GÜNDEM

Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Adımlar Atıldı

İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı, Vali Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda katılımcılara 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu aktarılmış ve yerel yönetimlerin yaptığı çalışmalar değerlendirilmiştir.

Abone Ol

İçişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine tüm ülke genelinde düzenlenen İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı'nın Şanlıurfa buluşması, Vali Hasan Şıldak Başkanlığında büyükşehir, ilçe belediyeleri temsilcileri ve kaymakamların katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Valilik Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu katılımcılara aktarılmıştır. Kanun kapsamında yerel yönetimlerin yaptığı çalışmaların da değerlendirildiği bu buluşmada, Vali Hasan Şıldak, tüm süreci yakından takip ettiklerini ifade etmiştir.

Büyükşehir kapsamındaki illerde süreç muhatabının yerel yönetimler, koordinasyonun ise Valiliklerde olduğunu hatırlatan Vali Şıldak, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamındaki çalışmalar, yani sahipsiz hayvanların toplanması, rehabilitasyonu ve sonrasındaki hayatlarının devamı konusunda alınacak tedbirler bu kanunla belirlenmiştir. Ağustos ayında kanunda bir değişiklik yapılmıştır. Son düzenlemeye göre nüfusu 25 binin üzerinde olan bütün belediyelerin; hayvan bakımevi kurması, doğal yaşam alanı oluşturması ve bununla ilgili hükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir.


Bizler de İçişleri Bakanlığımızın talimatı üzerine ilimizdeki çalışmaları değerlendirmek ve kanun hükümlerini bir kez daha hatırlatmak üzere bir aradayız. Büyükşehir olmayan bütün illerde bu çalışmaları bizzat il valilikleri yürütmektedir; ancak büyükşehir illerinde yani 30 vilayette Valilikler koordinasyon yapmaktadır, belediyeler ise çalışmaları yürütmektedir. Yani valilerimiz ve kaymakamlarımız tarafından koordine edilen bir süreç vardır. Sahipsiz hayvanlar kapsamında daha çok sokaktaki sahipsiz köpekleri kastetmekteyiz.
İlimizde, hem hayvan varlığının çokluğu, bu konudaki büyükşehir belediyemize ait olan kapasitenin sınırlı oluşu, bu alanın uzun süredir tam kapasite kullanılıyor olması ve en önemlisi ilimizde maalesef kuduz vakalarının görülüyor olması olayın farklı boyutlarıdır. Ve yine 2024 ve 2023 yıllarında maalesef 3 vatandaşımızı kuduz vakası dolayısıyla kaybettik. Tüm ilgili kurumların konuya hassasiyetle yaklaşmasını, yerel yönetimlerin ilgili kanun dahilinde yapılması gerekenleri yapmasını istiyoruz. Bizler de bizzat konunun takipçisiyiz” dedi.

Sahipsiz hayvanların toplanması ve bakımevlerine yerleştirilerek burada tedavi ve rehabilite edilmelerine yönelik çalışmaların il genelinde devam ettiğini belirten Vali Hasan Şıldak, ilçe belediyelerinin geçici bakımevlerini kurmalarına ilişkin çalışmaları önceliklendirdiklerini ifade etti. Mevcut durumda Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran ve Suruç Belediyelerinin geçici bakımevlerini kurduklarını, hayvan toplama çalışmalarına başladıklarını, diğer belediyelerin ise geçici bakımevi kurma faaliyetlerini son aşamaya getirdiğini söyledi.
Amaçlarının, geçici bakımevlerini bir an önce hizmete alarak sokaktaki sahipsiz hayvanların hızlı şekilde toplanıp buralara getirilmesi olduğunu belirten Şıldak, belediyelerin sonraki adımda doğal yaşam alanlarını oluşturacaklarını ve bakımevlerini donanımlı hale getirerek kısırlaştırma ve tedavi imkânlarını da buralarda sunacaklarını ifade etti.

Toplantıda, bütün belediyelerden çalışmalarını daha da hızlandırarak dışarıda sahipsiz hayvan kalmayacak şekilde bir yaklaşımla bütün tesislerin hazır hale getirilmesi, belediyeler bünyesinde veterinerlik işleri müdürlüklerinin kurulması, veteriner çalıştırılması ve yeterli sayıda personel görevlendirilmesi suretiyle bu konuda Kanunla getirilen yükümlülüklerin İçişleri Bakanlığı Genelgesine göre yerine getirilmesi istendi.

Toplantı, sunumların ve bilgilendirmelerin yapılmasıyla tamamlandı.