İran’da yaşanan savaş ortamı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkiledi. Tebriz başta olmak üzere farklı kentlerde tıp, diş hekimliği ve mühendislik fakültelerinde öğrenim gören Şanlıurfalı Türk öğrenciler, artan güvenlik riskleri nedeniyle eğitimlerini sürdüremiyor.

Tahran ve Tebriz başta olmak üzere İran genelinde yaklaşık 600 Türk öğrencinin tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk ve mühendislik gibi çeşitli bölümlerde eğitim aldığı öğrenildi. Son dönemde yeniden yaşanan çatışmalar ve güvenlik tehditleri, eğitim faaliyetlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde sürdürülmesini fiilen imkânsız hâle getirdi.

İran’da okuyan yaklaşık 50 Şanlıurfalı öğrenci de dahil olmak üzere yüzlerce Türk öğrencinin can güvenliğinin ciddi risk altında olduğu belirtiliyor. Birçok öğrenci Türkiye’ye dönmek zorunda kalırken, aileler çocuklarının yeniden İran’a gitmesini istemiyor.

Şanlıurfa’da 301 Milyon TL’ye Kadar Destek Sağlayacak Program Başladı
Şanlıurfa’da 301 Milyon TL’ye Kadar Destek Sağlayacak Program Başladı
İçeriği Görüntüle

Öğrenciler, savaş ortamında yaşadıkları zorlukları ve mağduriyetlerini protesto ederek destek çağrısında bulundu. Veliler, geçen yıl yaşanan çatışma sürecinde de öğrencilerin eğitimlerine Türkiye’de devam edebilmesi için başvuruda bulunduklarını, ancak herhangi bir düzenleme yapılmadığını ifade etti.

Aileler, Yükseköğretim Kurulu’nun Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında Ukrayna’dan Türkiye’ye dönen öğrenciler için yaptığı düzenlemeleri hatırlatarak, İran’da öğrenim gören Türk öğrenciler için de benzer bir uygulamanın hayata geçirilmesini talep ediyor.

Veliler, İran’daki olağanüstü şartlar ve mücbir sebepler dikkate alınarak öğrencilerin eğitimlerine Türkiye’de devam edebilmesi için başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yetkililerden gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve yaşanan mağduriyetin giderilmesini istedi.

Çiğdem Küçükoğlu, kızının İran Tebriz Tıp Fakültesi’nde 2. sınıf öğrencisi olduğunu belirterek, savaş ortamında yaşadıkları mağduriyeti anlattı. “Biz de diğer öğrenciler gibi savaş mağduruyuz. Çocuklarımıza ulaşamıyoruz, aradığımız zaman konuşamıyoruz. Sürekli internetler kesiliyor. Onlar da zaten yeteri kadar stresli ve sıkıntıdalar. Biz burada ayrı sıkıntıda, onlar ayrı sıkıntıda. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz, onlar da bilmiyor. Sadece Türkiye Cumhuriyeti’nden yatay geçiş talep ediyoruz. Bunlar da Türk vatandaşı ve kanunlardan biz de yararlanmak istiyoruz. Diğer vatandaşların yararlandığı gibi.” dedi.

Ahmet Nasih Küçükoğlu da kızının Tebriz’de okuduğunu ifade ederek, “Kızım da 600 Türk öğrencisi gibi Tebriz’de okul okuyor. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızdan talebimizi iletiyoruz. Biz bu savaşı çıkarmadık ve istemedik, sadece mağdur olduk. Öğrencilerimiz, çocuklarımız orada perişan durumda. Onların Türkiye’de eğitim hakkı tanınmasını istiyoruz. Türkiye’ye yatay geçiş yapmalarını talep ediyoruz. Bunu özellikle aileler adına, Cumhurbaşkanımızdan Ramazan günü ricamızdır. Sesimizi duysunlar, kulak versinler ve sahip çıksınlar. Özellikle Cumhurbaşkanımızdan, devlet büyüklerimizden ve YÖK Başkanımızdan rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İsmail Oyanş, çocuklarının iki yıldır İran’da eğitim gördüğünü belirterek, Haziran ayında yaşanan 12 günlük savaş sırasında öğrencilerin ciddi sıkıntılar yaşadığını aktardı. “Sokağa çıkamıyorlardı, canlarını zor kurtarabildiler. Hiçbir şekilde savaşın çıkmasından en çok mağdur olan öğrencilerimizdir. Biz öğrencilerimizin mağduriyetinin en kısa sürede devlet yetkilileri tarafından yatay geçişle giderilmesini istiyoruz. Şu anda ders kaydı, ders seçimi yapılamıyor ve okulla iletişim sağlanamıyor. Çocuklarımız ikinci dönem için 3. sınıfa geçecek, 3 yılları heba olmasın. Yatay geçiş hakkı her Türk vatandaşı öğrencinin hakkıdır. Devlet büyüklerimizden çocuklarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Eğitim hakkının kaybolması, geleceğinin de bitmesi demektir.” dedi.

