Şanlıurfa'da unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla kadınlara özel eğitimler düzenleniyor. Gastronomi alanında Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden olan Şanlıurfa'nın zengin mutfak kültürü içerisinde yer alan döğmeç, çirişli köfte, dolmalı köfte, borani, ağzı açık, ağzı yumuk, semsek gibi yemeklerden bostana salatasına ve şıllık tatlısına kadar birçok lezzetin kaybolmaması için çalışmalar yürütülüyor.

Yemekler

Bu kapsamda Bahçelievler Halk Eğitimi Merkezi tarafından yöresel yemeklerin yaşatılması hedefiyle kadınlara yönelik aşçılık kursları başlatıldı. Yaklaşık iki ay önce açılan bu kursa katılan 15 kadın kursiyer, hem unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yeniden canlandırmak hem de gelecekte kendi iş yerlerini kurarak aile ekonomilerine katkı sağlamak için gayret gösteriyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayat boyu öğrenme kursları çerçevesinde her yaştan insana eğitim vermeyi amaçladıklarını belirtti. Sultanoğlu, "Şehrimizde geleneksel olarak yapılan ev yemekleri ve tatların kaybolmaması açısından bu işi bilen usta öğreticiler ve aşçı yardımcılarının sayısını çoğaltmak adına böyle bir kursu düzenledik. Kursumuza 15 kadar kursiyerimiz katıldı. Onlarla inşallah Şanlıurfa'nın geleneksel yemekleri tekrar yaşayacak." ifadelerini kullandı.

Bahçelievler Halk Eğitimi Merkezi Yiyecek İçecek Hizmetleri Usta Öğreticisi Gamze Tanyıldız ise iki ay önce açılan kursta Şanlıurfa'nın unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini kursiyerlere öğrettiklerini dile getirdi. Kadın kursiyerlerin kentin kaybolmaya yüz tutan lezzetlerini öğrenerek gelecek kuşaklara aktaracağını vurgulayan Tanyıldız, "Şu an kentte yöresel yemeklere ulaşılabilecek çok az yer var. Arkadaşlarımız bu yemekleri öğrendikten sonra kendi işletmelerini açıp en azından halkımızın ve gelen turistlerimizin unutulmaya yüz tutmuş yemeklere ulaşabileceği bir nokta oluşturacak. Bu vesileyle aile bütçelerine katkıda bulunabilecekleri bir çalışma alanı da sağlamaya çalışıyoruz. Kursiyerlerimizi yetiştirerek Şanlıurfa'nın gastronomi anlamında daha da gelişmesini sağlamaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Mine Pınarbaşı, "Burada Şanlıurfa yemeklerini yapıyoruz. Yapım aşamalarını detaylı şekilde öğreniyoruz. Bunu öğrenmekteki amacım ileride imkanım olursa kendi işletmemi açmak ve bu öğrendiğim bilgileri çevremdeki kişilere aktarmak." dedi.

Deniz Çoban da kursta yöresel yemeklerin geçmişten günümüze nasıl geldiğini öğrendiklerini ifade etti.

Gaziantepli olan kursiyer Pervin Kılıçoğlu ise Şanlıurfa kültürünü öğrenmek istediğini belirterek, "Yemekleri öğreniyorum inşallah ileride kendi iş yerimi açarım. İki kent arasında çok fark var. Salçasından, baharatından, pişirme şekillerine kadar çok farklı. Yemeğe merakım olduğu için zorlanmıyorum. Yeni şeyler öğrenince heyecanlanıyorum ve yemek yapmayı seviyorum." diye konuştu.

Kaynak: ANADOLU AJANSI