EKONOMİ

Kurban Bayramı Öncesi Uyarı: Sokak Kasaplarına Dikkat!

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde, özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Abone Ol

Palandöken, “Kurban Bayramı artık yaklaşıyor. Bazı şehirlerde kurban çadırları kurulmaya başlayacak. Burada önemli olan, kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususların hem yerel yönetimler hem de sağlık kontrolleri açısından veteriner hekimler tarafından yapılan hayvan satışlarıyla ilgili tedbirlerin alınmasıdır. Kurban yerleri daha kontrollü gibi görünse de, hijyen açısından orada çalışacak, işlemi yapacak acemi kasaplar gerçekten vatandaşlara eziyet çektirebiliyor. Bu önemli bir konu. Kurban vecibesini yerine getirecek olanlar için etlerin düzgün şekilde parçalanıp dağıtımdaki sorunların giderilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması şart,” dedi.


“Kurban Kesiminde Profesyonel Kasaplar Yer Almalı”

Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 850 bin büyükbaş ve 2,8 milyon küçükbaş kurban kesiminin gerçekleştiğini hatırlatan Palandöken, “Bu yıl da kurban sayısında geçen yıla benzer bir beklenti var. Bu sebeple hem hijyen kontrollerinin sağlanması hem de vatandaşların rahatlıkla bu ibadeti yerine getirebileceği alanların hazırlanması gerekiyor. Bu bağlamda bazı şehirlerimizde randevu sistemleri mevcut. Ancak vatandaşlar bu durumdan rahatsız olabiliyor, sabah akşam orada beklemek zorunda kalabiliyorlar.

Aynı şekilde, etlerin parçalanması veya sokaklarda ‘ben kasabım’ diyen kişilerin hijyen kurallarına uygun olmayan şekilde hayvan kesmesi hem deriyi ziyan edebiliyor hem de hayvana eziyet edebiliyor. Dolayısıyla bu işlerin profesyonelce yapılması gerekiyor. Mümkünse kurban kesimi yapılacak merkezlerde modern ekipmanlarla kesim yapılmasını sağlayacak tedbirlerin alınması da önemli.

Bu tedbirler olmadığı zaman insanlar kendi imkânlarıyla bahçelerinde kesim yapmak zorunda kalabiliyor. Sokak kasaplarına, sertifikası olmayan, hijyen kurallarına uymayan kişilerin, para kazanmak amacıyla hayatlarında hiç bıçak kullanmamışken ‘ben kasabım’ demeleri ise çok büyük risk taşımaktadır. Aynı şekilde, parçalama işlemi için gerekli masa ve bıçaklar gibi çeşitli ekipmanlar da mevcut değil,” diye konuştu.