Murat Seçkin, tüm İran’daki Türk öğrenciler adına konuştuğunu belirterek, “Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Onları İran’a savaş olacak diye göndermedik. Tıp, eczacılık, hukuk ve mühendislik öğrencilerimiz ileride Türkiye’ye hizmet edecek evlatlarımızdır. Ancak şu anki zor durumlar nedeniyle hiçbir şey yapamıyoruz. Devletimizden, başta Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanımız, Dışişleri Bakanımız ve Meclisteki milletvekillerimizden öğrencilerimizi Türkiye’ye yatay geçiş ile getirmelerini talep ediyoruz. Bunlar bizim geleceğimiz, onlara sahip çıkılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Veliler, yaşanan savaş ortamının öğrencilerin güvenliği ve eğitim hakkı üzerinde ciddi risk oluşturduğunu vurgulayarak, yetkililerden acil çözüm ve yatay geçiş imkânı talep ediyor.

İran’ın Tebriz ve Tahran kentlerinde eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler, savaş ortamı ve güvenlik riskleri nedeniyle ciddi mağduriyet yaşıyor. Veliler, öğrencilerin Türkiye’de yatay geçiş yaparak eğitimlerine devam etmesini talep ediyor.

Öğrencilerden biri, yaşanan durumu şu sözlerle aktardı: “Biz Tebriz’deyiz. Hükümet yanlıları ve hükümet karşıtları arasında çatışmalar oluyor. Protestolarda Türk öğrenciler tehdit ediliyor. Yurdumuzun ve kampüsümüzün etrafına bombalar düşüyor. Yolun ortasına bomba düştü, önümdeki araçtaki kişi hayatını kaybetti. Uçak sesleriyle uyuyoruz, sabah uyanınca yakınımızda bir saldırı olup olmadığını kontrol ediyoruz. Burada eğitim yapmak neredeyse imkânsız. Ders kaydı ve iletişim sağlayamıyoruz.”

Öğrenciler, internet kesintileri nedeniyle aileleriyle sağlıklı iletişim kuramıyor. Ücretli VPN’ler de sık sık çalışmıyor. Türkiye’ye dönme veya iletişim kurma imkanları sınırlı. Yüksek Öğretim Kurulu’nun diplomaların Türkiye’de geçerliliği için belirlediği süreyi aşmaları durumunda denklik alamayacakları belirtiliyor.

Öğrenciler ve veliler, önceki örneklerde olduğu gibi Ukrayna ve korona döneminde Türkiye’ye yatay geçiş uygulamalarının, İran’daki öğrenciler için de hayata geçirilmesini istiyor. “Biz hiçbir şekilde özel bir talepte bulunmuyoruz. Sadece haklarımızı talep ediyoruz. Buradaki öğrencilerimizin eğitimi ve güvenliği tehlikede. Türkiye’de yatay geçiş hakkı tanınmalı.” denildi.

Veliler, yaşanan savaş ortamının öğrencilerin güvenliği ve psikolojisi üzerinde ciddi etkiler yarattığını vurguladı. Öğrenciler, kampüs ve yurtlarının önünde protestolar ve tehditlerle karşı karşıya kalırken, aileler devlet yetkililerinden acil çözüm bekliyor. Veliler, Cumhurbaşkanı, İçişleri ve Dışişleri Bakanları ile YÖK’ten bir an önce öğrencilerin Türkiye’ye yatay geçişle alınmasını talep etti.

Öğrenciler ve veliler, savaşın ve belirsizliğin eğitim hakkını ve öğrencilerin geleceğini tehdit ettiğini ifade ederek, Türkiye’den hızlı ve somut adım atılmasını istiyor.

Kaynak: ŞANLIURFA GAZETESİ