Türkiye'nin farklı illerinde, özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat'ta artan kene vakaları, KKKA hastalığı riskini de beraberinde getiriyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, bölgede Hyalomma marginatum türü kenelerin yaygın olduğunu ve bu kenelerin KKKA virüsünü bulaştırdığını açıkladı. Ayrıca, kenelerin Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları, Anaplazmoz, Q ateşi ve Erlihiyoz gibi 200’den fazla hastalığı da insanlara bulaştırabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Elaldı, Sivas Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde bu yıl Nisan ayından itibaren 8 erişkin hastaya KKKA tanısı konulduğunu ve tedavi gören hastalardan birinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Kenelerden korunma konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Elaldı, "Kenelerin bulunduğu kırsal alanlara gitmemek en iyi çözüm olsa da bu her zaman mümkün olmayabilir. Eğer gidilecekse, açık renkli elbiseler giyilerek kenelerin kolayca fark edilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, doğada bulunulduğunda sık sık elbise yüzeyleri kontrol edilmeli ve kenelerin çıplak deriye ulaşmasını engellemek için pantolon paçaları çorabın içine sokulmalıdır. Günümüzde insanlara kene yapışmasını engelleyecek etkili bir kimyasal madde bulunmamaktadır. Kenelerden korunmanın en etkili yolu, riskli alanlardan dönüldüğünde vücudun ayna karşısında kontrol edilmesidir" dedi.

KKKA’nın belirtilerinin önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Elaldı, "KKKA, kene tutunmasından 1 ila 3 gün sonra halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, ateş, üşüme ve titreme ile kendini gösteriyor. Ayrıca, bazı hastalarda bulantı, kusma, ishal ve yüzde 10-15 oranında burun, ağız içi, mide-bağırsak sistemi veya organ içi kanamalar görülebilir. Erken teşhis ve tedavi, hayat kurtarır. Doğru ve hızlı tanı, hastanın hayatını kurtarmanın yanı sıra hastalığın başkalarına bulaşmasını da engeller" ifadelerini kullandı.

Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KKKA tanısı için uzman kadrosu ve ileri tanı yöntemleriyle önemli bir merkez olarak fark yaratmaktadır. Türkiye’de KKKA tanısı, Sağlık Bakanlığı KKKA Bilimsel Komitesi’nin olgu tanımı ve virolojik-serolojik testlerle konulmaktadır.

Kaynak: İHA