Şanlıurfa'da, kamulaştırma yapılmadan üzerine çevre yapılan arazinin 27 sahibi tarafından açılan 'El Atmanın Önlenmesi' davasında mahkeme Karayolları Genel Müdürlüğü'nü suçlu buldu. Yargıtay'ın da onayının ardından arazi sahipleri, Şanlıurfa'nın Diyarbakır ve Mardin karayolunu birbirine bağlayan çevre yolunu kurdukları barikatlar ile ulaşıma kapattı. Birçok sürücünün şaşkınlığına yol açan gelişmenin ardından kazaların önlenmesi için çevre yolu tamamen ulaşıma kapatılırken, şehir içi ulaşım da ise büyük güçlükler yaşanmaya başladı.2003 yılında Şanlıurfa kent merkezinde trafik yoğunluğunun önlenmesi için Diyarbakır ile Mardin karayolunu birbirine bağlayan bir çevre yolunun yapımı kararlaştırıldı. Bunun üzerine başlatılan çalışmalarda Karaköprü yakınlarında 3 kilometre uzunluğunda çevre yolu yapıldı. Ancak, Karayolları Genel Müdürlüğü, hazine arazisi dışında yapılan yola, 27 müşterek hak sahibinin 5 bin 873 metrekare arazisini de dahil etti. Arazilerinin yola dahil olmasının ardından Karayolları Genel Müdürlüğü ile birçok kez görüşen ve kamulaştırma bedeli isteyen hak sahipleri, aldıkları olumsuz yanıt üzerine avukatları aracılığı ile Şanlıurfa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, 'El Atmanın Önlenmesi' davası açtı. Davayı görüşen mahkeme heyeti bilirkişi raporu ile araziyi işgal eden Karayolları Genel Müdürlüğü'nü suçlu bularak, 'Dava konusu Şanlıurfa ili Karaköprü köyü 1652 parsel nolu taşınmazın tamamına, 1854 parsel nolu taşınmazın 4278, 31metre karelik kısmına davalı tarafından yol yapmak suretiyle vaki müdahalesinin menine' şeklinde karar verdi. Karayolları Genel Müdürlüğü yerel mahkemenin kararını temyiz edince, konu Yargıtay 5. Hukuk Dairesi'ne gönderildi. Yargıtay'da, yapılan görüşmede de yerel mahkemenin kararı onandı.

YOL ULAŞIMA KAPANDI


Mahkeme kararının ardından dün akşam saatlerinde arazi sahipleri avukatı Ahmet Türkmen, Tapu Kadastro Müdürlüğü görevlileri, çevre yolunun davalı bölümüne geldi. Sürücülerin, polislerin ve çevreden geçenlerin şaşkın bakışları arasında Avukat Türkmen ve beraberindekiler, yolun kroki ile tespiti yapılmış olan bölümü barikatlar kurarak trafiğe kapattı. Hak sahipleri, çevre yolunda kendilerine ait alanı tel örgü ile çevirip, taş döşeyerek, 'Bu alan özel mülkiyettir, girilmez' yazılı tabela asıldı. Çevre Yolu'ndaki özel mülkiyet alanına çekilen barikatın ardından, özellikle geniş ve uzun araçların geçtiği yolda trafik akışı durdu. Trafik polisleri, çift şeritli yola uyarı tabelaları koyarak, yoldan geçen sürücüleri İpekyolu Bulvarı'na yönlendirdi. Polis ve Karayolları ekipleri, herhangi bir kaza yaşanmaması için Çevre Yolu'nu tamamen trafiğe kapatıp, giriş ve çıkışlarına uyarı tabelaları koydu.


'YAŞASIN ADALET'


Çevre Yolu tamamen trafiğe kapanırken; hak sahiplerinden Eyüp Direkli, mahkeme kararının yerinde olduğunu belirterek, "Yıllardır mahkemelik olan bir olay. Mahkeme sonucu, mülkiyeti bize ait olan arazimizi teslim aldık. Tapusu bize ait olmasına rağmen arazi yıllardır tasarrufumuzda değildi. Bugünden itibaren bu yerimizi mahkeme kararı ile aldık. Bundan sonra Karayolları'ndan çözüm bekliyoruz. Hukuk ne derse, o olur. Yaşasın böyle adalet" dedi.

Karayolları yetkilileri, konuyla ilgili açıklama yapmazken, yolun trafiğe açılıp tekrar kullanılması için özel mülkiyeti kamulaştırıp, kamulaştırmayacağı ise merak konusu oldu.(UrfaHA)


Editör: Yusuf Güler