Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan katarakt hastalığı, göz sağlığını tehdit ediyor. Beslenmenin katarakt hastalığını önlemede etkili olabildiğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, yaşlanma ile ortaya çıkan katarakt ve makula dejenerasyonu gibi görme sorunlarının önlenmesinde A, C, E vitaminleri, çinko, beta karoten, lutein ve zeaksantin, omega 3 ve 6 ile bazı bitkisel ürünlerin rolünün oldukça fazla olduğunu söyledi.
Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Bilhassa yaşlanma ile ortaya çıkan katarakt ve makula dejenerasyonu gibi görme sorunlarının önlenmesinde vitaminler, mineraller (A, C, E, çinko, beta karoten, lutein ve zeaksantin, omega 3 ve 6) ve bazı bitkisel ürünlerin rolü oldukça fazladır. Katarakt hastalığının kesin sebebi bilinmemekle birlikte katarakt oluştuğunda gözün doğal merceği bulanıklaşır ve net bir görünüm olmaz. Kataraktın tedavisi ilaçla mümkün değildir; sadece cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bazı besinlerin ve vitaminlerin tüketilmesi katarakt riskinizi azaltabilir ve hastalığın seyrini yavaşlatabilir" dedi.
"C vitamini tüketimini ihmal etmeyin"
C vitamini açısından zengin besinler arasında portakal, greyfurt, mandalina, yeşil biber, çilek ve brokoliye dikkat çeken Op. Dr. Adnan İpçioğlu, bu besinlerin tüketilmesinin katarakt hastalığının oluşumunu yavaşlatabileceğini söyledi. Adnan İpçioğlu, "Genel göz sağlığını korumak için gözümüzün her gün C vitamini alması gerekir. E vitamini içeren besinler buğday, badem, fındık ve yer fıstığı gibi ürünlerdir. A vitamini ise göz gribine ve alerjilere karşı koruduğu gibi katarakt hastalığının oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Çinko minerali tüketmek çok önemlidir. A vitamini ile birlikte özellikle balık ve tüm deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fıstık tüketilmelidir" diye konuştu.
Op. Dr. Adnan İpçioğlu, vitaminlerin genel göz sağlığı için takviye kaynaklı olabileceğini, ancak göz sağlığıyla ilgili herhangi bir şikâyette mutlaka göz doktoruna başvurulması gerektiğini söyledi.



