AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) Başkan Yardımcısı Türk Gurubu Başkanı olan Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, her Şanlıurfa"ya gelişinde gerçekleştirdiği köy, esnaf ve ev gezilerinde sohbet edip sorunlarını dinlediği vatandaşların sorunlarının çözümünü takip etmek ve ilgililere iletip çözüm bulmak maksadıyla ilgili Devlet dairelerini de ziyaret ederek vatandaşların sorunlarını iletip çözüme kavuşturulması için gayret sarfediyor.

     Özellikle kırsal kesimde içme ve sulama su sorunu yaşandığına dikkat çeken Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, TTRM Bölge Müdürü Mehmet Arıkan"ı makamında ziyaret ederek köylülerin TTRM Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanına giren sorunlarını iletip, giderilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu.

     Köylerde hiçbir sorun kalmaması için gayret sarfettiklerini belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, “Sulama Birliği seçimleri nedeniyle akraba 2 aile arasında çıkan ölümlü kavga gerçekten bizleri çok üzmüştür. Köylü kardeşlerimizin tarlalarını sulayabilmesi ve Devletin çalışmalarında söz sahibi olmaları amacıyla Sulama Birlikleri oluşturuldu. Ancak kendi aralarında küçük anlaşmazlıklar büyük üzüntülere sebep oluyor. Bağlı olan köylere eşit şekilde sulama suyu bırakılmalı. Yine de Devlet olarak her kurum üzerine düşeni yapmalı, köylülerimize destek olmalı, eğitici faaliyetlerde bulunarak tarımdaki modern uygulamalar konusunda da bilgilendirmelidir” diyerek TTRM Bölge Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgi aldı.

     Özellikle Sulama Birliklerinin çalışmalarında meydana gelen aksaklıklardan yakınan Toprak Tarım Reform Bölge Müdürü Mehmet Arıkan, sorumluluk alanlarının Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Siirt, Şırnak ve Tunceli illerini kapsadığını belirterek, “GAP projesi alanındaki illerden sadece Şanlıurfa"nın tamamı Tarım Reformu Uygulama Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Bu proje ile GAP projesi genelinde sulanacak olan 1.7 Milyon hektarlık alanın yaklaşık üçte biri yani 518 Bin hektarı Şanlıurfa ili sınırları dâhilindedir. Bu açıdan bakıldığında, Şanlıurfa ilindeki Tarım Reformu çalışmalarının önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. 3083 Sayılı "Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunun"da belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere Uygulama Alanı ilan edilen yerlerde yeterli toprağı bulunmayan ve topraksız çiftçilerin zirai aile işletmeleri kurabilmeleri için Devletin Mülkiyetinde bulunan topraklarla topraklandırılmaları sağlanmıştır. Bölge Müdürlüğümüzce Şanlıurfa İlinde 3083 sayılı Yasaya göre 1986 yılından bu yana 92 köyde 4 Bin 281 çiftçiye 268 Bin 208 dekar arazi dağıtımı yapılmıştır. Şanlıurfa İli genelinde toplam 7 ilçe, 49 köy, 377 parselde, 388 kişi adına 33 Bin 917,5 dekar Hazine arazisinin kira sözleşmesi tanzim edilerek 311 Bin 516,55 TL kira bedeli elde edilmiştir. Hazine arazilerinin 4070 Sayılı Kanuna uygun olarak satışına yoğun müracaatlar nedeniyle 2005-2006 yılı kiralama döneminde geçen dönemlere göre gerek kiralanan arazi miktarı gerekse tahsil edilecek kira bedelinde düşme olmuştur” dedi.

     Bölge Müdürü Arıkan, özellikle Şanlıurfa başta olmak üzere bazı illerde Sulama Birliklerinin tam anlamıyla çalışamadığını, sorumluluklarını hakkıyla yerine getiremediklerini ve geçtiğimiz günlerde basına da yansıdığı gibi kendi aralarında kavgalar çıktığını ve kendilerini üvdüğünü, ancak kendilerinin gerekli araştırma yapıp çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

     Arıkan, hedeflerinin Suruç Ovası Arazi Toplulaştırma Proje Alanında hazırlıklara devam etmek, Harran Ovası II.Kısım Arazi Toplulaştırma Alanında 2 Bin 500 Hektar arazinin de ihalesinin yapılarak çalışmalara başlayabilmek olduğunu belirtti.(Haber Yusuf Güler)

 

Editör: Yusuf Güler