Akvaryum çiçekçilik ve petshopun sahibi Mehmet Şeker Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada; 19 yıldır çiçekçilik işindeyim. Petshop dediğimiz zaman kuş çeşitler, muhabbet kuşu, kanarya, papağanlar kendi arasında ayrılıyorlar, kedi ve köpekler kendi aralarında ayrılıyorlar, petshop olarak vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz .         Muhabbet kuşlarını Urfa'da üreten kardeşlerimiz var, kendi imkanları dahilinde evlerinde üretiyorlar sonrasında 5 - 10 tane ne kadar varsa bize getiriyorlar. Bunun dışında Gaziantep'ten getiriyoruz, onlar da tabi yurt dışından getiriyorlar. Adana'dan getirdiğimiz oluyor, Adana'da daha çok hatta Urfa'ya nazaran Adana'da daha çok. Örneğin kanaryanın üretim yeri İzmir'dir, İzmir'de çok değerli, çok kaliteli kanaryalar vardır bu yüzden İzmir'in kuşu meşhurdur kanarya olarak. Muhabbet kuşu' da genelde üretimdir dışarıdan geldiği de oluyor. Şanlıurfa'mız da ev kuşları vardır, Karaköprü' de çok var, eskiden damlar da uçururlardı şimdi Karaköprü'de müstakil ev kalmadığı için kuşçulukta yerini kafes kuşlarına bıraktı artık kimse beslemiyor, neden beslemiyor? Çünkü dam kültürü kalmadı biz de çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamak için kafes kuşlarına yöneldik. Çeşit olarak, muhabbet kuşu, kanarya ve papağan çeşitleri vardır, bunlar da kendi aralarında gruplara ayrılır. örneğin yerli muhabbet kuşu vardır bunlar evler de üretilir, vatandaşlarımız evlerinde kafes içerisinde 5 - 10 çift artık hükmüne göre evde beslerler. bir de... Vardır kırmızı göz dediğimiz, o diğerlerine nazaran biraz daha değerlidir. Çekostavakya kuşları vardır, yurt dışından gelir  Çek dediğimiz kuşlar. Jumbo vardır bir de Show Jumbo vardır, Show Jumbo muhabbet kuşlarının en üstüdür, iri yapıya sahiptirler, çok değerlidirler. kıvırcık dediğimiz kuşlar vardır bunlar muhabbet çeşitleri, kanarya çeşitleri ise, Almozaik., Gloster vardır, tepeli gloster ve kel gloster vardır, Manolya vardır. Papağanlar da, Sultan papağanı vardır  konuşmaya müsaittir, yavru alınınca o kuştan çok güzel bir şekilde konuşturulabilir 15, 20, 30 kelime konuşurlar. Jumbo vardır, onlar biraz büyüktür onları da yine el besleme ve yabani olarak ikiye ayırabiliriz. yavruyu alınca o yavruyu eğiten kişinin bu konuda bilgisinin yeterli olması lazım, yavru nasıl eğitilir? Nasıl konuşturulur? Bunlar iyi bir şekilde bilmesi lazım ki hayvan da iyi şeyler görebilsin. Eğer eğitimci iyi değilse hayvan konuşamaz.

