Sulama birlikleri ile ilgili gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, gerçek manada tarımın gelişmesine, suyun bu bereketli ovada bereket fışkırmasına ciddi anlamda katkısı olabilecek müesseselerden birisinin sulama birlikleri olduğunu söyledi.
Şanlıurfa Valiliği tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı salonunda, Sulama birliklerinin sorunları ve çözüm önerileri ile 2010 yılında birliklerle ilgili çıkması planlanan yeni mevzuat hakkında bilgilerin verildiği bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantının amacını anlatan Vali Nuri Okutan, bu toplantı ile sulama birliklerin hem sorunlarını hem ilimiz tarımına katkılarını ve beklentilerini; ayrıca kamu idarecileri olarak kendilerini içine alacak ve sorunların konuşulduğu, görüşüldüğü, tartışıldığı bir toplantı halinde düşünüldüğünü belirtti. Bu hususta iki aydır bir hazırlık içerisinde olduklarını söyleyen Vali Okutan, geçtiğimiz hafta valilikte yaptıkları toplantının ardından burada daha kapsamlı bir toplantıyla bir araya geldiklerini aktardı.
Vali Okutan, gerçek manada tarımın gelişmesine, suyun bu bereketli ovada bereket fışkırmasına ciddi anlamda katkısı olabilecek müesseselerden birisinin sulama birlikleri olduğunu ifade ederek, “Ama burada bir takım eksikliklerin olduğunu düşünüyoruz. Bu eksikliklerin bir kısmı idare olarak bize, bir kısmı belki bilinçsiz sulama alışkanlığı olan vatandaşlarımıza ait. Bir kısmı birliklerin etkin yönetilemeyişi veya mevzuat sıkıntılarından kaynaklanan hususlara ait. Bildiğim kadarıyla bir kısmı da hakikaten mevzuat değişikliği gerektiriyor. Hükümetimizin de bu yönde bir hazırlığı var” dedi.
Mevzuat açısından bu birliklerin sorunlarının sürekli gündeme geldiğini dile getiren Vali Nuri Okutan, “Rahat ettirecek, onlara katkıda bulunabilecek bir hazırlık olduğunu düşünüyoruz. Tam da bu aşamada bunların ilimizde Şanlıurfa"mızda tekrar değerlendiriliyor olması bence çok önemli. Çünkü biz Türkiye"de mevcut projeler de tamamlanınca sulanabilir arazinin %10"una sahip olacağız. Bu fevkalade önemli bir büyüklük. Diğer taraftan güneşi ve verimli toprağı da düşündüğümüzde suyla buluşması; nerdeyse geçen gün Dicle ile Fırat"ın birbiriyle buluşması anlamına gelebilecek bu verimli coğrafyada, yukarı Mezopotamya"da topraklarımızın suyla buluşması söz konusu. Dolayısıyla bu suyun doğru ve yerinde kullanılması lazım. Aksi takdirde ilk verdiğimiz alan nerdeyse çoraklaşma noktasına gelmek üzere. Dolayısıyla suyu çok doğru kullanmamız ve anlamına göre değerlendirmemiz gerekiyor” diyerek konuşmasını sürdürdü.
Bütün bu sorunlarımızda sulama birliklerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Okutan, “Burada idarenin de elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyoruz. Buradan ne çıkacak hep birlikte bakacağız. Ben bu davete icabet ettiğiniz için ve katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Genel müdürlüğümüzün duyarlılığına teşekkür ediyorum. Buraya kadar geldiler. Şimdi bize hem yeni yapılarla ilgili, hazırlıklarla ilgili bilgiler sunacak sayın başkan hem de Türkiye"nin diğer yerlerindeki tecrübelerle birlikte birlikler noktasında bizlere aktaracaklar. Daha sonra da tartışmaya açacağız. Buradan çıkan sonuçla hükümetimize, merkeze, Ankara"ya yansıtmaya çalışacağız. Tahmin ediyorum il idaresi olarak bize düşecek hususlar da olacak. Onları da buradan çıkacak sonuca göre biz alt alta yazıp üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz” dedi.
Yeni değişiklikleri içeren mevzuat hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Ahmet Fikret Katalan ise, mevzuatın meclise gönderildiği 2010 yılı içinde tüm sulama birliklerinin yeni mevzuat çerçevesinde yeni bir yapılanma içerisine gireceğini aktardı.
DSİ XV. Bölge Müdürü Sait Umucu ise sulama birliklerinin problemlerini ve yaşanan sıkıntıları anlattı.
Öte yandan Sulama birlikleri ile ilgili toplantıya Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan"ın yanı sıra, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Ahmet Fikret Katalan, DSİ XV. Bölge Müdürü Sait Umucu, Vali Yardımcısı Şaban Erdoğan, kaymakamlar ve sulama birlik başkanları katıldı. (UrfaHA)