Orta yolu hep birlikte şekillendirmeliyiz" dedi.

Yılmaz, Yapay Zeka Politikaları Derneği tarafından düzenlenen 9. AI Tomorrow Summit'te konuştu. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yüksek teknolojiye odaklanıldığını vurgulayan Yılmaz, yapay zekâ teknolojisinin yalnızca teknik değil, etik ve insan odaklı bir vizyonla ele alınması gerektiğini söyledi.

"Vakit kaybetmeden hareket etmeliyiz"

Yapay zekânın her geçen gün geliştiğine dikkat çeken Yılmaz, “Bu baş döndürücü ivme, bizlere yalnızca teknolojiyle değil; vizyonla, etikle ve insan odaklı bir yaklaşımla yol almamız gerektiğini hatırlatıyor. Bunun için çok fazla vaktimiz olmadığını da görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Japonya’da bir yapay zekâ sisteminin tıp sınavını geçtiğini, ABD’de bir başka sistemin baro sınavından 90 puan aldığını, Çin’de ise bir yapay zekânın radyologlardan daha isabetli sonuçlar verdiğini belirtti.

"Toplumsal eşitsizlikler artmasın"

Yapay zekânın toplumsal eşitsizlikleri artırmak yerine sosyal adalet ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda şekillenmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, teknolojinin erişilebilir olmasının önemine dikkat çekti.

"Düzenlemeler denge içinde yapılmalı"

Meclis'in bu konudaki çalışmalarını önemsediklerini belirten Yılmaz, “Bu düzenlemeleri abartırsanız yeniliği engellersiniz; serbest bırakırsanız risklerle karşılaşırsınız. Çerçeve düzenlemelerle, test ederek ilerlemeliyiz” dedi.

“Tüm bakanlıklar sürecin içinde”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde yapay zekâ sürecinin koordineli yürütüldüğünü ifade eden Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncü bir rol üstlendiğini söyledi. Yatırım teşviklerinin dijital ekonomiye yön verdiğini ve insan kaynağının yeni mesleklere hazırlanması için çalışmalar yapıldığını aktardı.

"Yapay zekâ kamu yönetiminde de etkin rol oynayacak"

Kamu hizmetlerinde yapay zekâ tabanlı çözümlere önem verdiklerini belirten Yılmaz, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulu ile eşgüdüm sağlandığını ve stratejik yönlendirme süreçlerinin kurumsallaştırıldığını söyledi.

Bilge Uz geliyor

İletişim Başkanlığı’nın, vatandaşların ilgi alanlarına göre gündem önerisi sunacak bir yapay zekâ modeli geliştirdiğini duyuran Yılmaz, bu sistemin “Bilge Uz” adlı dijital personel tarafından yürütüleceğini belirtti.

Savunmadan sağlığa, şehircilikten afete yapay zekâ entegrasyonu

Yılmaz, savunma sanayiinde bilişsel elektronik harp projelerinden, sağlıkta yapay zekâ destekli mamografi değerlendirme sistemlerine, şehircilikte akıllı şehir projelerine kadar birçok alanda yapay zekânın kullanıldığını ifade etti.

"Doğal zekâyı unutmamalıyız"

Konuşmasının sonunda “Yapay zekâ olabilir ama doğal zekâyı unutmamamız gerekiyor” diyen Yılmaz, tüm paydaşlara “akıl, emek ve vicdanla” geleceği birlikte şekillendirme çağrısında bulundu.

Etkinlik, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri ve 15 ülkeden konukların katılımıyla Ankara'da gerçekleşti ve 15 ülkede canlı yayınlandı.

Kaynak: İHA