Vaka sayısı 600 ile ifade edilirken hastalığın en çok hayvan barınaklarında görüldüğü belirtildi. Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Osman Koyuncu “Organize besi şeklinde hayvancılığına geçersek ve şehirde hayvancılığı terk edersek yıllar içerisinde artık şark çıbanı ile ilgili konuşmayacağız” dedi.
İl Merkezinde daha çok Eyyübiye, Devteşti, Direkli ve Akabe gibi bölgelerde rastlanan Şark Çıbanı vakaları sayısında düşüş yaşandığı bildirildi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık bin 600 olan vakası sayısının yüzde 60 geriletilerek 600 civarına düşürüldüğü ifade edildi. Bu düşüşün nedeni ise hastalıkla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara bağlandı. İl merkezinde görülen vaka sayılarındaki düşüşe dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Dr. Osman Koyuncu, hastalığın en büyük vektörünün tatarcık olduğunu belirterek “Tatarcıkların en çok görüldüğü yer ise hayvan barınakları. Daha önceki yıllarda birkaç kez toplu çalışmalar oldu. Epey de sonuçlar alındı. 2013"ün sonlarına doğru bin 600 olan vaka sayısı bugün 2014"ün sonlarına gelindiğinde Suriyeli misafirlerle beraber 600 ile ifade edilebilecek düzeyde. Bu çok ciddi bir düşüş olduğunu gösteriyor, aynı zamanda bizi umutlandırıyor” dedi. 
Sayılardaki düşüşü tedavi merkezlerine bağlayan Koyuncu “Daha önce Tanı Tedavi Merkezi bir taneydi. Biz bunu şehir merkezinde üçe çıkardık. İlçelerimizi de güçlendirdik ve hasta taramasına çıktık. Bu hastalığın daha çok bulunduğu bölgelerde 220 bin tarama yaptık. Bunların içerisinde şüpheli vakaları Tanı Tedavi Merkezimize yönlendirdik” diye konuştu. 
Koyuncu, mikrobun şehirden uzaklaştırılması gerektiğini belirterek “Bunun en büyük barınağı hayvan besiciliğinin yapıldığı yerler. Organize besi şeklinde hayvancılığına geçersek, şehirde hayvancılığı terk edersek yıllar içerisinde artık şark çıbanı ile ilgili konuşmayacağız. Önümüzdeki yıl için hedefimiz yüzün altında bir şark çıbanı vakasından bahsetmek. Sonraki yıllarda çok daha az vakadan söz etmeyi hedefliyoruz.  Öte yandan ilçelerde de hastalıkla mücadele kapsamında çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

Editör: Yusuf Güler