Toplantıya, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye BaşkanıZeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, ŞanlıurfaŞehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, Şanlıurfa Muharip Gaziler DerneğiBaşkanı Hasan Aslan ile basın mensupları katıldı.
Burada bir açıklama yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, 15 Temmuz2016"nın üzerinden dört yıl geçtiğini hatırlatarak, o gecenin karanlık bir geceolduğunu ancak bir yönüyle de milletin yeniden şahlanışının ve dirilişinin yıldönümü olduğunu söyledi.
15 Temmuz 2016 tarihinin, Türk Milletinin bu toprakları yeniden vatankılışının yıl dönümü olduğunu ifade eden Vali Erin, hain ihanet teşebbüsününsonuç ve nedenleriyle birlikte hafızalarda sürekli canlı tutulmasının öneminedikkat çekerek, o gün ve geceden millet olarak ders alınmasının, geleceğini onagöre şekillendirmesi gerektiğini dile getirdi.
Vali Erin, şunları söyledi:
Şanlı bir tarihe ve geçmişe sahip olmak, elbette millet olarakövünülecek bir durum. Dünya milletleri arasında da en fazla övünülecekmilletlerin başındayız. Ama şanlı bir tarihe sahip olmak, tek başına yeterlideğil. Bu tarihten ders almak, hafızalarda canlı tutmak, gelecek nesillere bunuaktararak tarih şuurunu ve bilincini yüksek tutmak zorundayız.
15 Temmuz, hepimizin bildiği üzere milletimizle, devletimizle,birliğimiz ve beraberliğimizle, bayrağımızla sorunu olan terör örgütlerinin vedaha önemlisi onların arkasında duran destekçilerinin, onları yetiştirip,donatanların ortaya koyduğu bir darbe teşebbüsüydü. Bu topraklar üzerindemilletimizin, mazlum milletlere liderlik edecek sıfatına zarar vermekisteyenlerin bitmek tükenmek bilmeyen hesaplarının bir neticesiydi. Buhesaplar, fitne ve fesatlar dün olduğu gibi bugün de yarın da olmaya devamedecektir. 15 Temmuz"u hafızalarımızda canlı tutarken, bunu genç nesillere iyiaktarmak ve anlatmak gerekiyor ki, bir daha bu tür belalar, sıkıntılarlamilletimiz karşı karşıya kalmasın.
Konuşmasında, Merhum Bosna Hersek Lideri Aliyaİzzetbegoviç"in,Srebrenitsa katliamından sonra dile getirdiği “Size çok zulmettiler. Savaşbitti, zalimleri affedip etmemekte serbestsiniz. Ama gerçekleştirilen soykırımıhafızalarınızda ebediyen canlı tutmak zorundasınız. Çünkü unuttuğunuz soykırımtekrarlanır.” sözünü hatırlatan Vali Erin, “Bizlerin de 15 Temmuz"u bu anlamdaiyi anlamak, iyi anlatmak ve gelecek nesillere de aktarmak zorunda olduğumuzubir kez daha aktarmak istiyorum. O gece bütün kesimleri, mezhep, meşrep, etnikyapı gözetmeksizin herkesin, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu iradeninetrafında kenetlendiği ve dışarıdan desteklenen darbe teşebbüsünün haberinibekleyen zalimlerin heveslerinin kursaklarında bırakıldığı bir geceyi hepbirlikte yaşadık.
O gece hayatını kaybederek şehadet mertebesine ulaşan 251 kardeşimiz ve2 binden fazla gazimiz var. O şehitlerimizin hepsini rahmet ve minnetle anıyor,mekânlarının cennet olmasını Cenab-ı Allah"tan diliyoruz. Gazilerimize desağlık, sıhhat ve afiyetler diliyorum.
Etkinliklere Davet
Basın açıklaması ile başlayan ve gece saatlerine kadar devam edecekŞanlıurfa"daki 15 Temmuz etkinliklerine vatandaşları davet eden Vali Erin,akşam namazından itibaren başlayacak ve gece geç saatlere kadar devam edecek ŞanlıurfaArkeoloji Müzesi önündeki programa katılacak vatandaşların, maske ve sosyalmesafe kurallarına titizlikle riayet etmelerini rica etti.
Beyazgül: O GeceCesaretlerini Kırmış Olduk
15 Temmuz"un milli iradeye kastedenlere karşı halkın şanlı bir direnişininismi olduğunu dile getiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel AbidinBeyazgül ise, “15 Temmuz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan"ın geceninkaranlığını delip geçen sesini, Türkiye"nin 81 ilinde olduğu gibi cesurŞanlıurfalıların da ikinci bir emre kadar meydanları terk etmemesinin adıdır. Oen uzun gecede kurtuluş ruhu yeniden canlandı, üzerimize doğdu ve geceninsabahına kadar devam etti.” dedi.
15 Temmuz demokrasi zaferinin dördüncü sene-i devriyesinde, ölümükorkutan şehitlerin olduğunu hatırlatan Beyazgül, “Şehitlerimizi rahmet veminnetle anıyor, gazilerimize sıhhat ve afiyetler diliyoruz. 15 Temmuz ruhunusürekli diri tutacak ve gelecek nesillere inşallah aktaracağız. Çünkü bu milliiradenin şahlanışı, halkımızın demokrasiye sahip çıkışıdır.” diye konuştu.
Şehit ve gazilerin cesaretleri, dirayetleri ve dik duruşlarıyla tarihyazdığını kaydeden Beyazgül, “O terör saldırısı, o gece elde ettiğimiz muhteşemzaferle püskürtülmüş oldu. Ülke bölünmek, parçalanmak isteniyordu. Milli iradeyeel konulmak isteniyordu. Milletimizin kararlı tutumu, bunu önledi. Bu türtevessüllere karşı da o gece cesaretleri kırmış olduk. Tekrar, 15 Temmuzdemokrasi zaferimiz kutlu olsun.” diyerek, 15 Temmuz demokrasi zaferini tebriketti.
Etkinlikler Geceye KadarDevam Edecek
Valilikteki basın toplantısının ardından Vali Abdullah Erin, BüyükşehirBelediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve beraberindekiler, 15 TemmuzŞehitlerinin ailelerini ve Bediüzzaman Mezarlığındaki şehit kabirlerini ziyaretettiler.
15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri,saat 19.30"da Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonundaki 15 Temmuz konulu resimsergisinin açılışı ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi önündeki programla devamedecek.
Akşam namazının sosyal mesafe gözetilerek topluca kılınacağı program,Kur"ın-ı Kerim tilaveti, Prof. Dr. Celil Abuzer"in 15 Temmuz konulu sunumu, 15Temmuz temalı tiyatro gösterimi, şiirlerin okunması, yatsı namazı, protokolkonuşmaları, ilahi dinletisi, 15 Temmuz konulu belgesel gösterimi ile sonaerecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"ın katılması halinde konuşmasının daalanda canlı yayınlanacağı program, saat 00.13"te tüm camilerde sala okunmasıile sona erecek.