Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde oluşturulan bölgenin ilk 'Laparoskopik Simülasyon Odası' Doktorların hizmetine sunuldu. Cerrahların laparaskopik (kapalı yöntem) ameliyatlar öncesinde el becerilerini geliştirmeleri amacıyla kurulan odanın tanıtımı Hastane Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Kaya tarafından Cerrahlara yapıldı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Alev Esercan 'Laparoskopik Simülasyon Odası' hakkında; Günümüzde daha erken iyileşme, daha az ağrı, iyi kozmetik sonuçlar dolayısıyla laparaskopik yani kapalı ameliyatlara yönelim artmıştır. Fakat bu ameliyatlar için cerrahi beceri ve uzun süreli eğitimler/pratikler gerekmektedir. Maalesef bu pratikler ameliyathanede hasta üzerinde geliştirilmektedir. Yeni çıkan laparaskopik eğitim kutularıyla hasta üzerinde çalışmaya gerek kalmadan öğrenerek, pratik yaparak bu kapalı ameliyatlar kolaylıkla daha kısa sürede ve komplikasyonsuz gerçekleşebilmektedir. Bu eğitim kutusu Güneydoğu bölgesinde hastanemize ilk ve tek olarak bağışlanmıştır. Böylelikle doğum sayısında 1.olan hastanemizde kadın hastalıkları ve doğumda yapılan diğer ameliyatlarımızın da sayısı çoktur. Bu eğitim setiyle doğumda birinci olan hastanemiz diğer jinekolojik ameliyatlarda da en son teknoloji sahip olarak eğitilmiş bir şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz dedi.
Tüberküloz Laboratuvarı Bölgeye Hizmet Verecek.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet GÜLÜM, Hizmet Başkanları ile birlikte Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulumu son aşamada olan tüberküloz laboratuvarını ziyaret etti.
Halk arasında ” verem” olarak bilinen Tüberküloz hiç belirti göstermeden ilerleyen sinsi ve günümüzde hala ölüme neden olan bir hastalıktır. Solunum ve damlacık yoluyla bulaşır. Tüberküloz bakterisi bulaştığı kişinin bağışıklık sisteminin en zayıf anını bekler.
Tüberkülozun kesin tanısı alınan balgam numunesinde bakteri aranmasıyla yapılır. Balgam örneği öncelikle yayma ile incelenmeli ardından kültür işlemine alınmalıdır.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulumu son aşamada olan Biyogüvenlik Düzeyi-3 Tüberküloz Laboratuvarı Şanlıurfa ili ve ilçelerindeki tüm Kamu Hastaneleri, Verem Savaş Dispanserlerine ve çevre illere hizmet verecektir.
Hizmete girecek olan Laboratuvarda yayma, Tüberküloz Kültürü, Tür ayrımı, İlaç duyarlılık testleri ve PCR işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli tüm olanaklar mevcuttur.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet GÜLÜM, yakın zamanda hizmete girecek olan Tüberküloz Laboratuvarı bölgeye hitap edecek, il dışından numuneler ilimize gelecek, hizmete girecek olan laboratuvar sayesinde daha önce verem savaş dispanserlerinde alınan numuneler il dışına gönderiliyordu. Yeni kurulacak olan bu laboratuvarımız sayesinde artık Tüberküloz numuneleri burada çalışılacak. Tüberküloz teşhisi için gerekli olan Yayma ve PCR test sonuçları 24 saat içerisinde raporlanacaktır” dedi.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm ÇEMATEM yataklı birimi hizmete hazırdır
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Gülüm, Hizmet Başkanları ve Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticileri ile birlikte Şanlıurfa ÇEMATEM (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ziyaret etti.
Ziyarette ÇEMATEM de görevli sağlık çalışanları ile sohbet ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Gülüm;
Geçtiğimiz hafta Sayın Valimiz Salih Ayhan"ın ÇEMATEM ziyaretlerinde talimatlandırdığı hususlar yerinde kontrol edilerek tamamlanması sağlanmış, eksikler giderilerek, Yataklı servis hizmeti için hazırlıklar tamamlanmış olup bu hafta itibari ile yataklı tedavi hizmeti verilmeye başlanacaktır. ÇEMATEM 2 katlı, 32 yatak kapasitesine sahip olup ayrıca 4 yataklı alkol ve madde yoksunluk tedavisi (detoksifikasyon) odası bulunmaktadır. ÇEMATEM 01.12.2021 tarihinden itibaren poliklinik hizmeti vermektedir, 18 yaş altı hastalara hizmet vermektedir.
