Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, Ankara’da bulunan basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Burada yaptığı açıklamalarda, Kızılay’ın 105’inci Genel Kurulunda Genel Başkanlığa yeniden seçilmesinin ardından önümüzdeki üç yıl için belirlenen yeni hedefleri ve vizyonu paylaştı.

Yılmaz, şu anda yıllık 3 milyon kan torbası miktarında kan toplandığını ve bu kanların 4 laboratuvarda analiz edildiğini söyledi. NAT ve ELISA gibi pahalı testlerin bu laboratuvarlarda yapıldığını belirtti.


“2025-2028 Yıllarında Ana Odağımız Eğitim Olacak”

Yeni dönem için ciddi bir stratejik plan hazırladıklarını ifade eden Yılmaz, şu bilgileri verdi:

“2025 yılında dört buçuk milyon kişiye güvenli yaşamla ilgili eğitim vermeyi hedefledik. Şu anda 1 milyon 996 bine ulaştık. Demek ki odaklandığımızda ciddi fark yaratabiliyoruz. 2025-2028 yıllarında ana odağımız eğitim olacak. Toplum eğitimlerinin, toplumun içinden çıkan ve toplum tarafından sahiplenilen kurumlar tarafından verilmesi gerektiğine inanıyoruz.”


“Aşevlerini 3 Yılda 91’e Çıkarmayı Hedefliyoruz”

Yılmaz, Kızılay şubelerinin sabit hizmet noktalarını artırarak daha donanımlı hale getirmek istediklerini dile getirdi. Özellikle iki temel alana odaklanacaklarını belirtti:

“Birincisi aşevleri. Şu anda 46 aşevimiz var. Devletin bize verdiği ana sorumluluk alanı afetlerde beslenme. Bu kapasiteyi artırmamız afet dönemlerinde hızlı mobilizasyon için çok önemli. İkinci olarak ise evlerinde tek başına yaşayan yaşlılarımıza yönelik destek faaliyetlerimiz olacak. Hedefimiz üç yıl içinde aşevi sayısını 81 ilde 91’e çıkarmak.”


“Kızılay Butiklerini Daha Görünür Hale Getireceğiz”

Yılmaz, Kızılay butiklerinin 2025 yılının sonuna kadar standartlaştırılıp daha görünür hale getirilmesinin üçüncü ana hedef olduğunu belirtti:

“Türkiye bir tekstil ülkesi, bu yüzden kıyafet anlamında sıkıntı yaşamıyoruz. Tekstilcilerimiz ayni bağışlarla ciddi destek veriyor. Bayramlık, mont, bot gibi yardımlar geliyor. Butiklerimizi daha görünür hale getirmek istiyoruz.”


Kızılay’dan Türkiye’yi Değiştirecek 3 Yıllık Yol Haritası

Yerli Kan Torbası Üretimi Başladı

Türkiye’nin kan ihtiyacının güvence altına alınması için harekete geçtiklerini söyleyen Yılmaz:

“Şu anda kan torbasını Fransa’dan alıyoruz. Eğer bir krizle karşılaşsak, Türkiye’deki sağlık sistemi durabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için Silivri’de yerli üretim tesisinin temelini attık. İnşaat tamamlanmak üzere, 2026 itibarıyla yerli kan torbası üretimine geçmeyi hedefliyoruz.”

Ayrıca, kandan elde edilen ilaçların üretimi için de Türkiye’de plazma fraksiyonasyon tesisi kurmaya başladıklarını kaydetti.


Kurban Etleri Gazze’ye Konserve Olarak Gönderiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kurban Bayramı etlerinin Gazze’ye gönderileceğine dair açıklaması hatırlatılınca Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

“Soğuk zincir mümkün değil çünkü elektrik yok. Bu nedenle etleri konserve haline getiriyoruz. Kavrulup sterilize ediliyor, üç yıl raf ömrü kazanıyor. Ramazan'daki ateşkes sırasında Gazze’ye bu konserveleri ulaştırdık.”


“Bağışlar Her Yıl Artıyor”

Yılmaz, Kızılay’a yapılan bağışların artışını şöyle özetledi:

“Her yıl yüzde 20 ila 30 oranında bağışlarımız artıyor. Nakit bağış kadar ayni bağış da çok güçlü. Örneğin Suriye’nin kuzeyinde nakit bağış neredeyse yok, ama ayni bağışlarla 4 milyon kişiye destek sağlıyoruz.”

"Yatırım Grubunun Yetkileri Sınırlandı"

Kızılay’a yönelik güven sorunlarına ilişkin de açıklama yapan Yılmaz, 6 Şubat depremleri sonrası yaşanan hayal kırıklığını kabul ederek şu açıklamayı yaptı:

“Artık afet döneminde yatırım grubunun kendi başına hareket etme yetkisini sınırlandırdık. Dernek kararına bağladık. O dönemde sorumluluğu olan hiçbir kişi şu an Kızılay’da görevli değil.”

Kaynak: İHA