Üçüncü Şanlıurfa buluşmalarını yapan dernek DSİ konferans  salonundaki buluşmalara yoğun ilgi vardı. Saygı duruşu ve İstiklal marşından sonra açlış konuşmasını yapan ŞUGİAD Şanlıurfa Genç İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Öksüzoğlu, buluşmaları ilgili memnuniyetini dile getirdikten sonra Güneydoğu bölgesinin cazibe merkezi haline getirildiğini belirterek bölgede yatırımları artırmak için herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini vurguladı.

Şanlıurfa"nın cazibe merkezi haline gelmesi için dernek olarak ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Başkan Öksözoğlu, bölgeye has verilen imtiyazlarında önemine dikkat çekerek, değerlendirilmesini istedi. Öksözoğlu,“Bu gün sanayi ve üretim alanında bir çok yatırım tesisi bulunan derneğimiz ilimizi cazibe merkezi haline getirmek için uğraş vermekte.Sayın başbakanımız ve hükümetimizin üzerinde durduğu Gap eylem planının devreye girmesiyle bölgemiz adeta şantiye haline dönmüş.Bu plan çerçevesinde kalkınma ajansların yaptığı çalışmalar,KOSGEB desteklerinin bölgemizi özel imtiyazlar tanınarak verilmesi ekonomik açıdan son derece önemli.Bu nedenle 3-5 yılla kadar bölgemiz sanayi ve yatırım alanında imrenilecek konuma gelecektir” dedi.

Harran üniversitesi iktisadi idari bilimler fakültesi dekanı Prof. Dr. Bahri Karlı ise Şanlıurfa"nın tarım alanlarındaki verimliliğe dikkat çeki. Şanlıurfa"nın tarım arazilerinin birinci sınıf arazi olduğunu vurgulayan Karlı, her geçen gün esnafında daha bilinçlendiğini anlattı. Çiftçilerin kar-fayda analizini yaparak üretimlerini arttırdığını ifade eden Karlı, “Son10 yılın verilerine bakıldığında sulanabilir arazide mısır, pamuk, buğday üretiminde ciddi artış gözlenmiştir. Daha önce gelişi güzel, bilinçsiz olarak yapılan tarımsal üretimler yerini devletin verdiği teşvik"e göre üretime bırakmıştır. Artık çiftçilerimiz kar, fayda analiziyle üretim yapmaktadır.”dedi.

Konuşmacı olarak konferansa katılan diğer konuşmacılar ise şu şekilde görüş bildirdiler:

 Dr. Rüştü Bozkurt: “Türkiye bin yıllık fırsatlar eşiğine gelmiştir. Şu an Türkiye nin içinde bulunduğu fırsatlar ne Selçuklular nede Osmanlılar zamanında eline geçmemiştir. Çünkü dünya sürekli krizleler boğuşmakta, ülkemiz krizleri aşma noktasında daha avantajlı durumda, Ülkemiz kültürüyle, coğrafi yapısıyla yatırımlara uygun. Gelecekte mobilya, makine, seramik, sağlık gereçleri, lojistik, konut ve inşaat sektöründe yatırım yapanlar ayakta kalabilecek. 5 yıl sonra Şanlıurfa'daki zenginlik ve mal varlığı olan insanların en az yüzde otuzu değişecek. Teknolojiye ayak uyduran kurumlar ayakta kalabilecektir.” dedi.

 Merkez bankası eski başkanı Gazi Erçel: “Ülke ekonomisini en fazla etkileyen unsurlar arasında seçim süreci etkilemekte. Seçim süreçlerinde yaşanan belirsizlikler gerek yerli yatırımcıyı gerekse yabancı yatırımcıyı tedirgin etmektedir.

 Dünya son yıllarda ekonomik krizler geçirmekte en son ekonomik krizde diğer krizlere oranla hafif atlattık denebilir. Çünkü bu kez bankalar batmadı.2010 yılı için olumlu göstergeler var. Ticari büyüme, turizm ev ihracattaki artışlar bunun en güzel örnekleridir. Ancak son politik gelişmeler iş alemini etkilemektedir” şeklinde konuştu.

 Dünya gazetesi yazı Osman Saffet Arolat: “ Yıllar önce Şanlıurfa"ya geldiğimde kocaman Harran ovası susuzluktan kavruluyor, çiftçi perişan durumda idi. Yıllar sonra su ile tanışan bölge halkı maalesef sulama hakkında tarım alanlarında aşırı tuzlanma meydana geldi. Şu an Gap projesi model bir üretim tekniğine kavuşma fırsatı yakalamış durumda. Bu nedenle dışarıdan gelecek yatırımcılar örnek alınmalı. Sulama sistemi tekniği değiştirmeli. Damlama sulama tekniğine geçmelidir dedi. Gap 20.yüzyılın en önemli projesidir. Artı sebze ve meyvecilik alanında da üretimler yapılmalıdır dedi.

 Konferansa Harran üniversitesi İBİBF dekanı Prof. Dr. Bahri Karlı,Dünya gazetesi başyazı Osman Saffet Arolat,merkez bankası eski başkanı ve dünya gazetesi yazarı Gazi Erçel, Dünya gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt panelist olarak katıldı.Konferansa bir çok iş adamı,sanayici katıldı.(UrfaHA)

Editör: Yusuf Güler