ÇEMATEM"de yatan hasta servisinde bulunan hasta odaları ile hemşire, doktor, vizit, tedavi odalarına ait düzenlemeler yapılmıştır. Malzeme ihtiyaçları karşılanmış, Aktivite odalarına ait materyaller sağlanmaya başlanmış hizmet vermeye hazır hale getirilmiştir. Yatan hastaya yönelik haftalık planlama şimdiden belirlenmiştir.
ÇEMATEM"de 2021 Aralık ayında 26 hastanın ayaktan tedavi ve takibi yapılmıştır. 2022 yılı haziran ayına kadar olan dönemde ise bu sayı 205"e ulaşmıştır.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak Bağımlılıkla mücadele çalışmaları hiç durmadan devam etmektedir. Bu kapsamda okullarda, camilerde, kuran kurslarında, yaz okullarında ve ev ziyaretlerinde Bağımlılık konusunda eğitimler vermekteyiz. Ayrıca Madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırılması amacıyla Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak çalıştaylar düzenleyerek alkol, tütün, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarının önüne geçilmesi hedeflemekteyiz. İlimizde Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi AMATEM İle Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi ÇEMATEM"in olması bağımlılıkla mücadelede ilimizi bir üst seviyeye taşımıştır” diye konuştu.
Şanlıurfa"da Kanser tedavisinde “Akıllı Radyoterapi” Dönemi
İlimize ve bölgemize onkoloji alanında büyük katkılar sağlayacak olan LİNAC Cihazının (Lineer Akseleratör-Doğrusal Hızlandırıcı) Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye ek Hizmet Binasında yer tespiti yapıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından ilimize tahsis edilen Mr-Linac cihazı için Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Hizmet Başkanları, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Bedri Caner Kaya ve yönetimi ile birlikte Haliliye ek Hizmet Binasında LİNAC Cihazının (Lineer Akseleratör-Doğrusal Hızlandırıcı) kurulumu için yer tespiti yapıldı.
Tümör tedavisinde avantaj sağlayan MR LINAC, radyoterapide “yeni ve akıllı bir yöntem” olarak nitelendiriliyor. MR görüntüsü eklenen ve gelişmiş yazılımıyla “akıllı radyoterapi” yapabilen bu yöntem; tümörün hareketini algılıyor, hızlı ve net görüntü alabiliyor, işlem sırasında tümörün hareketine göre yeni planlama yapılmasını sağlıyor. Bu nedenle ışınlar, tümöre tam isabet ederken çevre dokulara zarar vermiyor.
Yakın zamanda kurulumu tamamlanıp hizmet vermeye başlayacak olan LİNAC Cihazı, onkoloji bölümünde, kanser tedavisinde kullanılan ve hastaya X-ışını yollamak suretiyle bunu gerçekleştiren bir cihazdır. Cihaza entegre edilen CT simülatörlerle 3 boyutlu görüntü alınıp tümörün bulunduğu yere uygulanacak tedavi şekli belirlenmekte bu sayede sağlıklı dokuların zarar görmesinin önüne geçilmektedir. Bu teknolojinin amacı, kanser hastalarında tümörlü hücrelere, hedeflenen radyasyon dozunu verirken, sağlıklı dokuları hasara uğratmadan mümkün olan en efektif tedaviyi yapabilmektir. Bu özellik aslında radyoterapinin de tanımını oluşturmaktadır. En etkili tedavi şekli olan radyoterapi, Linaclar aracılığıyla tüm kanser türlerine uygulanabilmektedir. Cihazlarla, kanser olgusuna bağlı cerrahi uygulamaların çok sorun olduğu yerleşim noktalarında çok yaygın ve konforlu bir radyoterapi uygulamasına olanak sağlanmaktadır. Radyoterapi uygulamalarının yüzde 90"ı Linac cihazıyla yapılmaktadır. Elektrik enerjisinden X ışını üreterek hastaya veren cihazda, hangi bölgeye atış yapılacağı görüntüleme yöntemi sayesinde bilinmektedir. Tedavi sırasında hastanın nefes alması gibi, tümörün yerinin değiştiği durumlarda bile ışının hassasiyetle tümöre odaklanabilmesini sağlamakta ve tam isabetle tümörü yok edebilmektedir. Radyasyon onkoloğu tümörü bir cerrahın ameliyat sırasında gördüğü gibi net bir şekilde görebilmekte ve yine bir cerrah titizliğiyle tümörü ışınlayarak yok edilmesini sağlamaktadır. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm “LİNAC Cihazının ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.