2011 yılında iç savaş nedeni ile Türkiye sığınan Suriyeli sayısında mülteciler derneği verilerine göre , Türkiye"de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 22 Eylül 2022 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 679 kişi azalarak toplam 3 milyon 652 bin 134 kişi oldu. 2022"nin başından bu yana kayıtlı Suriyeli sayısı 85 bin 135 kişi azaldı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri tarafından 19 Ağustos 2022 tarihinde yapılan açıklamada 211 bin 908 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği açıklanmıştır. Bu kişilerin 120 bin 133"ü reşit (64 bin 271"i erkek, 55 bin 862"si kadın), 91 bin 755"i ise çocuktur. Türk Vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısı en son 31 Mart 2022 tarihinde 200 bin 950, 31 Aralık 2021 tarihinde 193 bin 293, 30 Aralık 2019 tarihinde ise 110 bin olarak paylaşılmıştı.

SURİYELİLER KONUSUNDA MAĞDURUZ

Özbek, Örneğin, Suriyeliler konusunda mağduruz az önce yolda yürürken bir Suriyeli ile bir Türk kavga ediyorlardı ayırdılar ama genel anlamda sorun yaşıyoruz huzurumuz kaçıyor huzur kaçınca da Agresif oluyoruz.

Ali ÖZBEK Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ;  Örneğin, Suriyeliler konusunda mağduruz az önce yolda yürürken bir Suriyeli ile bir Türk kavga ediyorlardı ayırdılar ama genel anlamda sorun yaşıyoruz huzurumuz kaçıyor huzur kaçınca da Agresif oluyoruz. O yüzden devletin buna bir çözüm bulması lazım ama bulacağını hiç sanmıyorum, çözüm olarak da her iki tarafın da iyisi kötüsü var devletin boş bırakmaması lazım bırakırlarsa ellerini kollarını sallayarak gezerler ve çok fazla rahatlar aşırı derece de özgüven var bizde o özgüven yok. Biz kira ödeyemeyecek durumdayız ama onlar en iyi yerde kiralıyorlar, bir yerde ciddi bir sorun var bunlar çok cesaretli gece uyumayıp geziyorlar. Sorun genel olarak bu konuda herkes sorun yaşıyor, kavga çıkıyor polis olaydan sonra müdahale ediyor olaydan sonra müdahale etmek pek bir anlam ifade etmez, kavga edeni sınır dışı etmiyorlar burada kalıyor gitmelerini istiyoruz çünkü kiralar almış başını gidiyor 3000 liraya ev yok. Allah iyi etsin gerçekten durum iyi değil devlet büyüklerimiz daha iyi bilir bir çözüm bulmaları gerekiyor.dedi.


 SURİYE YÖNETİMİ İLE GÖRÜŞÜLÜP ORTADAKİ KIRGINLIĞA TÜRKİYE"NİN BİR ÇÖZÜM BULMASI GEREKİYOR.

Bozkurt, Yerleşim yeri olarak birkaç aile buraya yerleşti diyebilirim, % 70"i gittikten sonra kimlik alamayan insanlar kendi ülkelerine gidecekler ve gitmeleri için de başka ülkelerin yardımıyla oraya yeni evler, inşaatlar ve iş yerleri yapılması lazım, ancak bu şekilde gönül rahatlığıyla dönebilirler. 

Gökhan BOZKURT Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ;  Suriyeliler gönüllü olarak şu şekilde ülkelerine geri dönebilirler Suriye bölgesinde başta terör örgütlerinin ve Amerika"nın bunlara para ve silah desteğini kesip oradan bunların çıkarılması lazım temiz bir bölge oluşturulması lazım ayrıca Suriye yönetimi ile görüşülüp ortadaki kırgınlığa Türkiye"nin bir çözüm bulması gerekiyor. Maalesef bazı isim Türkiye"nin dostluğunu ezelden görmedi babası da öyleydi çünkü Türkiye Osmanlı İmparatorluğunda bulunduğu için çoğul isim kullanmak istemiyorum Osmanlıyı sevmezler. Suriyelilerinde geri dönüşü olması için Amerika"nın o topraklardan çıkması lazım ve gidecek olan Suriyeliler Türk vatandaşlığı almamış olan Suriyelilerdir, çünkü yeni doğan çocuklarından dolayı ve Türk vatandaşlığı almış olanlardan dolayı çoğu gitmez diye düşünüyorum. Yerleşim yeri olarak birkaç aile buraya yerleşti diyebilirim, % 70"i gittikten sonra kimlik alamayan insanlar kendi ülkelerine gidecekler ve gitmeleri için de başka ülkelerin yardımıyla oraya yeni evler, inşaatlar ve iş yerleri yapılması lazım, ancak bu şekilde gönül rahatlığıyla dönebilirler. Dedi.


