Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Demir, Şehit Şükrü Can Kayadibi Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı ve etkinlikler kapsamında yaptığı konuşmada, projelere ve emeği geçenlere teşekkür etti. Müdür Demir konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Çok değerli meslektaşlarım, sevgili öğrenciler; öncelikle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün, Şehit Şükrü Can Kayadibi Anadolu Lisesi’nin düzenlemiş olduğu TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı ve çeşitli etkinlikler için buradayız. Gerçekten çok yetenekli projeler ve güzel çalışmalar mevcut. Bu çalışmaların kolay hazırlanmadığını biliyoruz. İyi bir ekip çalışması, düzenli ve yoğun bir mesai gerektiriyor. Öğretmenlerimiz de bu sürece en güzel şekilde ortak olmuş. Projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm öğretmen arkadaşlarımı, okul idaresini ve çok kıymetli öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Hepinizi tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Okul Müdürü Kemal Untuç ise konuşmasında, “Şükrü Can Kayadibi Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirdiğimiz bilim fuarına katılım sağlayan İlçe Milli Eğitim Müdürümüz başta olmak üzere tüm öğrencilerimize, velilerimize ve katılım sağlayan herkese gönülden teşekkür ediyorum. TÜBİTAK tarafından desteklenen 20 projemizle öğrencilerimize ve konuklarımıza keyifli anlar yaşatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim,” ifadelerini kullandı.

Kültürel Mirası Koruyan Projeler

Öğrenciler tarafından sergilenen projeler büyük ilgi gördü. Esra Kırgın, “Projemizin adı ‘Şanlıurfa Hikayeleri ve Atasözleri’. Şanlıurfalı büyüklerimize sorduk, onların anlattığı hikayeler ve atasözlerini bir araya getirerek bir kitap oluşturduk. Amacımız Şanlıurfa’daki kültürel mirası korumak. Bu süreçte bize destek olan idaremize ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz,” dedi.

Melek Mangal ise “Projemizin konusu ‘Yazar ve Şairlerimizi Tanıyoruz’. Yazar ve şairlerimize ait bir künye modeli tasarladık ve bunu poster şeklinde kapılara uyguladık. Kapı giydirme sanatıyla esinlendik çünkü insan duyduğunu çabuk unutur ama gördüğünü daha uzun hatırlar. Bu nedenle sık kullandığımız alanlarda yer alsın istedik,” şeklinde konuştu.

Musa İssık da edebiyat öğretmeniyle birlikte yaptıkları projede amaçlarının Türk edebiyatındaki yazar ve şairleri daha bilinir hale getirmek olduğunu belirtti: “Hazırladığımız künye modeliyle edebi kişilikleri tanıtmayı amaçlıyoruz.”

Bilimi ve Teknolojiyi Oyunla Buluşturan Proje

Serhat Aslan yaptığı açıklamada, öğrencilerle birlikte gerçekleştirdikleri projeye büyük inandıklarını belirterek, “TÜBİTAK etkinliğimizde öğrencilerimizi bilim ve teknolojiyle buluşturduk. Öğrenciler oyundan kopamıyor ama derse gelmekte zorlanıyor. Biz de ‘Neden oyunun içine gitmeyelim?’ dedik ve matematiği oyunlarla öğreten bir uygulama geliştirdik. Özellikle öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler üzerinde denedik ve çok olumlu sonuçlar aldık. Oyunumuz açık kaynak kodlu, blok tabanlı ve yazılımını öğrencilerimiz yaptı. Bölgemizde yazılım ve yapay zekaya ilgi düşük ama öğrencilerimiz bu konuda çok yetenekli çıktılar. Sadece yol gösterdik, gerisini onlar yaptı. Hepsine teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Çevreci Biyoplastik Projesi

Zeynep Kotan, kimya projesi hakkında bilgi vererek, “Biyoplastik üretmeye çalıştık ancak laboratuvar eksikliğinden dolayı zorlu şartlar altında çalıştık. Tam donanımlı laboratuvarlarda yapılması gereken deneyleri sınırlı imkanlarla gerçekleştirdik. Meyve ve sebze kabuklarından çeşitli kimyasallar kullanarak plastik ürettik. Normal plastikler 450-500 yılda çözünürken bizim plastiklerimiz 11-12 ayda doğada çözünüyor. Amacımız çevre kirliliğini azaltmak ve çevre dostu ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak. Seri üretime geçilebilir,” dedi.

Kaynak: ŞANLIURFA GAZETESİ