Eğitim programına, Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Taner Özdurak, İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, 9 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürleri ile müdürlüklerin teknik personel, mühendis ve mimarları katıldı.
İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, programın açılış konuşmasında, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ile yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Genel Müdür Banu Aslan, programda yaptığı konuşmada dünya genelinde enerji ihtiyacının arttığını belirterek, bu durumun herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini zorunlu kıldığını söyledi. 2025 yılı itibarıyla binalarda tüketilen enerjinin sanayi sektörünü geride bırakacağını ifade eden Aslan, "Bugün toplam enerji tüketiminin üçte biri binalardan kaynaklanmakta. Dolayısıyla binalarda enerji verimliliğini sağlamak, sürdürülebilir bir gelecek adına en kritik adımlardan biridir." dedi.
Aslan, Genel Müdürlük olarak son 6 ayda yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
"Ulusal Yeşil Sertifika Yönetmeliğimizi güncelleyerek, YeS-TR sistemi ile yeşil bina olarak inşa edilecek binalar, klasik binalara göre en az yüzde 30 enerji verimli, yüzde 45 civarında su tasarruflu, yüzde 35 civarında düşük emisyonlu, yüzde 50 oranında daha az atık üreten, daha sağlıklı ve konforlu yapılar olacak. Ayrıca 2026 yılından itibaren 10 bin metrekare ve üzeri kamu binalarında YeS-TR sertifikası alma zorunluluğu getirdik. Bu sayede yılda 600 milyon kWh enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz."
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de konuşmasında, çevresel parametre ve ekolojik kentleşmeyi önceleyerek yapılaşma ilkelerini uygulamanın gerekliliğini vurguladı. Genç mühendis ve mimarlardan çok umutlu olduğunu belirten Şahin, Bakanlık çalışmalarının ehil ellerde titizlikle yürütülmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise tasarrufa büyük pencereden bakılması gerektiğini, bireysel, kurumsal ve toplum olarak bu konuda sorumluluklarımız olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından seminere geçildi. Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinden ilgili idarelerin ruhsat ve yapı kullanma izin birimleri, ilgili meslek odaları, yapı denetim kuruluşları, malzeme üreticileri ve proje müelliflerinin katıldığı seminerin ilk oturumda, "Binalarda Enerji Verimliliği Mevzuatı" ve "TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standartları" konusundaki yenilikler hakkında bilgiler verildi. Seminerin ikinci oturumunda ise yalıtımın diğer uygulama alanları ile yeşil bina sertifikası konuları anlatıldı.
Gaziantep'te düzenlenen ‘Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri’ne önümüzdeki dönemlerde diğer bölgelerde de devam edilecektir.