Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa ve Mardin'de çiftçilerle bir araya gelerek bölgedeki kuraklığın tarımsal üretime verdiği zararı yerinde inceledi. Haliliye ilçesine bağlı Kapaklı Mahallesi'nde kuraklıktan etkilenen tarlaları gezen Bayraktar, çiftçilerin sorunlarını dinleyerek gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, geçtiğimiz ay yaşanan zirai donun birçok şehirde etkili olduğunu hatırlatarak, don, dolu, hortum, kuraklık ve aşırı yağış gibi doğal afetlerin tarımsal üretime büyük zarar verdiğini vurguladı. İnceleme yaptığı bölgedeki kuraklığın bitkisel üretimde ciddi verim kayıplarına yol açacağını belirten Bayraktar, "Ekim başından Nisan sonuna kadar olan yağış rejimine baktığımızda bu bölge yeterli yağışı almadı. Mayıs ayının da ortalarına geldik ve yine bu bölge yeterli yağışı almadı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, buğday üretiminin tek başına yüzde 20'sini, arpa üretiminin yüzde 15'ini, mercimek üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Ancak bu kuraklık, buğday, arpa ve mercimek üretiminde maalesef arzu ettiğimiz üretim rakamlarının altına düşmemize neden olacak. Bundan büyük bir üzüntü duyuyoruz" diye konuştu.
Zirai dondan zarar gören çiftçiler için devletten talep ettikleri yardımları, kuraklıktan etkilenen çiftçiler için de yinelediklerini kaydeden Bayraktar, yetkililere seslendi.
"Bölgede 7,5 Aydır Ciddi Manada Kuraklık Yaşıyoruz"
Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa'daki incelemelerinin ardından Mardin'in Artuklu ilçesine bağlı Boztepe Mahallesi'nde de kuraklıktan etkilenen tarlaları ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi. Farklı tarihlerde yaşanan çeşitli doğal afetlerin tarım sektörüne zarar verdiğini ifade eden Bayraktar, afetlerin hem sayısının hem de etkisinin arttığını ve yaşanan sorunları ilgili mercilere ilettiklerini aktardı.
Bayraktar, "Bölgede 7,5 aydır ciddi manada kuraklık yaşıyoruz ve ciddi mevsimsel kaymalar var. Bu da bitkisel üretimde hem üretimi hem verimliliği hem de kaliteyi kaybetmemize neden oluyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, buğday, arpa ve mercimek üretiminde çok önemli bir bölgemiz. Özellikle kurak alanda mercimek, buğday ve arpada yüzde 100'lere varan zarar görünüyor. Son yıllarda görmediğimiz büyük afetleri yaşıyoruz. Bu afetlerin bundan sonra da devam edeceği görünüyor. Özellikle tarım sektörünün büyük bir göç verdiğini görüyoruz. Bunu dikkate alarak çiftçimize sahip çıkmamız gerekiyor. Çiftçimizin arkasında durmamız lazım" şeklinde konuştu.
Kuraklıktan mağdur olan çiftçiler için devletten destek taleplerini yineleyen Bayraktar, tarım sektörünün yaşadığı zorlu sürece dikkat çekti.