Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 2026 yılına ilişkin ekmek fiyatlarıyla ilgili açıklamada bulunarak, “2026 yılında sevindirici bir haber veriyoruz. Ekmek fiyatında henüz herhangi bir değişiklik yok. Daha sonra ilgili bakanlıkla görüşme yaparak en makul şekilde ne olacağına karar vereceğiz” dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yeni yılın ilk gününde ekmek ve simit fiyatları ile fırıncıların yaşadığı sorunlara ilişkin Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odası toplantı salonunda basın açıklaması gerçekleştirdi. Balcı, ekmek fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan un ve maya fiyatları ile zincir marketlerin ekmek iadelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2026 yılında vatandaşın temel gıdası olan ekmekte şu aşamada zam düşünmediklerini ifade eden Balcı, 29 Aralık’ta federasyon binasında yapılan basın toplantısının yanlış anlaşıldığını belirterek, kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duyduklarını söyledi.

Yeni kanunla birlikte fiyat belirleme sürecinde bazı değişiklikler yapıldığını kaydeden Balcı, illerde itiraz ve uzlaşma komisyonlarının oluşturulduğunu, simit ve ekmek fiyatlarıyla ilgili kararların bu komisyonların görüşü doğrultusunda alınacağını ifade etti. Balcı, Ticaret Bakanlığı ile bugüne kadar olduğu gibi ortak karar alma sürecinin artık yasal zemine kavuştuğunu belirterek fırıncı esnafının endişe duymaması gerektiğini vurguladı.

“EKMEK FİYATINDA HENÜZ HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Balcı, 2025 yılının ağustos ayında yapılan son fiyat değişikliğinde ekmeğin kilogram fiyatının 75 lira olduğunu hatırlatarak, asgari ücret artışıyla birlikte un fiyatlarının 900 liradan 950, bin ve bin 150 liraya, maya fiyatlarının ise 600 liradan 970 liraya yükselmesine rağmen 2026 yılı için henüz bir fiyat artışı öngörmediklerini söyledi.

Son yıllardaki fiyat değişimlerine de değinen Balcı, 2023 yılında yüzde 13 ve yüzde 17,5, 2024 yılında ülke genelinde yüzde 25, 2025 yılında ise yüzde 50 oranında fiyat değişikliği yapıldığını belirterek, son iki yılda ekmek fiyat artış ortalamasının yüzde 37,5, son üç yılda ise yüzde 30 seviyesinde kaldığını ifade etti. Balcı, bu oranların Türkiye enflasyonuna göre oldukça makul olduğunu söyledi.

Zincir marketlerin ekmek iadelerine de dikkat çeken Balcı, “Esnafımızın götürdüğü 150 ekmeğin ertesi gün 40-50’sinin iade edilmesi kabul edilemez. Zincir marketlerin bu konuda kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor. Aksi halde gerekli yaptırımları uygulamak zorunda kalırız” dedi.

Şanlıurfa Tarım Müdürlüğünde Liyakat ve Verimlilik Konuşuldu
Şanlıurfa Tarım Müdürlüğünde Liyakat ve Verimlilik Konuşuldu
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İHA