Sabah saatlerinde Şanlıurfa"ya gelen YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, Harran Üniversitesinin 2010 / 2011 Ders yılının başlama törenlerine katıldı. Prof. Özcan, “Tohumların %80-90"ı dışarıdan alınıyor. 27 milyonluk alıyoruz, 144 milyonluk satıyoruz. Onlar genleriyle oynuyor ve insanlarımıza zarar veriyor” diyerek üniversitelerin ekonomiye katkılarının olması gerektiğini söyledi.
Ayağının tozuyla geldiği Şanlıurfa"da Harran Üniversitesi Osman Bey Kampusuna geçerek, burada Mühendislik Fakültesini hizmete açtıktan sonra hayırsever vatandaşlardan Osman Haluk Arabacı tarafından yaptırılacak olan Beden Eğitimi Yüksek Okulu binasının da temelini attı.
YÖK Başkanı Prof.Özcan ve beraberindeki heyet daha sonra Mavi Salona geçerek Harran Üniversitesi 2010 / 2011 Ders yılının başlama törenlerine katıldı.
Tören sırasında bazı öğrencileri salona almayan güvenlik görevlileri herhangi bir protestoya karşı dikkatli davrandılar. Salonda sık sık elektriklerin kesilmesi de programın zaman zaman aksamasına sebep oldu. Salonda türbanlı öğrencilerinde bulunduğu dikkat çekti.
Üniversitelerin ekonomiye katkıları olmalı
Ders yılı başlama töreninde konuşan YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, Harran Üniversitesiyle değil Üniversitelerin geneli ve icraatları ile ilgili açıklamalar yapmak istediğini belirterek, “Üniversitelerin rolleriyle de ilgili birkaç düşüncemi paylaşmak istiyorum. Bugün 3 kez aranızda olmaktan gurur duydum. Üniversiteye pek çok yeni binanın eklenmiş olması sevindirdi. Bu bu bağlamda 2010 / 2011 hayırlı ve uğurlu bir yıl diliyorum. Üniversitenin vizyonu ile ilgili birkaç cümle paylaşmak istiyorum. Dünya çok hızlı şekilde gelişiyor. Bu gelişmeler içinde YÖK"te bazı evrimleşmeler özellikle dikkat çekici. Yüksek öğrenime olan talebin artışı gözleniyor. Sertifika almak gibi ilgilerini dile getirmektedir. Bizim Hayat boyu öğrenme fevkalade bir hal almıştır. Endüstride çalışan proje ve ödevler kredi almak dünyanın başka ülkelerinde hızlı bir şekilde devam etmektedir. Başka bir değişim küreselleşme dediğimiz korkunç değişim. Bölgeler arasında kıtalar arasında artık sınır yok. Amerika"nın bilmem hangi üniversitesindeki çalışmadan hemen haberdar olabiliyoruz. Sınırların kalkması işbirliğini arttırabilir hemde rekabeti güçlendirir. Yüksek öğretimde komşularımızla 0 sorun politikası artık üniversitelerin çok fazla öğrenci çekecek Burası Suriye ve İran"dan 900 öğrenciyi çekecektir. Trakya da 3 bin 200 yabancı öğrenci çekebilmektedir. Yeni teknolojiler sayesinde Üniversitelerin ekonomiye büyük katkılar olduğunu söyleyebiliriz. Onlar bizi etkilerken bizde tavrımızı ona göre belirlemeliyiz. MEB ile boy ölçüşecek makale ve projeleri olduğunu söylediler. 'Hocam biz X bölümü olarak Urfa"daki bir problemi gördük, buna dünyanın kabul edeceği bir çözüm bulduk" demesini beklerdim. Her yıl üniversiteler bizden daha fazla kadro istiyor. Niçin? Ekonomiye bir katkıda mı bulundular, hayır yok. Her yıl kadrolarımız artıyor ama bilimsel çalışmalarımız sınırlı kalıyor. Türkiye"nin açık olması Üniversitelerden geçer. İşte Sağlık ve Tarımda örnekler veriyorum. Tohum örneği fevkalade bir örnek. Maksat Üniversitede onlarla ortak alanımızda katkıda olması. Türkiye"deki tohumların %5"i üniversiteler tarafından yetiştiriliyor İsteriz ki, %50 olsun. Tohumların %80-90"ı dışarıdan alınıyor. 27 milyonluk alıyoruz, 144 milyonluk satıyoruz. Onlar genleriyle oynuyor ve insanlarımıza zarar veriyor. Sağlık alanında köylüsü ve kentlisi istediği kadar hastanelerden hizmet görebiliyor. İlacımız yok dışarıdan alıyoruz. Aşımız yok dışarıdan alıyoruz. Tıbbı cihazımız yok dışarıdan alıyoruz ama bu hizmetlerde dışarıya bağımlıyız ve bu beni korkutuyor, üzüyor. Biz bunların daha iyisini yaparız. Doku bankamız yok. İlik ameliyatı olsanız hiçbir zaman bilemeyeceksiniz, ancak akrabalarınızla sınırlı kalacak. Eğer olsaydı size uygun bir ilik bulunurdu. Ama biz dışarıya bağımlıyız. Özellikle kanser hastalığının tedavisinde kullanılan dışarıya 400 milyon euro ödüyoruz. Ülkemiz kan cennetiyiz ama bunları dışarıdan satın alıyoruz, gerçekten anlamadım” dedi.
25 milyon EU başlama sermayesi gerekiyor bu ülkemiz için büyük para değil
Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, “Ülkemizin ihtiyacı olan hususlarda endüstrilyel bir şeyi eksik bırakıyorsak Artık ülkemiz ekonomisine yardım yapmamız lazım. 2 Üniversitemiz Bilkent 112 sırada ODTÜ 183. sırada. İstanbul Üniversitemiz 500. Sırada. İndex sıralamasında 17. Sıradayız. Bunun için yeterli maddi imkân gerekiyor. Bu olursa 13. Veya 12 .sıraya yükseliriz” diye konuştu.
Daha sonra Prof. Dr. Özcan"a Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İ.Halil Mutlu tarafından plaket verildi ve Resim Bölümü öğrencileri tarafından yapılan bir portresi hediye edildi.
YÖK Başkanı arabaya binerken kendisiyle konuşmak isteyen bazı öğrenciler formasyon alamadıklarını belirterek, “formasyon” sloganları atıp alkış çalarak protesto gösterisiyle dertlerini anlatmaya çalıştılar.(uRFAha)
EKONOMİYE KATKI SAĞLAYIN
Sabah saatlerinde Şanlıurfa"ya gelen YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, Harran Üniversitesinin 2010 / 2011 Ders yılının başlama törenlerine katıldı. Prof. Özcan, “Tohumların %80-90R
Editör: Yusuf Güler
Yorumlar