Bayraktar, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın zirai dondan büyük ölçüde etkilendiğini ifade ederek, “Bütün Karadeniz’de fındık bahçelerinde, özellikle rakımı yüksek olan yerlerde yüzde 70 ile yüzde 100 oranında zarar söz konusu” dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve beraberindeki heyet, Ordu’nun Altınordu ilçesi Gökömer Mahallesi’nde, nisan ayında etkili olan zirai don olayı sonrası hasar gören fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar, ziraat odası başkanlarından son duruma ilişkin bilgi aldı.

Son yıllarda iklim değişikliklerinin Türkiye’deki tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Bayraktar, “Yaklaşık 20 vilayetimizi gezdik ve doğal afetten zarar gören bahçelerde incelemeler yaptık. 11 Nisan’da yağan kar ve ardından gelen don olayı, maalesef bahçelerimize çok ciddi zarar verdi. Bütün Karadeniz’de fındık bahçelerinde, özellikle yüksek rakımlı yerlerde yüzde 70 ile yüzde 100 oranında zarar söz konusu” diye konuştu.

İklim Krizi Tarımı Vurdu Fındıkta Büyük Kayıp, Çiftçide Umutsuzluk2

“Fındıkta Ciddi Zarar Var, İhracat Geliri Düşecek”

Fındığın Türkiye için büyük bir ihracat geliri sağladığını belirten Bayraktar, “Fındık; ekolojik üstünlüğe bağlı olduğumuz, üretim ve ihracatta dünyada rakipsiz olduğumuz bir ürün. 2024 rakamlarına baktığımızda, yaklaşık 2 milyar 350 milyon dolarlık bir ihracat geliri elde edildi. Ancak sahada gördüğümüz kadarıyla bu yılki üretim rakamları ciddi şekilde düşecek. Bu da doğal olarak ihracat gelirlerimizi olumsuz etkileyecek” ifadelerini kullandı.

“Üreticilerin Borçları Yapılandırılmalı, Yeni Kredilere Ulaşım Sağlanmalı”

Bayraktar, bölge halkı ve ülke ekonomisi için büyük öneme sahip olan fındıktaki zararın telafisi için devlet desteği gerektiğini vurguladı. “Üreticilerimizin bu yıl bu bahçelerden para kazanmaları mümkün değil. Para kazanamayınca da bankalara, tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödemeleri imkânsız hale geliyor. Bizim çiftçimiz borcuna sadıktır. Ancak bu şartlar altında borçların yapılandırılması gerekiyor. Üreticilerimiz kamuya olan ayni ve nakdi borçlarının yapılandırılmasını talep ediyor. Ayrıca üreticimizin taze paraya ihtiyacı var. Bankalara gittiğinde yeni kredi açılabilmeli. Çünkü bu parayla hem yaşamını sürdürecek hem de bahçesine bakım yapacak. Hatta bu şartlarda daha fazla bakım yapması gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA