Şanlıurfada 53 sanıklı davada sanıkların kürtçe savunmasını mahkeme heyeti kabul etti.
14 Şubat 2010 tarihinde, Abdullah Öcalanın yakalanışının yıldönümü nedeniyle Ali Şelli parkında basın açıklaması yapıldı. BDPnin organize ettiği basın açıklamasının ardından aralarında BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Abdullah Öcalanın kardeşi Mehmet Öcalan, Murat Karayılanın kardeşi Bozan Karayılanın da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi, PKK ve Öcalan lehine sloganlar eşliğinde parti binasına kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından polis, kalabalıkta Öcalan ve PKK lehine slogan attıkları belirlenen çok sayıda kişiyi gözaltına alırken, adliyeye sevk edilen 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
53 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI
Olaya ilişkin polis tarafından çekilen kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu, yürüyüşe katılan ve yasadışı slogan attığı saptanan, aralarında KCK operasyonu kapsamında tutuklanan BDP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan, Abdullah Öcalanın kardeşi Mehmet Öcalan, Murat Karayılanın kardeşi Bozan Karayılanın da bulunduğu 53 kişi hakkında Suç ve suçluyu övme, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet suçundan dava açıldı. Hazırlanan iddianame kapsamında haklarında 1 ile 3 yıl arası ceza istenen ve tutuksuz yargılanan 53 sanığın yargılanmasına bugün 3üncü Asliye Ceza Mahkemesinde başlandı.
SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Davanın görüleceği Şanlıurfa Adliyesinde, sabah saatlerinden itibaren polis tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. Adliye içi ve çevresinde arama noktası oluşturulurken, adliye gelenler üst araması yapıldıktan sonra içeriye alındı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan 53 sanıktan 44ü katıldı. Abdullah Öcalanın kardeşi Mehmet Öcalanın şehir dışında olduğu için katılmadığı duruşmada, Murat Karayılanın kardeşi Bozan Karayılan ise hazır bulundu. 3üncü Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanıkların adres ve kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başladı. 36 avukatın savunma yaptığı davada, mahkeme heyetine sanıkların savunmalarını Kürtçe yapacakları bildirildi. Mahkeme Başkanı Hakim Muammer Aymak, sanıkların bu talebini kabul ederek, salona Kürtçe bilen bir adliye personelini tercüman olarak çağırdı. Tercümanın gelişinin ardından duruşmaya katılan 44 sanık adına 3 kişi Kürtçe savunmalarını yapmaya başladı. Sanıkların Kürtçe savunması, salonda bulunan tercüman tarafından mahkeme heyetinin anlaması için Türkçeye çevrildi. Yaklaşık 2 saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti, gelmeyen sanıkların çağrılması ve dosyadaki eksiklerin giderilmesi istemiyle duruşmayı erteledi.
SANIKLARDAN MAHKEMEYE TEŞEKKÜR
Duruşma bitimi adliyeden çıkan sanıklar, dışarıda kendilerini bekleyen gazetecilere, Kürtçe savunma taleplerini kabul eden mahkeme heyetinin yaklaşımından mutlu olduklarını söyledi. Grup adına açıklama yapan BDP yöneticisi Ferzande Ata yine Kürtçe konuşarak, Kürtçe savunmaya onay veren mahkeme heyetine teşekkür etti. Sanıklardan BDP İl Başkanvekili Abdulkadir Çiçek de, Kürtçe savunmalarının ülkeyi bölmediğini belirterek, Keşke aramızda Arap ve diğer milletlerden insanlar olsaydı, onlar da kendi dillerinde savunma yapabilseydi. İşte gördünüz Kürtçe konuştuk, bölünme, kaos yok. Tam aksine, hakları tanınan mutlu insanlar var dedi. (uRFAha)