SURİYELİLERİN GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE DÖNEBİLMELERİ İÇİN ORADA GÜVENLİ BİR ORTAM SAĞLANMASI ŞARTTIR,

Kılıç, Halka sağlıklı güvenilir ortam sağlaması lazım ki Suriyeliler dönebilsinler bu sağlanmadıkça Amerika da Rusya da oradan çekilseler Suriyeliler geri dönmezler

Mikail KILIÇ Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ;  Suriyelilerin güvenli bir şekilde dönebilmeleri için orada güvenli bir ortam sağlanması şarttır, baktığımız zaman orada güven söz konusu değil İran orada Rusya orada Amerika orada tabi bizde oradayız ama diğer saydığım ülkeler sadece petrol için oradalar ve halkı yağmalayıp öldürüyorlar. İslam birliğinin bir araya gelmeleri Suriye"ye el atmaları lazım ve İslam birliğinin orada baş göstermesi halka sağlıklı güvenilir ortam sağlaması lazım ki Suriyeliler dönebilsinler bu sağlanmadıkça Amerika da Rusya da oradan çekilseler Suriyeliler geri dönmezler. Arada kalıyorlar Avrupa"ya gidemiyorlar çünkü sınırda kurşuna diziyorlar kendi ülkelerine dönemiyorlar iç savaş var yani Amerika olmasa bile iç savaş var.dedi.


SURİYELİLER GERİ DÖNMEZLER

Ekinci¸ Ülkelerine geri dönmezler burada ki rahatlığı bulmalarından dolayı gitmezler diye düşünüyorum ayrıca burada kurulu bir düzenleri var ev tutmuşlar dükkân açmışlar ve buradaki imkânlar onların ülkelerinde yok devletimiz de yardım sağlıyor.

Mustafa EKİNCİ Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ;  Ülkelerine geri dönmezler burada ki rahatlığı bulmalarından dolayı gitmezler diye düşünüyorum ayrıca burada kurulu bir düzenleri var ev tutmuşlar dükkân açmışlar ve buradaki imkânlar onların ülkelerinde yok devletimiz de yardım sağlıyor onlara o yüzden gideceklerini düşünmüyorum. Ben olsam kendi ülkeme dönerim orada savaş bitmişse gitsinler burada misafir olarak yaşayacaklarına orada ev sahibi olarak rahat yaşasınlar örneğin bir insan bir yerde 3 – 5 gün kalınca kendi memleketine dönmek ister bu böyledir ama her insan aynı düşünmüyor.dedi.
 
SURİYELİLERİN DÖNECEKLERİNİ SANMIYORUM.

Yazar; Burada daha rahatlarsa gideceklerini sanmıyorum orada toprakları olan varlıklı insanlar dönmek istiyorlardır.

Mustafa YAZAR Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ;  Burada daha rahatlarsa gideceklerini sanmıyorum orada toprakları olan varlıklı insanlar dönmek istiyorlardır ama tamamı döner mi onu bilmiyorum ülke politikasına bağlı biraz, bu politika da çok kapsamlı bir konu bireysele indirgeyemiyorum ama sonuçta bir savaş var tamamen de kendimize yetmiyoruz ortada çelişkiler var direk bir şey diyemiyorum.dedi.


SURİYELİLER NEDEN GİTSİN GÖNÜLLÜ OLARAK GELDİLER

Tırpancı; Neden gitsinler ki Suriye de Türkiye ye göre daha fonksiyonlu bir yaşam alanı mı var ki gitsinler adamlar zaten gönülsüz olarak oradan kaçıp gönüllü olarak buraya gelmişler orada ki ve buradaki yaşam koşullarını karşılaştırın.

Nihat TIRPANCI Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ;  Neden gitsinler ki Suriye de Türkiye ye göre daha fonksiyonlu bir yaşam alanı mı var ki gitsinler adamlar zaten gönülsüz olarak oradan kaçıp gönüllü olarak buraya gelmişler orada ki ve buradaki yaşam koşullarını karşılaştırın. Buradaki rahat, uygun ve devletin yardımının olduğu bir yaşam koşulunu bırakıp Suriye de ne olduğu belirsiz her bölgede ve alanda bulunan örgütün olduğu bir yere giderler mi? İmkânı yok gitmezler. Adamlar burada menfaatlerine göre yaşıyorlar, soruyorum sizlere siz rahat ettiğiniz bir yerden kalkıp rahat etmeyeceğiniz bir yere gitmek ister misiniz? Durum bu kadar basit ve özverilidir. Onlar düzen kurmuşlar burada ev ise ev araba ise araba almışlar ve ben 40 yıllık esnafım benim altımda bir bisiklet bile yok. Adam araba almış ben gitmişim yardıma muhtaç durumdayım ne sigortamı ne BAĞ-KUR" u yatıramıyorum ama o adamın her şeyi bedava, market yardımı alıyorlar ve çocuk parası alıyorlar. Ben gidiyorum yardım almak için bana diyorlar ki 40 deveyi 40 hendekten atlat sana yardım edelim ama adamlar gidiyorlar ne oldukları belirsiz PTT" ye kimliklerini uzatıyorlar avuçlarına para dökülüyor. Ve böyle bir yerden gitmelerinin imkânı yok neden diyeceksiniz çünkü bunlar zaten rahatlıkları için geldiler ülkemize bu kadar da rahat bir yeri bırakıp gitmezler kimse kusura bakmasın.dedi.