Türkiye"nin en büyük yatırımlarından Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) yabancıların da ilgi odağı oldu. Toplamda 27 milyar TL"nin üzerinde para harcanan proje için dünyanın önde gelen İtalyan şirketleri sıraya girdi. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Sabri Ertekin, İtalyan iş adamlarının yatırım ortaklığı arayışı için bölgeye geleceğini söyledi. ŞUTSO Başkanı Ertekin, GAP"a gelecek olan işadamlarına İtalya Ekonomik Gelişim Bakanın da eşlik edeceğini belirtti. GAP İdaresi Başkanlığının davet ettiği  İtalyan heyeti 2010 mart ayı içerisinde ağırlayacaklarını aktaran ŞUTSO Başkanı Ertekin, “İtalyan işadamları GAP"ta  yatırım imkânlarını ve yerli işletmelerle ortaklık imkânlarını araştıracaklar. Şanlıurfalı ve bölgedeki işadamlarımızın ve yatırımcılarımızın hangi konuda İtalyan işadamlarıyla ortaklık kurmak istiyorsa odamıza bildirmelerini istedik. İtalyan işadamları bölgemize geldiğinde yapacakları yatırım konularında hazırlıklarını başlattı. İtalyan girişimciler bölgede özellikle altyapı, yenilenebilir enerji, tarım, gıda, giyim, tekstil, turizm ve mobilya gibi konularda yapacakları yatırımlarda iş birliği, yerli ortak arıyorlar.”dedi. Bu konularda ortaklık yapmak isteyenler bize müracaat etsin.
ŞUTSO Başkanı Ertekin, İtalya"nın, halen Türkiye`nin en büyük üçüncü ticari partneri olduğunu hatırlatarak karşılıklı ticaret hacmimizin 2008 yılında 19 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Doğrudan yatırımlar sıralamasında da beşinci olan İtalya"nın 2008`de gerçekleştirilen kamu ihalelerinden en fazla pay alan ülke olduğunu dile getiren Ertekin, İtalyan işadamlarının yatırım için GAP"a gelmesini önemsediklerinin altını çizdi.
 
 
Bu arada Türkiye"nin en büyük entegre projesi olan GAP"taki yatırımların tamamlanması halinde toplamda kamudan 41,2 milyar TL para çıkmış olacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 3 milyon 800 bin kişiye yeni iş kapısı açılacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 1,82 milyon hektar alan sulamaya açılırken yılda 27 milyar kilovatsaat hidroelektrik üretimi ile Türkiye"nin enerji ihtiyacının büyük bir bölümü karşılanacak. Tarım, sanayi, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık, turizm, kültürel miras, çevre, kırsal ve kentsel altyapı yatırımları ile bölgenin ekonomik ve sosyal göstergeleri ülke ortalamasına getirilecek.
Yabancı yatırımcıların Güneydoğu Anadolu Projesi`ne (GAP) ilgisini artırmak için başlatılan çalışmalar hız kazanıyor. (UrfaHA)

Editör: Yusuf Güler