Şanlıurfa"nın Viranşehir ilçesine bağlı köylerinde, bölgenin adeta kanayan yarası haline gelen erken evlilik, kan davası, başlık parası ve berdel için bir çalışma yapıldı.

Avrupa Birliği desteğiyle SODES kapsamında Viranşehir Müftülüğü tarafından düzenlenen ve Şanlıurfa"nın Viranşehir ilçesine bağlı köylerinde, bölgenin adeta kanayan yarası haline gelen erken evlilik, kan davası, başlık parası ve berdel için bir çalışma yapıldı. Çalışmaya gönüllü olarak katılanlar kişiler arasında, doktor, eğitimci, camii imamı u hemşireden oluşan ekip  2 etap halinde toplam 150 köye ulaştı.  

Şanlıurfa"da yürütülen bir çalışmayla erken evlilik, kan davası, başlık parası ve berdel konularında, yöre halkı bilgilendirilerek bunun önüne geçmeye çalışıldı. AB destekli ve SODES kapsamında ve Viranşehir Müftülüğünce düzenlenen ekip içerisinde gönüllülerden Viranşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. İbrahim Turan, Şanlıurfacom"a özel bir röportaj vererek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. İbrahim Turan, 2009 yılında başlanılan programla birlikte ilk etap çalışmasının tamamlandığını kaydetti. Turan, bu çalışmayla birlikte toplam 50 köye ulaşarak, 50 çiftin de resmi nikahının kıyıldığını söyledi. Gittikleri köylerde erken evlilik, kan davası, başlık parası ve berdel konularındaki yanlışları dile getirdiklerini ifade eden Turan, özellikle erken yaştaki evliliklerin ileri ki yaşlarda çok ciddi sağlıksal problemlerin doğduğunu ve önüne geçilmeyecek durumlarla karşılaştıklarını söyledi.

İlk etap çalışmasıyla 50 köy dalıştıklarını anlatan Turan şunları söyledi: “Ulaştığımız köyler rasında henüz resmi kıyılmamış 50 çiftin de bu program çerçevesinde resmi nikahlarının kıyıldı. Sosyal etkinlikler olarak da konuyla ilgili özellikle din görevlilerimizin rol aldığı tiyatro oyunları sergilendi ve çok ilgi gördü. Bu ilgiden dolayı Ceylanpınar ilçemizde de tiyatro oyunuyla sergilendi. Gerek etkinlikler ve gerekse görüşmelerden dolayı gösterilen ilgiden sonra tekrar müracaat edilip 2. Etap çalışması başlatıldı. Bu çalışmada ise kendimize yıl sonuna kadar 100 hedef koyduk. Ulaştığımız köylerde bu konularda herkes ilgi alanında halkı bilinçlendirecek.”

En çok karşılaştıklarını sorunların başında erken yaşta evliliğin sakıncalarını anlatan Turan, bu konuda özellikle ailelerin de duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi. Dr. İbrahim Turan, erken evlilik yüzünden lireki yaşlarda doğacak sağlık sorunlarını da şöyle sıraladı: “Normal bir kız çocuğunun ergenlik çağı 12-13 yaşlarında başlar. Fakat özellikle genital organların kendisini olgunlaşması ve tam olarak oluşumunu tamamlaması 19-21 arasıdır. Erken evlilikte daha sonradan ortaya çıkacak rahatsızlıklar başta kısırlık ve rahim kanseri gibi hastalıklar çok sık görülmektedir. Özellikle psikolojik olarak da ilk etapta Anskiyet, daha sonra şizofreni ileri aşamada ise ne yazık ki intihar olarak karşımıza çıkıyor.” . (UrfaHA)

Editör: Yusuf Güler