Şanılurfalılar kanaryanın ötüşünü severler

Şeker, Şanlıurfa halkında genelde kanarya sevgisi ve sevdası vardır, kanaryanın ötümünü severler. Şanlıurfa dışından, başka illerden gelen vatandaşlarımız çocuklarına hayvan sevgisini öğretmek için bir çift muhabbet kuşu alıyorlar evcilleştirmek için. Bu durum ileri ki zamanlarda yavaş yavaş ticarete döner, 1 - 2 tane yavru alıp bize getirirler tabi bunlar güzel duygulardır. Kuşun yaşadığı alan bizimki gibi olmalı, kışın sıcak ortamda yazın ise serin ortamda olması gerekir, örneğin kış mevsiminde kuşu soğuk yere bıraktığın zaman kuş orada ölür soğuğa gelmez. Yaz mevsiminde sıcakta balkonda bıraktığın zaman sıcaktan çatlar. Her zaman olduğu gibi en önemli konu kuşun yemine ve suyuna dikkat etmek gerekir, suyu olmadığı zaman hayvan susuzluktan çatlar günahı da bakıcısının üstüne kalır. Sonrasında kuşun yemine çok dikkat edilmeli eğer evde bebek varsa kuşların tüyünde bit olur bu konuya dikkat edilmesi lazım ki ev halkına özellikle bebeklere hastalık vs. gemesin. Zaten biz kuşları verirken, kuşların kafes tülleri var biz o tüllerden veriyoruz ve dışarıya hayvanın pisliği, tüyü dökülmüyor bunlara çok dikkat edilmesi lazım. Zaten vatandaşlarımıza da bunları satarken neler yapmaları gerektikleri konusunda bilgilendiriyoruz, hayvan acıktığı zaman neler yapmak gerekir? Susuz kaldığında suyuna nasıl dikkat etmek gerekir? Hayvan hastalanınca ilaçları vardır  bunlara çok dikkat etmek gerekir.  Vatandaşlarımız en çok konuşan kuşları severler, o da fazla bulunan bir şey değil. Bizde üretimi yok, üretim olsa yavruları alırken meraklı bir kişi olsa sultan papağanın çok rahat konuşturabilir. Ben de şuan iki tane konuşan sultan papağanı var başka  yok, gelen vatandaşların konuşan muhabbet kuşuna ya da konuşan papağana ilgileri daha çok. Maalesef onlar da biz de fazla yok, falza olabilmesi için bizim üretim yapmamız lazım, üretim de ayrı bir kategoriye giriyor biz al sat yapıyoruz ama üretim öyle değil. Üretim için ayrı bir yer lazım. Şanlıurfa halkı kanaryayı çok sever, çünkü kanaryalar çok güzel öter, özellikle Pakır"ı çok güzel öter.

Muhabbet kuşları 35-50 lira arasında değişiyor

Şeker, Muhabbet kuşlarının en altı 35 - 40 liradan başlar, örneğin Jumbolar 150 lira, 200 lira, Show Jumbo dediğimiz kuşun bir teki 1000 liraya kadar çıkar. Bunları çift olarak verdiğimi zaman, çiftin ücreti ayrı oluyor çünkü çifti ayarlamak ve birbirlerine alıştırmak kolay değil. Çift verdiğimiz kuşlar da birbirine alışmış ve yavru alınmış kuşlardır, altında yumurtalıdır veya yavrusu vardır o şekilde veririz. O şekilde de verdiğimiz zaman illa ki fiyat farkı oluyor ama örneğin adam der ki bana iki tane Jumbo çift ver, ben büyük kafesler de ik tane bir dişi bir erkek yakalarım. Dişi ila erkek nasıl ayırt edilir? Muhabbet kuşlarında kuşun gagası maviyse erkektir, açık pembemsi beyaz ise dişidir. Tabi bunda illa ki yanılma payı da var ama genelde bu şekilde ayırt edilir. Betonlaşmaya gittiğimiz bu dünyada hayvanları gerçekten ihmal ediyoruz, hayvan sevgisini ihmal ediyoruz. Hayvan sevgisi olan kişiler de zannediyorum ki merhamet duygusu daha fazladır çünkü hayvan sevgisi karşılıksız bir sevgidir, onu sevdiğin zaman ondan bir menfaatin olmaz o yüzden hayvanları sevmek gerekir. Dışarı da en azından bir kedi bir köpek gördüğümüz zaman bir su kabı indirmek lazım veya bir yemek kabı indirmek lazım. Eskiden curunlar vardı hayvanlar su içsinler diye indirilirdi, şuan da sağ olsunlar belediyelerimiz bu konuda önde gidiyor, hayvanlar için, kuşlar için yapıyorlar, belediyelerimize ve hayvan sevgisi olan tüm vatandaşlarımıza bu konudan dolayı teşekkür ediyorum.dedi.