Diyetisyen Cemile Gül, özellikle Şanlıurfa gibi et tüketiminin yoğun olduğu illerde, etlerin doğru şekilde pişirilmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kırmızı etin yanlış hazırlanmasının hem sindirim sorunlarına hem de uzun vadede sağlık problemlerine yol açabileceğini belirten Gül, "Etin doğru şekilde pişirilmesi ve uygun yöntemlerle hazırlanması, hem sağlıklı hem de besin değerlerini korumamızı sağlar" dedi.
“Kurban eti 24 saat dinlendirilmeden tüketilmemeli”
Şanlıurfalılara hitaben açıklamalarda bulunan Diyetisyen Gül, etlerin hemen pişirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Kurban edilen hayvan kesildikten sonra etin ölüm katılığı dediğimiz sertlik süreci başlar. Bu sertliğin geçmesi için et en az 24 saat dinlendirilmelidir. Aksi halde sindirimi zor olabilir" ifadelerini kullandı.
Kızartmadan uzak durun, ızgara ve haşlamayı tercih edin
Kurban etinin yüksek ısıda kızartılması yerine ızgara, fırın ya da haşlama yöntemleriyle pişirilmesini öneren Gül, “Çok yüksek sıcaklıkta kızartmak kanserojen maddelerin oluşmasına neden olabilir. Aynı şekilde az pişmiş et tüketimi de bazı zoonoz hastalıklara yol açabilir. Etin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalı” diyerek, özellikle kırsalda yapılan geleneksel pişirme yöntemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Hijyen kurallarına dikkat edilmeli
Şanlıurfalı vatandaşlara etin hazırlanmasından pişirilmesine kadar tüm aşamalarda hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Gül, “Çiğ olarak çözdürülmüş et, tekrar dondurulmamalı. Kesim, parçalama, taşıma, muhafaza ve pişirme süreçlerinde kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir” dedi.
Tatlılar ve diğer bayram yiyeceklerinde ölçülü olun
Kurban Bayramı’nda sadece et tüketimi değil, şekerli gıdalar ve tatlıların da aşırı tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gül, “Bayramı sağlıklı ve keyifli geçirmek için ölçülü ve bilinçli beslenme büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.