması, sınıf sayıları ne kadar artarsa sınıflar da öğrenci sayısı o kadar düşer ve sınıflar da verilen eğitim 15 kişi ile sınırlıysa, 15 öğrenciden ben bir şeyler alabileceklerini umuyorum. Herkes dershaneye gidemiyor, herkes özel ders de alamıyor, maddi durumu yerinde olmayan öğrencilerimiz 15"er kişilik, 20"şer kişilik sınıflar da eğitimlerini tamamlayıp güzel şekilde tamamlayabilirler. Hocaları bu sayede onlara bir şeyler verebilir düşünüyorum, onlar da gereken çalışmayı, başarıyı gösterip eğer öğretmen olurlar eğer doktor olurlar eğer mühendis olurlar ama vatana, millete hayırlı bir evlat olacaklarına inanıyorum. Eğitim sistemimiz içerisinde tabii ki farklılıklar da var, özel okul da okuyup mezun olan bir öğrencinin puanı ile normal okul da okuyan bir öğrencinin puanı eşit derece de olmuyor. Bununu sebebi, adam parası var oğlunu özel okul da okutuyor, buna kimse bir şey diyemez ama en azından özel okullar da alının eğitim, olmasa bile Milli Eğitimin okullarında çocuklara biraz daha farklı bir eğitim sistemi vererek onların da belli bir yere gelmelerinde yardımcı olacaklarına inanıyorum.dedi.
Bilal AKTAŞ Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Bu topluma sınıf öğretmenleri lazım, ücretli öğretmen değil, temel önce aileden geçer sonra ilkokul öğretmenlerinden geçer. Bizlerin tek temennimiz, tabi burada aile fertlerine de bu düşer, ilkokul öğretmeni, öğrencisine kızarsa aileler hemen oğluma kızdı diye tepki gösteriyor. Biraz empati yapmamız lazım, senin evladından tahammül edemeyip okula gönderiyorsun, öğretmen de bir kızınca, tepki göstermeye başlıyorsun, bu yanlıştır.dedi.
Eğitim de neden son sıradayız ? Video
Şanlıurfa İl Genelinde 3020 okulda, 24 bin derslik, 35 bin 880 öğretmen ve 685 bin 765 öğrenci eğitim görüyor.
Yorumlar