Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği binası önünde açıklamada bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Suda Tekin Koruk ve Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Başhekim Yardımcısı Recep Demirbağ yaptıkları açıklamada, vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini çünkü Şanlıurfa"da böyle bir salgının olmadığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Suda Tekin Koruk, H1N1 virüsü tespit edilen hasta için gerekli tedbirlerin alındığını ve herhangi bir salgın durumunun olmadığını belirterek, "Bu hastalık 2009 yılında salgın yaptı. Dünya çapında pek çok insanın ölümüne sebep oldu. Urfa"da da böyle vakalarımız oldu. Bizim yaklaşık bir 10 gün öncesinde böyle bir durumdan şüphelendiğimiz hastamız oldu. Tahlil sonuçlarını gönderdiğimiz hastamızda pozitif sonuçlar çıktı. Bunda panik yapacak herhangi bir durum yok. Diğer mevsimlerde görülen gripten daha farklı bir tablo gelmiyor. Bu hastamızda zaten astım hastasıydı. Kilolu bir hasta olduğu için bir takım hastalığı da vardı ve bu hastada ileri derece zatürreye sebep oldu. Yaklaşık 10 gündür bu hastamızı yoğun bakımda tutuyoruz. İzole bir şekilde yapılması gerekenler yapıldı. Cihaza bağlı bir şekilde hayatta tutmaya çalışıyoruz. Durumu kritik. Bunun gibi şüpheli olduğumuz iki üç olgu daha var. Bu büyük bir salgın yapmış değil. Urfa"da ya da Türkiye"de panik olacak bir durum yok. Panik yapmadan normal günlük hayatımızda ellerimizi yıkayarak, enfeksiyonlara karşı kendimizi koruyarak, bulunduğumuz ortamları havalandırarak bu tür hastalıklardan korunabiliriz. Hastanemizde hep beraber bu duruma müdahale ediyor ve bakıyoruz. Diğer hastalarımız ve sağlık personelimiz için gerekli önlemler alındı. Bu tür hastalara bakan personelimize bakanlığımızın göndermiş odluğu aşılardan yaptık. Şu anda ciddi bir risk durumu yok. Ancak risk durumundaki hastaların muhakkak hekime başvurması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
H1N1 virüsünün ya da kuş gribinin öldürme oranının hastaya bağlı olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, "Grip özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan bir virüs nedeniyle oluşan; başta ateş, baş ağrısı, yaygın kas eklem ağrısı, öksürük ile kendisini gösteren bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bunun adı bazen domuz gribi olabiliyor, bazen kuş gribi olabiliyor bazen de mevsimsel grip olarak ortaya çıkabiliyor. Ama ne olursa olsun bu bir virüstür ve solunum yolu ile bulaşır. Bu virüsün öldürücülük oranı domuz gribinde fazla, kuş gribinde az, durumları hastaya göre değişir. Özellikle iyi beslenmeyen ve çok iyi gıdalar almayan çocuklarda, gebelerde, 65 yaş üstü insanlarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde bu hastalıklar açısından risk oranı daha fazladır. Veya daha öncesinden astım, karaciğer yetmezliği ve böbrek hastalığı gibi bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar biraz daha fazla risk altındadır. Ama solunum yolu ile bulaşan hastalıklarda aslında bütün toplum risk altındadır" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa Tabipler Odası Başkanı ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Başhekim Yardımcısı Recep Demirbağ ise, Şanlıurfa"da paniğe sebep olan H1N1 virüsü için şunları söyledi: "Bu hastalıkla ilgili yapılan gerek hastaya yönelik tedavi aşamasında göstermiş oldukları gayretler, gerek personele bulaşmaması konusunda almış oldukları önlemler için kendilerine teşekkür ediyoruz. Mevcut imkanlarımız ölçüsünde daha iyi şartlarda, yoğun bakımı daha iyi olan bir hastanede bu hizmet daha iyi verilebilir. Şu anda alınan önlemler ve hastaya yapılan tedavi konusunda herhangi bir eksikliğimiz yok." (Haber Yusuf Güler)
Şanlıurfa'da H1N1 salgını yok
Bunlar da ilginizi çekebilir